FTV I BHT1: Profesionalni propusti FTV-a povodom presude za ratne zločine

Jedna od lošijih sedmica Federalne televizije, kršili su se osnovni uzusi profesije, poput onog o pravilu druge strane. BHT1 bitno bolji nego prethodnih sedmica

FTV I BHT1: Profesionalni propusti FTV-a povodom presude za ratne zločine
Foto: bljesak.info

FTV: Sedmica profesionalnih propusta

  1. – 25. januar 2021.

PRISTRASNO I NEPROFESIONALNO: FTV u petak otvara Dnevnik 2 viješću da je ratni komandant Armije BiH Sakib Mahmuljin osuđen na deset godina zatvora zbog počinjenih ratnih zločina. U naslovu se ističe da je kriv jer nije spriječio zločine, a u samom prilogu se u drugi plan stavlja za šta je tačno osuđen Mahmuljin. U prvom planu su dosuđena kazna i najava odbrane da će uložiti žalbu. BHT1 je pravilno u prvi plan istakao najbitnije i najpotresnije dijelove prvostepene presude u kojima se navodi da su pripadnici odreda „El-Mudžahidin“, kojima je komandovao osuđeni, odrubljivali glave ratnim zarobljenicima. Ovaj dio iz presude nije se našao u vijesti urednice Amre Zaklan. Dalje, u prilogu se daje poduža izjava advokata odbrane, kao i reakcija boračkih organizacija koje su podržale osuđenog komandanta jer je, kako vele, temelj odbrane BiH od agresije. Urednica je prvo cenzurirala najbitniji dio presude i vijesti, a onda je dala u odjecima samo navode jedne strane (odbrane i podržavaoca optuženog). Na BHT1 smo mogli čuti da su reagovala i udruženja porodica stradalih koja smatraju da je dosuđena kazna preblaga.

Više od dvije decenije poslije rata, na javnoj televiziji i dalje gledamo pristrasna i navijačka izvještavanja u kojima se ratni zločin(c)i gledaju kroz prizmu zauzetih strana po etničkom principu. Urednici Zaklan preporuka da isprati kako suđenja za ratne zločine prate kolege iz BIRN-a (Detektor), koji takođe nisu imali dilemu da je glavna vijest to što Mahmuljin nije spriječio i kaznio mučenja i surova ubijanja odrubljivanjem glava. U njihovom izvještaju sa suđenja navodi se dio iz presude u kojem stoji da je više zarobljenika i civila udarano palicama, šipkama, šlaufima, pesnicama, te izlagano elektrošokovima.

POLITIČKA NEKULTURA: Sedmica iza nas obilježena je neprimjerenim izjavama vodećih političara koji su svojim istupima ilustrirali fizionomiju ovdašnje političke (ne)kulture. Milorad Dodik se više puta obrušio na članicu CIK-a, baveći se njenim etničkim porijeklom, čime je po ko zna koji put prešao crvenu liniju šireći duh netrpeljivosti. Bakir Izetbegović je u FTV-ovom Dnevniku D u četvrtak dao nimalo sretnu izjavu u kojoj je izrazio svoj sud da su neki narodi loši dok je komentarisao politiku lidera SNSD-a. Izetbegović je poslije nastojao ublažiti aluziju da su Srbi loš narod tvrdnjom da je govorio o biračima koji podržavaju Dodika. Voditeljica Dnevnika D Nikolina Veljović odmah ga je upozorila da iznosi teške riječi. Dva dana poslije, urednica Amra Zaklan očito ne dijeli to mišljenje, pa ponavlja Izetbegovićevu izjavu uz opasku da se gledateljima ostavlja da sami procijene je li to teška izjava ili ne. Istovremeno, daje se prilog u kojem se s potpunim pravom oštrom intonacijom osuđuje Dodikov govor mržnje prema članici CIK-a. Urednica se pita šta znači kada predsjednik napadne ženu? FTV se nije pitao šta znači izjava lidera SDA. I otkud da baš sada sa svih strana duvaju vjetrovi nesnošljivosti?

