KAD PREDSJEDNIKOVICA POŽELI DA POSTANE UMJETNICA

IZDVAJAMO

Biće da se Dragici Nikolić prohtelo da postane umetnica, a Lazović i njegova likovna sabraća su videli priliku da nešto ućare. A kad se sretnu pokondirenost političkih moćnika i servilnost podređenih, nema tog ULUS-a koji im može odoleti.

KAD PREDSJEDNIKOVICA POŽELI DA POSTANE UMJETNICA

Supruga bivšeg predsjednika Srbije mogla bi postati počasna članica Udruženja likovnih umjetnika. Šta se krije iza ovog članstva?

 

Piše: Tomislav Marković

 

Dragica Nikolić, supruga bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, mogla bi uskoro da postane počasna članica Udruženja likovnih umetnika Srbije. Dragica se amaterski bavi mozaikom, njen rad “Presveta Bogorodica” izložen je nedavno na Prvom bijenalu savremene crkvene umetnosti u Paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, ali to ipak nije glavni razlog zbog kojeg ju je Upravni odbor ULUS-a predložio za članstvo. Predsednik UO ULUS-a Miroslav Lazović objasnio je u čemu je stvar: Dragica Nikolić je “veliki dobrotvor” njihovog udruženja, njena fondacija je pomogla ULUS sa 46.000 evra, a počasno članstvo je način da joj se umetnici oduže.

U kulturno-umetničkoj javnosti podigla se bura, likovni kritičari odriču svaku umetničku vrednost mozaiku Dragice Nikolić, članovi žirija tvrde da taj rad nije dospeo na izložbu regularnim putem, pljušte protesti i performansi. Međutim, strogo formalno uzev, predlog je u skladu sa Statutom ULUS-a, jer tamo jasno piše da počasni član može postati svako ko “svojim angažovanjem značajno doprinosi ugledu i funkcionisanju ULUS-a”. Iz Lazovićeve izjave vidimo da je Nikolić značajno doprinela funkcionisanju ULUS-a i tako se kandidovala za počasno članstvo.

Samo što je Lazović “zaboravio” da pomene kako je pre tri godine upravo on bio angažovan da napravi mozaike za crkvu u Bajčetini čiji je ktitor Tomislav Nikolić, te da bi i to moglo da ima veze s kandidaturom Nikolićeve supruge. A moglo bi i da se posumnja kako je reč o najobičnijoj trgovini u kojoj tarifa za počasno članstvo u ULUS-u iznosi 46.000 evra plus umetnički angažman za predsednika Upravnog odbora. Pritom je i poreklo novca iz fondacije zapravo nepoznato, jer se spisak donatora drži pod velom tajnosti. Biće da se Dragici Nikolić prohtelo da postane umetnica, a Lazović i njegova likovna sabraća su videli priliku da nešto ućare. A kad se sretnu pokondirenost političkih moćnika i servilnost podređenih, nema tog ULUS-a koji im može odoleti.

About The Author