ČEMU JE TO OPOZICIJA SAVEZ ZA SRBIJU?

Brojnim verbalnim ispadima opozicionari pokazuju da nisu opozicija bahatoj vlasti, nego pravnom poretku, ljudskim pravima i bazičnim civilizacijskim vrijednostima

ČEMU JE TO OPOZICIJA SAVEZ ZA SRBIJU?

 

Piše: Tomislav Marković

Sudeći po incidentima koje prave članovi Saveza za Srbiju, moglo bi se zaključiti da ova opoziciona organizacija nema ozbiljnu nameru da dođe na vlast. Najsvežiji izgred napravio je poslanik Dveri Srđan Nogo koji je u jednoj emisiji na YouTubeu izjavio da ima podatke kako je premijerka Ana Brnabić “parafirala Dablinski sporazum po nalogu Hrvatske, pošto su i ona i njen brat saradnici hrvatske službe. Hrvati su njoj obećali, za nju i njenog brata, svu sigurnost, da može da prebegne u Hrvatsku i svu zaštitu”. Po Nogu, to znači da će Srbiji biti isporučeno 1.200.000 izbeglica, a ako je to tačno, sledi kazna: “Ana Brnabić treba da bude, ako je parafirala, obešena istog časa na Terazijama. Istog časa, a pored nje obešen i Aleksandar Vučić.”

Da nije reč o nepromišljenom ispadu, Nogo je potvrdio i na sednici Skupštine Srbije, gde je ponovio svoj stav i pozvao tužioca da reaguje. Predsednik Dveri Boško Obradović se ogradio od izjave svog poslanika, ali je rekao i da ima razumevanja za njega, jer je ukazao na posledice migrantske krize, samo je “izabrao loš način”. Od Nogovih izjava ogradio se i jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas, rekavši da su širenje mržnje i pozivi na ubistvo državnih funkcionera u suprotnosti sa programskim načelima koalicije. Nogo je, nakon pritiska partijskih kolega, podneo ostavku na članstvo u predsedništvu stranke, ali će ostati član Dveri, član Glavnog odbora stranke i narodni poslanik.

Nogovo ponašanje nije usamljeno. Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga”, predsedavajući Saveza za Srbiju i odbornik u Skupštini grada Beograda, nedavno je napravio sličan incident. Polemišući sa Anom Brnabić oko rijaliti programa, Veselinović je poručio da premijerki želi da je “Mitrović zatvori u Zadruzi u četiri zida bez ključa sa jednim Afroamerikancem, tek puštenim iz zatvora, i da taj šou narod gleda jedno par meseci”. Kao i u Nogovom slučaju, lideri saveza za Srbiju ogradili su se od Veselinovićevih izjava, on se i izvinio, ali ozbiljnijih posledica nije bilo.

Ovakvim incidentima opozicionari samo pokazuju da i nisu nikakva stvarna opozicija bahatoj vlasti, ali jesu pravnom poretku, ljudskim pravima i bazičnim civilizacijskim vrednostima. Ukoliko Savez za promene želi da pobedi na izborima, morao bi da pokaže kakvu to alternativu nudi građanima. Pretnje ubistvom i silovanjem, širenje mržnje, rasizam i seksizam svakako nisu vrednosti koje bi predstavljale alternativu postojećem poretku. Već imamo nasilnike na vlasti, novi nam nisu potrebni.

About The Author