Film “Za Samu” intimna je ratna ispovijest

Emotivno ostvarenje koje donosi brutalne slike iz ratom zahvaćene Sirije

Film “Za Samu” intimna je ratna ispovijest
Foto: You Tube

Dokumentarni film “Za Samu” autora Waad al-Kateab i Edwarda Wattsa, koji donosi priču o epskom putovanju kroz ratno iskustvo žene iz Sirije, otvorio je drugo izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC koji će trajati do 24. septembra.

Priča je to koju je mlada majka Waad al-Kateab posvetila svojoj kćerki rođenoj u jeku ratnih dejstava u sirijskom Aleppu konstantno se pitajući da li će joj to malo biće ikada biti u stanju oprostiti odluke koje za nju donijela.

Faktografski bilježeći događaje koji su počeli još 2012. godine mirnom revolucijom kada su građani Aleppa željeli stati u kraj režimu Bashara al Assada, ova autorica zapravo bilježi i svoj privatni život od zaljubljivanja u doktora Hamzu s kojim je bila najbolja prijateljica do rođenja njihove kćerke.

Iako im oružane snage Sirije uz pomoć kolacijskih snaga unište bolnicu u kojoj je Hamza spasio na stotine života ranjenika ujedno svjedočeći i smrti brojnih ljudi, među koji su bila i djeca, Waad rađa kćerku koja ne plaće kao sva ostala djeca.

U nekoliko scena u filmu, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, postavlja pitanje razloga ostanka u Aleppu. Autorica bez imalo uljepšavanja pred gledaoca stavlja realnu sliku rata. Krv i smrt, patnju i bol, ali i istrajnost u njihovim petogodišnjem životu.

Nakon što im bude potpuno uništena bolnica u kojoj su i radili i živjeli, zajednički grupa odlučnih ljudi na čelu s Hamzom osnuju drugu bolnicu koja nije bila ucrtana ni na jednom mapi kako bi nastavili davati svoj doprinos i istrajati u borbi protiv Assadovog režima.

Boreći se do posljednjeg dana sama sa sobom da li otići ili ostati u tom ratnom ludilu, ova porodica Aleppo napušta tek kad na ulicu od njih dolaze režimske snage.

Autorica se okupljenima u Cinema Cityju obratila putem linka uživo iz Londona gdje je njena porodica dobila azil, izražavajući žaljenje što nije mogla doći u Sarajevo.

– Ovo što se gledali još uvijek se događa. Assad kontrolira 70 posto teritorije Sirije, ali mi još uvijek imamo nadu da će se na kraju sve dobro završiti i da će pravda pobijediti – kazala je.

AJB DOC Film Festival televizijska kuća Al Jazeera Balkans organizirala je u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe, a cilj im je afirmirati autore i dokumentarne filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti.

About The Author