Odavanje počasti Khashoggiju na godišnjicu ubistva

Minuta šutnje na ulazu u zgradu Konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra

Odavanje počasti Khashoggiju na godišnjicu ubistva
Foto: AA

Brojne međunarodne nevladine organizacije, aktivisti za zaštitu ljudskih prava uputili su poziv za odavanje počasti saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju koji je prošle godine ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Human Rights Watch (HRW), Amnesty International (AI), Udruženje za zaštitu novinara (CPJ), Novinari bez granica, Shark Forum, Bez pravde nema mira i Udruženje turskih i arapskih medija (TAM) u zajedničkom saopćenju su najavili da će u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu biti održana minuta šutnje i odana počast ubijenom novinaru Khashoggiju.

U saopćenju se navodi da će minuta šutnje biti održana na ulazu u zgradu i to u 13.14 sati. To je naime vrijeme kada je 2. oktobra prošle godine novinar Khashoggi ušao u zgradu u kojoj je ubijen.

Najavljeni program će trajati sat vremena, a planirana je projekcija dokumentarnih snimaka i obraćanje nekolicine učesnika.

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnista lista “The Washington Post” ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Detalji o brutalnom ubistvu saudijskog novinara Khashoggija još uvijek nisu rasvijetljeni. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on brutalno zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdili. Nisu pronađeni Kashogijevi posmrtni ostaci.

Izvor: Anadolu Agency (AA)

About The Author