RTRS I BNTV: Sedamnaest minuta Njega

RTRS je nadmašio samog sebe, ponudivši publici javnog servisa i do 17 minuta Milorada Dodika

RTRS I BNTV: Sedamnaest minuta Njega
Foto: RTRS

 

RTRS: Dobro veče, predsjedniče

  1. – 14. avgust 2023.

PROMOTIVNI MATERIJAL: Zašto konačno RTRS Dnevnik umjesto pozdravom gledateljima ne otvori sa: „Dobro veče, predsjedniče“, jer sadržaj priloga koji su ponuđeni u nedjelji iza nas jasno je stavio do znanja da  mu funkcija nije javnost informisati, nego promovisati lik i djelo Milorada Dodika.

Po nevjerovatnih od osam do 17 udarnih minuta, iz dana u dan nizale su se Dodikove izjave, a potom komentari njemu odanog političkog i kvazistručnog javnog mnjenja u kojima su  se samo ponavljale i potvrđivale izjave i tvrdnje predsjednika bh. entiteta RS.

NOVA TUMAČENJA: U Dnevnicima osmog i devetog avgusta Dodik je izašao s novim „tumačenjem“ Dejtonskog sporazuma – shodno kojem „BiH nema suverenitet jer on isključivo pripada entitetima“. Malo je vjerovatno da uz sve one „pravne eksperte“ koji ga okružuju i koji mu se do u beskraj dodvoravaju u RS-u nema nikog ko bi ove tvrdnje opovrgnuo. Ali ako je suditi prema onome što se gledateljima nudi, onda doista nema. Odabrani komentatori Dodikove tvrdnje potkrepljuju tezom da se „Srpskoj nasilu negira međunarodni suverenitet od zemalja Kvinte i nastavljaju nasrtaji na srpske zemlje na Balkanu – Republiku Srpsku i Srbiju“. Ali, srećom, poručuju analitičari, „vrijeme zapadne hegemonije je prošlo“.

NIKS FINANSIJE: Sa teme „otetog suvereniteta RS-u“, 10. avgusta Dodik je prešao na komentiranje obustavljanja finansijske podrške Njemačke za određen broj infrastrukturnih projekata u RS-u zbog njegove secesionističke politike. „Njemačka se sveti zbog nepriznavanja nelegalnog visokog predstavnika“, „politički i ekonomski pritisci na RS“, „pokušaj Njemačke da prikrije svoje ekonomske probleme“, dio je Dodikovih komentara na uvedene sankcije.

RTRS ne prenosi upozorenja opozicije i nezavisnih ekonomskih analitičara o sve većoj izoliranosti RS-a. Umjesto toga, ponovo Dodik i tvrdnja da Republika Srpska nije izolovana i da „ima više nego ikada prijatelja u svijetu“!? Komentar na ovu tvrdnju, iako frapantnu, nije potreban.

KONAČNO OPTUŽNICA: Krešendo se desio 11. avgusta nakon što je iz Tužilaštva BiH potvrđeno da su protiv Dodika i Miloša Lukića, v. d. direktora Službenog glasnika RS, podignute optužnice zbog objavljivanja Zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u RS-u.

Republika Srpska i srpski narod jest jednako ja, Bosna će propasti zbog mene, u najkraćem je zbir svih Dodikovih komentara i reakcija njegovih vjernih sljedbenika. Od profesora ustavnog prava Milana Blagojevića saznali smo da je u pitanju „apokalipsa prava“, a Vitomir Popović ustvrdio je da je optužnica „negiranje države i entiteta“. Sam Dodik ponovo je govorio o zavjeri „SAD-a, Velike Britanije i političkog Sarajeva u pokušaju da se RS-u otme državna imovina“, a tužitelju koji je optužnicu podigao zaprijetio je podizanjem „prijave za zloupotrebu službenog položaja“. Ponovo se okomio i na pojedine medije iz Federacije BiH i RS-a optuživši ih da su za vođenje kampanje protiv njega dobili četiri miliona funti. O kojim medijima je riječ, u Dnevniku nije emitovano.

BILJANA I TOMISLAV: Dan kasnije nastavljene su reakcije, a svakako bi trebalo izdvojiti one osuđene ratne zločinke Biljane Plavšić, te optuženog za zločin genocida u Srebrenici Tomislava Kovača, ratnog ministra policije RS-a, koji se od pravde krije u Srbiji. Oni su bezrezervno stali uz Dodika.

ALEKSANDAR I ZORAN: Horskoj podršci pridružio se, uz Aleksandra Vučića, trenutno Dodikov najbolji regionalni prijatelj, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. On je, komentarišući podizanje optužnice protiv predsjednika RS-a, visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta nazvao „kolonijalnim upraviteljem“.

Valja izdvojiti i ankete snimljene u više gradova RS-a. Uz svu nepouzdanost vjerodostojnosti stavova javnog mnjenja, ipak je porazno to kako građani preuzimaju narativ vlasti i na njemu zasnivaju svoje mišljenje.

