REPORTERI REUTERSA NA SUĐENJU ZBOG PRIČE O MASAKRU

Dva reportera Reutersa, uhapšena tijekom istrage o masakru nad Rohindža muslimanima će se suočiti sa sudom u Myanmaru nakon što je sud odbio prijedlog da odbaci slučaj koji se vodi protiv njih. Reporteri Wa Lone (32) i Kyaw Soe Oo (27) uhapšeni su u decembru prošle godine i optuženi da krše Zakone o državnim službenim […]

REPORTERI REUTERSA NA SUĐENJU ZBOG PRIČE O MASAKRU

Dva reportera Reutersa, uhapšena tijekom istrage o masakru nad Rohindža muslimanima će se suočiti sa sudom u Myanmaru nakon što je sud odbio prijedlog da odbaci slučaj koji se vodi protiv njih.

Reporteri Wa Lone (32) i Kyaw Soe Oo (27) uhapšeni su u decembru prošle godine i optuženi da krše Zakone o državnim službenim tajnama za posjedovanje materijala koji se odnosi na sigurnosne operacije u državi Rakhine koje im je uručila policija.

Dvojica novinara su zadržana u Insenio zatvoru u Yangonu kako bi se utvrdilo hoće li  slučaj ići na sud, sa 17 od 25 svjedoka koji su dali izjave.

Dvojac je istraživao masakr nad 10 Rohindža muškaraca koji se dogodio 2. septembra u Rakhini selu Inn Din a koji su izvršile sigurnosne snage i lokalno stanovništvo. Vojska je priznala zločin te je Reuters kasnije objavio priču dok su novinari bili u zatvoru. Sedam vojnika je osuđeno na zatvorsku kaznu s teškim radom zbog učešća u zločinu. Vojska je tvrdila da su Rohindža muškarci bili teroristi mada to nikada nisu potkrijepili dokazima.

Ovaj slučaj protiv novinara se nastavlja uprkos međunarodnim pozivima da ih se pusti iz zatvora.

theguardian.com

About The Author