NE TRAŽIM MILOST ZA GORDANU KATANU, NITI BIH VAM JE DAO

Novinarka Gordana Katana previše se zamjerila banjalučkim novinarima da bi oni olako prešli preko njenog posta na Facebooku

NE TRAŽIM MILOST ZA GORDANU KATANU, NITI BIH VAM JE DAO
Foto: frontslobode.ba

Dugo su banjalučki novinari čekali da Gordana Katana napravi „grešku u koracima“ da bi joj se „krvi napili“ i evo – dočekali su.

Tog dana Gordana Katana je na svom Facebook profilu napisala sljedeće:

„Šta poručiti Srđanu Mazalici nego da se ubije. I planetu spasi od mogućnosti da se razmnožava.“

Uopšte nije važno šta je isporovociralo Gordanu da napiše ovu glupost i ne pada mi na pamet da je pravdam, ali sama je sebi zabila autogol i omogućila svojim „obožavateljima“, kojih je skupila mnogo tokom svoje duge novinarske karijere, da joj popuju i moraliziraju.

Elem, nakon što su status pročitali njeni „prijatelji“ sa Facebooka, nije im palo na pamet da joj dobronamjerno i diskretno poruče da to ukloni. Krenula je prozivka po društvenim mrežama. Onda se oglasilo i novoformirano Udruženje novinara Republike Srpske s prilično čudnim saopštenjem u kome ono (ovo mora ići na ćirilici da bi bilo potpuno autentično) „најоштрије осуђује погрдне ријечи које је новинарка дневног листа Ослобођење из Сарајева, Гордана Катана, упутила народном посланику Срђану Мазалици, те позива новинарска удружења и редакције да јавно учине исто и ограде се од оваквог говора мржње“.

I umjesto tu da stanu, kreće ludilo: „Позивање на ‘забрану размножавања’ било коме, јесте реторика из мрачне прошлости, која је давно побијеђена у антифашистичкој борби током Другог свјетског рата. Недопустиво је, зато, да се у 21. вијеку на такав начин обраћа неистомишљеницима у јавном простору, а поготово јер то чини неко кога се проглашава борцем за слободу говора и активистом за људска права.“

Kakve veze ima mračna prošlost i antifašistička borba u Drugom svjetskom ratu s Gordaninom neukusnom „sugestijom“ Mazalici da se ubije i ne razmnožava – za mene ostaje nedokučiva misterija, ali pripisaću to svojoj gluposti i prijateljstvu s Gordanom.

Onda se u tu priču uključio i portparol SNSD-a Radovan Kovačević, koji je kazao: „Gospođa Katana, koja se osim kao novinarka predstavlja i kao aktivista nevladinih organizacija, iznošenjem ovakvog stava potvrdila je činjenicu da borba protiv fašizma nikada ne smije prestati, jer kako drugačije nazvati ovakav stav osim fašističkog.“

Eto ti sad, uz pomoć jednog statusa na Facebooku novinarka Katana postade fašistkinja (Gordana voli kada se koristi džender senzitivan jezik), a Dodik, koji je onomad vrijeđao Katanu, dosljedni borac protiv fašizma.

Ni Udruženje novinara Republike Srpske, ni redakcije medija, ni njene „kolege“ novinari, koji su je tako zdušno kritikovali na društvenim mrežama, nisu osudili ovaj jezik mržnje, ili stvarno misle da je ona ljubiteljka fašizma.

Novinarka Gordana Katana se previše zamjerila banjalučkim novinarima da bi oni olako prešli preko ovog njenog autogola.

Neće joj oni oprostiti tekstove o srpskim nestašlucima iz ‘90-ih. Neće joj oprostiti što nije dovoljno naša. Neće joj oprostiti što mnogo zna o banjalučkoj ratnoj eliti. Neće joj oprostiti što je dobitnica Međunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida, koju dodjeljuje Udruženje Prijedorčanki “Izvor”. Neće joj oprostiti što je nosila bijelu traku u Prijedoru. Neće joj oprostiti što nije savila kičmu ni pred SDS-om ni pred SNSD-om. Neće joj oprostiti što ima „pogan jezik“ na okruglim stolovima i panelima na kojima otvoreno govori o problemima u novinarstvu. Neće joj oprostiti što priča i kada je ne pitaju. Neće joj oprostiti analize sa portala Analiziraj.ba. Neće joj oprostiti što piše za medije iz Federacije BiH. Neće joj oprostiti što nije studirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Neće joj oprostiti što ih ne prenosi i ne oduševljava se izjavama raznih rajka vasića koje su sto puta odvratnije od njezinog statusa na Facebooku. Neće joj oprostiti što nije pogazila dostojanstvo i načela novinarske profesije u svom dugogodišnjem radu.

Nije srpski ni praštati ni zaboraviti.

Neće joj kolege novinari oprostiti ni ovaj Facebook status, i ne trebaju, a ja se nadam da će joj  to biti najveća mrlja u profesionalnoj karijeri.


Tekstove s portala analiziraj.ba uz obavezno navođenje linka na izvorni tekst, dozvoljeno je prenositi tek 24 sata nakon objavljivanja

About The Author