U 87. godini preminuo poznati TV voditelj Larry King

Sebe je opisivao kao nezasitno znatiželjnog i rekao je da je njegov omiljeni upit ujedno i najkraći: “Zašto?”

U 87. godini preminuo poznati TV voditelj Larry King
Foto: CNN

Larry King, impresivan TV voditelj popularnog CNN-ovog programa intervjua, koji je pitanja prilagođavao gostima i s njima šaljivo razgovarao i na taj način bio glavno utočište slavnih gdje su mogli otkriti svoje tajne, umro je 23. januara u bolnici u Los Angelesu. Imao je 87 godina.

Ora Media, producentska kuća koju je osnovao, javila je da je on umro, ali nije navela razlog, navodi Associated Press. CNN je ranije ovog mjeseca izvijestio da je King hospitaliziran zbog komplikacija uzrokovanih Covidom-19.

TV voditelj, kojeg su dugo mučili medicinski problemi, uključujući dijabetes i srčani udar, podvrgnut je operaciji uklanjanja raka pluća u ranoj fazi 2017. godine, a 2019. godine imao je moždani udar.

U karijeri koja je uključivala rad u štampanim medijima i na radiju, King je bio najpoznatiji po tome što je od 1985. do 2010. godine sjedio iza bulbusnog RCA mikrofona svoje glavne emisije na CNN-u “Larry King Live”.

Pisao je kolumnu za USA Today i vodio kasnu noćnu emisiju Mutual Broadcasting System koja je emitirana na više od 200 stanica. Igrao je sam sebe u desecima TV emisija i filmova.

Osnivač CNN-a Ted Turner nazvao je Kinga “najpoznatijim intervjuerom na svijetu”. Njegova emisija, s mapom svijeta u boji u pozadini imala je više od 1,5 miliona gledaoca, ugostila je brojne goste poput Georgea H.W. Busha, Franka Sinatre, Snoop Doggija, Magica Johnsona, Donalda Trumpa, Michelle Obamu, Lady Gagu, Moammara Gadafija, Dalai Lamu i Marlona Branda.

Između ostalih, ugostio je ljekare, terapeute, ali i Žabca Kermita i Miss Piggy, a muppeti su nosili tregere u čast domaćina koji je bio prepoznatljiv po njima.

Publika je reagirala na nježno postavljanje pitanja i ležerni manir Kinga. Njegova emisija na CNN-u bila je odgovor mreže koja je inače danonoćno pokrivala najnovije vijesti.

Kolumnistica New York Timesa Maureen Dowd nazvala ga je “odmaralištem američkog novinarstva, medijskim Palm Springsom, gdje se političari i druge figure kontroverzne ili slavne osobe mogu opustiti i razmisliti”.

King je rekao da je radije izbjegavao čitati pitanja svojim gostima i koristio je spontani pristup postavljanju pitanja u hodu. Sebe je opisao kao nezasitno znatiželjnog i rekao da je njegov omiljeni upit ujedno i najkraći: “Zašto?”

Jedan od glavnih talenata Kinga bila je njegova sposobnost da gostima odmah olakša gostovanje. Izbjegavao je kruta odijela koja su favorizirali drugi voditelji. Ramena su mu se pogrbila dok se naginjao prema svojim gostima. Djelovao je kao da neprestano ima razrogačene oči iza naočala, živo zainteresiran za ono što bi neko ko je sjedio preko puta njega imao reći.

Kad se nuklearni fizičar Edward Teller, otac hidrogenske bombe, odazvao na poziv da razgovara s Kingom, voditelj je ponudio dogovor: ostanite na prvom pitanju i, ako želite, nakon toga otiđite.

Tokom razgovora, prema izvještaju iz 1980. godine u časopisu People, King je pitao Tellera zašto srednjoškolci fiziku smatraju toliko zastrašujućom. Teller je dao iskreni odgovor o važnosti naučnih studija, a zatim odgovorio na ostatak pitanja.