U sjeni zaštite Dodikovog lika i djela, tek se u drugoj polovini Dnevnika 11. avgusta našla vijest o masakru u Gradačcu, koji je potresao cijelu BiH. Ali to je RTRS, kome ništa nije važnije od entitetskog predsjednika.

Izdvojeno

Nikako nego vrhuncem licemjerja ne možemo nazvati prilog emitovan u Dnevniku 10. avgusta o 14 prioriteta koje BiH treba ispuniti kao uslov za otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. Novinari su se fokusirali na jačanje slobode medija i izražavanja te kao primjer uzeli iskustva novinara iz Češke, prije svega onih javnog servisa. Pošto su češke kolege govorile o slobodi izražavanja i neprihvatanju političkog utjecaja, ostaje nejasno šta je uredništvo Dnevnika, i kome, htjelo poručiti.

Ocjena: 1, jer nižu nemamo

 

BNTV: Kadrovska gužva u MUP-u

  1. – 14. avgust 2023.

TRUDNICE, PORODILJE I DJECA: Pozivanju na Ustav i vladavinu prava svjedočili smo iz usta Milorada Dodika, Željke Cvijanović, Radovana Viškovića i inih podobnih pravnika. Ali pravo važi samo za tog istog Dodika i vrhušku u Republici Srpskoj. Uredništvo Dnevnika BNTV-a kristalno jasno je to pokazalo na primjeru novog Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS, koji je trudnice, porodilje i djecu ostavio bez zdravstvenog osiguranja ako poslodavci zaposlenih članova porodice nisu uplatili doprinose po tom osnovu. Ukazano je da se tako ovaj Zakon stavio iznad Ustava RS koji pomenutim kategorijama garantuje pravo na besplatno zdravstveno osiguranje. U RS-u, prema podacima iz juna ove godine, 46 hiljada radnika te nezaposlenih članova njihovih porodica, uključujući i djecu, ostalo je bez zdravstvenog osiguranja. I da apsurd bude potpun, među njima je veliki broj zaposlenih u javnom sektoru.

BEZ DOZVOLE: I dok vrh vlasti javnost „zabavlja“ sobom kao žrtvom međunarodnih zavjera i osveta zbog zaštite RS-a, ista ta vlast svakodnevno donosi odluke protiv interesa građana.

Posljednji primjer jeste odluka Ministarstva rudarstva i energetike RS koje je, bez prethodno izrađene studije utjecaja na okolinu, podobnom kadru SNSD-a dalo koncesiju za rudarenje u selu Bistrica na području Prijedora. Protesti građana koji traju više od dva mjeseca nisu urodili plodom, vlast ne haje ni za tužbe koje su podnesene jer je koncesionar s radovima počeo i prije nego je koncesiju dobio. Rudnik će uništiti životnu sredinu velikog dijela Potkozarja, šume i plodno zemljište, ostavljajući iza sebe samo jalovinu. Ali šta je sve to spram interesa nekog od partijskih poslušnika.

Da vlast na sebi ne štedi uvjerili smo se i na primjeru da su u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS zaposlena 144 lica koja imaju čin policijskog generala. I neto platu od 3.000 KM. Šta rade osim što su tu postavljeni po političkim linijama, zašto MUP RS ne pravi novu sistematizaciju radnih mjesta, pitanja su na koja ministar ne daje odgovor.

Ocjena: 7

 

Komparativna analiza

Iza nas je još jedna nedjelja u kojoj je javni servis RS-a pokazao neprofesionalizam u izvještavanju. RTRS stoga nastavlja biti oruđe u rukama Milorada Dodika i svjesno pristaje na grubu političku manipulaciju u kojoj on svoje interese štiti pozivajući se na interese srpskog naroda i izjednačavajući sebe s cijelim entitetom.

Uredništvo Dnevnika BNTV-a tako je očitalo lekciju iz profesionalizma Javnom RTV servisu RS-a, ukazujući na istinske probleme građana i svu bahatost s kojom se RS-ovska vlast prema njima odnosi.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Vijest o strašnom zločinu koji je u Gradačcu počinio Nermin Sulejmanović. Koliko zbog višestrukih ubistava koje je počinio toliko i stoga što je svoj smrtonosni pohod prenosio putem društvenih mreža i nažalost čak za njega dobio i podršku dijela javnosti BiH. Otuda uredništvo BNTV-a nije dvoumilo čime da otvori Dnevnik 11. avgusta, kao i da dan kasnije udarna vijest budu protesti građana Gradačca s kojih je ponovo upućen apel vlasti za uvođenje femicida u kazneno zakonodavstvo.

Otuda je očekivano podizanje optužnice protiv Milorada Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika RS ostalo u drugom planu.

Minus sedmice

RTRS

Svi sadržaji dnevnika koji su u fokusu imali Milorada Dodika i njegove stavove, kao i brojni komentari kojima je cilj bio zaštita njegovog lika i djela. Dodiku niko ne može zabraniti da sebe izjednačava sa cijelim entitetom RS i srpskim narodom, ali javni servis, da to nije samo u imenu, ne bi smio dozvoliti promociju takve politike.

BNTV

Nijedan izvještaj.

About The Author