OCJENA: 2

BHT1: Bolje nego prethodnih sedmica

  1. – 25. januar 2021.

ZAŠTO BAŠ SADA? Za BHT1 nije bilo dileme. Niz neprimjerenih izjava je započeo Milorad Dodik, a nastavio ga je prvi čovjek SDA. Urednik Milan Đurović prenosi reakcije na obje izjave, te donosi prilog u kojem se gledateljima predstavlja pozadina ovih političkih istupa. Upitani sagovornici smatraju da se time skreće pažnja sa drugih bitnih pitanja. BHT1, za razliku od FTV-a, nije pravio razliku, i obje je izjave ispratio oštrim prilozima u kojima se upozorava da su to nepoželjne prakse u svim demokratskim društvima. Možda je nedostajalo još smjelijeg propitivanja postoji li neki posebni razlog zašto su baš sada lideri SNSD-a i SDA tako teški na jeziku? Jesu li to ekonomski pokazatelji? Borba protiv epidemije? Nešto treće?

NOVI SOJ U VIJESTIMA: Novi sojevi koronavirusa su već sedmicama glavna vijest u evropskim medijima, a obično se daju uz vijesti o strogim epidemiološkim mjerama. Kako kod nas ovo drugo ne postoji, mediji su se uglavnom manje bavili onim o čemu Evropa bruji. Sada kada je i Srbija detektovala tzv. britanski soj, to postaje udarna vijest i kod nas. BHT1 donosi dobru odluku (Milan Đurović), pa je gost u nedjeljnom izdanju bio naučnik Ivan Đikić. On nas je upozorio na opasne trendove pandemije, sojeve koji izazivaju zabrinutost, cjepiva kojih nema dovoljno, ali i oštre mjere koje su i dalje neophodne. Još da mediji dobiju priliku da pitaju zdravstvene vlasti ono na šta priznati naučnik upozorava. BiH je pred godišnjicu pandemije jedna od najliberalnijih zemalja u svijetu, a novinarima je sve teže locirati odgovorne sagovornike na temu suzbijanja epidemije.

MIRA FURLAN: Obje televizije su u sadržaj uvrstile vijest o smrti Mire Furlan. Jedna od najvećih jugoslovenskih glumica napustila nas je u petak, a u Dnevniku 2 podsjetili smo se na neke od njenih najbitnijih uloga. Urednica Blažica Krišto s pravom je stavila u naslov da je Furlan zbog nacionalizma emigrirala u SAD.

OCJENA: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA: Jedna od lošijih sedmica FTV-a. Kršili su se osnovni profesionalni uzusi, poput onog o pravilu druge strane, a izvještavanje o presudi za ratne zločine pretvorilo se u cenzuru i navijačko svrstavanje po najgorem principu devedesetih „nećemo isto o svim ratnim zločinima“. BHT1 je, izvještavajući o presudi protiv Sakiba Mahmuljina, donio obje strane i držao se glavnih činjenica.

Iza nas je i sedam dana napetih političkih tenzija koje su svojim izjavama podgrijavali predsjednici najjačih stranaka. Ovdje je FTV razočarao jer je bio vrlo blag u prenošenju reakcija na izjavu Bakira Izetbegovića o lošem narodu, iako su baš oni često britki na jeziku u političkim prilozima. To je sada izostalo pri sabiranju reakcija. Sporna izjava je data u programu FTV-a, a na nju je odmah reagovala voditeljica koja je vodila intervju, pa je nejasno kako je urednica u međuvremenu zaključila da izjava ne zavređuje oštriju pripremu i intonaciju.

 

 

PLUS SEDMICE:

BHT1

Gostovanje Ivana Đikića u Dnevniku 2, koji nas je kao pozvan sagovornik upozorio da pandemija još nije gotova.

FTV

Prilog iz nedjeljnog izdanja o lošim uslovima života u studentskim domovima.

 

MINUS SEDMICE:

BHT1

Nije ga bilo.

FTV

Neprofesionalno izvještavanje o presudi za ratne zločine. Izostala je druga strana, cenzuriran je dio iz presude.

 

 

About The Author