Njegove improvizirane metode zatekle su neke osobe. On je konzervativnom republikanskom političaru Danu Quayleu koji se pojavio u emisiji “Larry King Live” 1992. godine postavio pitanje o pobačaju.

– Šta da je vaša kćer odrasla, ima problem i došla je k vama s tim problemom kojeg se svi očevi boje, kako biste se nosili s njim? – pitao je King.

– Pa, to je hipotetička situacija i nadam se da se nikad neću morati nositi s tim, ali očito bih joj savjetovao i razgovarao s njom i podržao je u vezi bilo koje odluke – rekao je Quayle.

– A da je odluka o pobačaju, podržavali biste je? – pitao je King.

– Podržao bih svoju kćer – odgovorio je Quayle.

Razgovarajući s Richardom M. Nixonom 1992. godine, King je pitao bivšeg predsjednika SAD-a o čemu razmišlja dok prolazi pored kompleksa stanova i ureda Watergate u Washingtonu, mjestu političkog skandala što je dovelo do Nixonove ostavke 1974. godine.

– Pa, nikad nisam bio u Watergateu. Nažalost, tamo su bili drugi ljudi – odgovorio je Nixon.

Iako je njegov stil bio namjerno jednostavan, ispitivanja Kinga povremeno su imala nenamjerni komični učinak. U početku misleći da je Dalaj Lama musliman, pitao je tibetanskog budističkog vođu: „Molite li se? A ako da, kome se molite”.

King je tvrdio da postavlja samo pitanja koja bi njegovoj publici bilo previše neugodno da postave.

King, koji je prikupljao nagrade Emmy i Peabody, obavio je 50.000 intervjua prije nego što je 2010. napustio CNN zbog pada gledanosti. U svojim 80-ima nastavio se pojavljivati na manjim medijima, posebno na ruskoj televizijskoj mreži RT, te u emisijama emitiranim putem interneta putem produkcijske kuće koju je King osnovao s meksičkim milijarderom i telekom mogulom Carlosom Slimom, TV Ora.

Sin židovskih imigranata iz istočne Evrope, King, rođen je kao Lawrence Harvey Zeiger u Brooklynu 19. novembra 1933. godine. Njegov otac, koji je vodio bar i restoran, umro je od srčanog udara dok je Larry bio dječak. Majka je odgojila njega i mlađeg brata.

Nakon što je napustio srednju školu, imao je neobične poslove prije nego što se preselio na Floridu. Na radio stanici pronašao je posao domara, ali jasno je izrazio ambiciju da ide u eter. Svoju priliku dobio je 1957. godine, kada je disk džokej propustio smjenu. Voditelj stanice, savjetujući manje židovsko ime, nazvao ga je Larryjem Kingom.

King, poznat po lutajućem oku i monumentalnom samopoštovanju, imao je složen privatni život. Bio je oženjen osam puta (“Volim potjeru!”, jednom je izjavio), uključujući dva puta za bivšu Playboyevu zečicu Alene Akins. Njegov posljednji brak bio je s pjevačicom Shawnom Southwick. Navodno su bili u procesu razvoda u trenutku njegove smrti.

– Moja je karijera uvijek bila na prvom mjestu – rekao je za USA Today 2020. godine nakon što je podnio zahtjev za razvod od Southwicka. “Znao sam reći da ako bi CNN zvao u hitnom slučaju i moja supruga prvo bih poziv uzvratio CNN-u”.

Dvoje njegove djece s Akinis umrlo je, Andy King u julu 2020. godine nakon srčanog udara i Chaia King od raka pluća u augustu 2020. godine. Imao je još troje djece, uključujući sina Larryja Jr. s Annette Kaye i dva sina, Chance i Cannon, s Southwick.

Sahrana će biti obavljena kasnije u koordinaciji s porodicom King, “koja je u ovom trenutku zatražila privatnost “, navodi se u tweetu Ora Medije.

Izvor: Washington Post

About The Author