UNESCO: Nasilje nad novinarima koji izvještavaju s protesta u porastu

Od januara do juna ove godine na 21 protestu napadnuti, uhapšeni ili ubijeni novinari

UNESCO: Nasilje nad novinarima koji izvještavaju s protesta u porastu
Foto: Getty Images

 

Broj incidenata nasilja nad novinarima koji izvještavaju s protesta širom svijeta naglo je porastao, a glavni krivci su policija i sigurnosne snage, objavila je u ponedjeljak agencija za kulturu Ujedinjenih naroda.

Iz UNESCO-a su naglasili da je širom svijeta od januara do juna ove godine organiziran 21 protest na kojima su novinari napadnuti, uhapšeni ili ubijeni.

Organizacija, čija uloga uključuje praćenje razvoja medija, navodi da je porast nasilja nastao kao dio “šireg uzlaznog trenda upotrebe nezakonite upotrebe sile pripadnika policije i sigurnosnih snaga tokom posljednjih pet godina”.

Najmanje 10 novinara ubijeno je tokom protesta između 2015. godine i sredine 2020. godine, kada je zabilježeno i 125 slučajeva napada ili hapšenja novinara, stoji u UNESCO-vom izvještaju u kojem je  objedinjeno istraživanje s protesta u 65 zemalja.

Novinari koji su izgubili živote radili su u Siriji, Meksiku, Izraelu, Nikaragvi, Sjevernoj Irskoj, Nigeriji i Iraku.

– Stotine novinara širom svijeta koji pokušavaju izvještavati o protestima maltretirani su, pretučeni, zastrašivani, uhapšeni, stavljeni pod nadzor, oteti ili im je oštećena oprema – navodi se u izvještaju u kojem se dodaje da je većinu napada izvela policija ili sigurnosne snage.

– Nekažnjivost je posljednjih godina i dalje ostala norma za napade na predstavnike medija koji izvještavaju s protesta – tvrdi UNESCO.

Generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay pozvala je vlade da osiguraju uvjete novinarima da obavljaju svoj posao bez straha za sigurnost.

– Novinari imaju ključnu ulogu u izvještavanju i informiranju javnosti o protestnim pokretima. Pozivamo međunarodnu zajednicu i sva mjerodavna tijela da osiguraju poštivanje tih temeljnih prava – dodala je Azoulay.

UNESCO navodi da se protesti često odnose na ekonomsku nepravdu, vladinu korupciju, pad političkih sloboda i rastući autoritarizam.

Ujedinjene nacije usvojile su nekoliko rezolucija kojima su izrazile zabrinutost zbog neprijateljske retorike političkih vođa protiv medija.

Izvor: AFP/France 24

About The Author