Zaustaviti policijsko nasilje nad novinarima koji prate proteste u Francuskoj

Novinari pritvarani i ako su se jasno identificirali kao medijski djelatnici

Zaustaviti policijsko nasilje nad novinarima koji prate proteste u Francuskoj

Mnogi novinari koji pokrivaju aktualne proteste protiv francuske penzione reforme bili su predmet proizvoljnih hapšenja, napada i zastrašivanja. Nasilje francuske policije nad medijima značajno je opalo u posljednje dvije godine, ali od usvajanja penzione reforme 16. marta nekoliko novinara bili su žrtve nasilnog ponašanja snaga sigurnosti poput neopravdanih hapšenja.

Incidenti su zabilježeni u Parizu i drugim gradovima. U svakom od slučajeva koje su registrirali i potvrdili Reporteri bez granica (RSF), novinari su jasno identificirani kao medijski djelatnici.

Iz RSF-a oštro su osudili novi val policijskog nasilja i zloupotrebe policije te su pozvali ministra unutrašnjih poslova Géralda Darmanina da podsjeti sigurnosne snage na njihovu obavezu poštivanja prava novinara i zaštite ih u skladu s odredbama Nacionalnog plana za provedbu zakona (SNMO).

Slučajevi dvojice fotoreportera agencije Hans Lucas među najozbiljnijima su. Jedan od njih Raphaël Kessler pokrivao je protest u Parizu 20. marta kada je ostao zarobljen između dva kordona interventne policije CRS-a. Kad je policiji pokušao dokazati da je novinar pokazujući pismo svoje agencije, rečeno mu je da je zastarjelo.

Iako je brzo agencija brzo poslala novo pismo, priveden je u policijsku stanicu gdje je zadržan 20 sati bez optužnice i bez ikakvog objašnjenja. “Osim advokata koji mi je dodijeljen, niko nije bio svjestan šta znači sloboda medija”, rekao je za RSF.

Druga fotoreporterka agencije Hans Lucas Angéline Desdevises fotografirala je protest u Rennesu 16. marta kada su je bacili na tlo i držali dvojica policijskih službenika CRS-a. Ispričala je za RSF da su je držali prislonjenu na tlo oko 30 sekundi iako je vikala “press, press” i jasno se mogla identificirati po novinarskoj kartici pričvršćenoj na njezinu kameru.

Svi ovi incidenti predstavljaju kršenje Nacionalnog plana za provođenje zakona (SNMO), koji jasno propisuje da je prisutnost novinara tokom demonstracija od najveće je važnosti jer omogućava izvještavanje o zahtjevima učesnika protesta kao i o intervencijama vlasti i policije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova usvojilo je novi SNMO u decembru 2021. godine nakon konsultacija s predstavnicima novinara i RSF-om.

Da bi izvjestitelji mogli koristiti svoja posebna prava i zaštitu policije kada prate proteste potrebno je da se adekvatno identificiraju policiji putem francuske novinarske iskaznice ili međunarodne novinarske iskaznice ili potpisanog standardnog pisma medija organizacija.

Francuska je rangirana na 26. mjesto od 180 zemalja u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2022. godinu.

Izvor: RSF

About The Author