TEORIJE ZAVJERE: Gdje ja stadoh, ti produži

Stvar sa teorijama zavjere je u tome što jedna proizvodi drugu. Nakon što se ispostavilo da Sjedinjene Američke države, odnosno njihova ambasada u BiH ne radi na hapšenju predsjednika SNSD-a Milorada Dodika zbog izborne krađe (detaljnije u analizi “Amerika ne hapsi Dodika“), beogradske „Večernje novosti“ su „osvježile“ samo prvi dio ove teorije zavjere objavljujući članak sa […]

TEORIJE ZAVJERE: Gdje ja stadoh, ti produži

Stvar sa teorijama zavjere je u tome što jedna proizvodi drugu.

Nakon što se ispostavilo da Sjedinjene Američke države, odnosno njihova ambasada u BiH ne radi na hapšenju predsjednika SNSD-a Milorada Dodika zbog izborne krađe (detaljnije u analizi “Amerika ne hapsi Dodika“), beogradske „Večernje novosti“ su „osvježile“ samo prvi dio ove teorije zavjere objavljujući članak sa tvrdnjom da „američka ambasada Dodiku pakuje zatvor“. Zbog čega: e, to već nije objašnjeno. Članak je, naravno, prilježno prenesen u cijelom nizu medija bliskih vlasti u Republici Srpskoj.

Suština članka „Večernjih novosti“ je u dva pasusa na samom početku u kojima se tvrdi da, prvo, ambasada SAD u Sarajevu vrši pritisak na Tužilaštvo BiH da protiv Milorada Dodika podnese optužnicu i drugo, navodi ime službenice ambasade (dakle, zvanično akreditovanog diplomate) koja je tobože zadužena za provedbu plana čiji je cilj da Dodika spriječi u preuzimanju mjesta u Predsjedništvu BiH.

ZAOŠTRAVA SE SUKOB SA KORMAKOVOM Američka ambasada Dodiku PAKUJE ZATVOR
Službenici Ambasade SAD u Sarajevu vrše pritisak na Tužilaštvo BiH da protiv novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika podigne optužnicu kako bi ga spriječili da preuzme ovu funkciju.
Za direktan uticaj na Tužilaštvo BiH, prema našim saznanjima, zadužena je Kortni Klajn, rukovodilac Kancelarije za vladavinu prava u Ambasadi SAD. Ona već danima sedi u tužilačkim kancelarijama u Sarajevu i inisistira na tome da se, što pre i na bilo koji način, pripremi optužnica protiv Dodika, i to takva koja bi omogućila da on bude priveden i da mu se odredi pritvor.

Tokom predizborne kampanje, isti mediji koji su objavili ovaj članak, pisali su i o umješanosti „zapadnih sila“ u izborni proces, a nikada nisu predočili nijedan relevantan dokaz umješanosti bilo koje zemlje. Posebno je na meti bila Velika Britanija, koju su optuživali da je u Bosnu i Hercegovinu poslala svoje obavještajce kako bi uticali na izborni proces, sa posebnim ciljem: rušenjem aktuelne vlasti u Banja Luci na čelu Miloradom Dodikom.

Ni navodi u ovom članku nisu potkrijepljene bilo čime što bi ličilo na dokaze da američka ambasada vrši pritisak na Tužilaštvo BiH kako bi podignulo optužnicu, odnosno još konkretnije, uhapsilo i zadržalo Dodika u pritvoru. Riječ je o nizu paušalnih tvrdnji, koje nisu čak ni pripisani nikome. Tek se u trećem pasusu članka pojavljuju „izvori“ koji nisu opisani i čije tvrdnje nisu konteksutalizirane, ali služe da objasne kako iza svega „stoji odlazeća ambasadorka SAD Morin Kormak, čiji mandat su i obeležili oštri sukobi sa Dodikom i neprikriveno mešanje u unutrašnja pitanja i politiku Bosne i Hercegovine”.

Sa druge strane, saopštenje koje smo dobili kao odgovor na upit od američke ambasade povodom ovakvih natpisa glasi:

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH odlučno odbacuje potpuno smiješne teorije zavjera koje šire pojedini političari i mediji u njihovoj službi. Šokantno je da ti pojedinci sa govornica iznose potpune laži, posebno uzimajući u obzir koliko je lako pobiti njihove neosnovane tvrdnje. Takva retorika je neodgovorna, zapaljiva i izvan svih demokratskih normi. Očigledno je da se određene političke grupe boje da će njihove koruptivne i nezakonite aktivnosti biti istraživane i procesuirane. Umjesto da se usredotoče na pitanja od stvarne važnosti za građane BiH, njihova sebična logika je da pokušaju zavarati građane stvaranjem lažnih neprijatelja. Sjedinjene Američke Države neće dopustiti da budu prikazane kao neprijatelj ljudi u BiH kada je jasno da drugi aktivno rade protiv interesa samih građana. U skladu s našom dugogodišnjom podrškom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i stabilnosti BiH, kao i dobrobiti svih građana ove zemlje, nastavićemo insistirati na mjerama neophodnim za izgradnju pravosudnog sistema koji će se boriti protiv terorizma i korupcije, kao i mjerama za poboljšanje vjerodostojnosti i transparentnosti izbora, uključujući i ukazivanje na izborne prijevare svaki put kada ih uočimo.

I u ovom slučaju, drugim riječima, očigledno se radi o jednom te istom, prežvakanom narativu. I novoj teoriji zavjere, tačno tamo gdje se prethodna pokazala neadekvatnom. S tim u vezi, članak dobija ocjenu lažnu vijest i teorija zavjere..

raskrinkavanje.ba

About The Author