RTRS I BNTV: Prekidamo odnose s Amerikom, ali draga nam je USAID para!

Milorad Dodik protivrječi sam sebi na dnevnoj osnovi, u čemu ga RTRS dosljedno prati. Zato njega i njegovu svitu uznemirava temeljno pitanje postavljeno na BNTV-u: Gdje su pare?

RTRS I BNTV: Prekidamo odnose s Amerikom, ali draga nam je USAID para!
Foto: S.Prosic/Hercegovina.info

RTRS: Zaratile dvije velesile, RTRS i Amerika

  1. mart – 3. april 2023.

ONI SVE ZNAJU: Zašto bi Ajdin Cikota pitao predstavnike nevladinih organizacija koje se dijelom ili ukupno finansiraju iz stranih izvora, kada sve o tome zna vlast? Koja je najavila donošenje zakona o organizacijama civilnog društva kako bi, navedeno je, „osigurala transparentnost njihovog rada“, i spriječila njihovo destruktivno djelovanje po RS-u. Malo je vjerovatno da ministar pravde RS-a ne zna (no ako doista ne zna, mogao je to saznati od ministrice finansija) kako radi NVO sektor i da njihov rad već bilježe i kontrolišu poreski organi RS-a. Mogao se na isti način informisati i Cikota, da mu je stalo do toga da javnost informiše objektivno. Ali, nije. Umjesto toga, kao produžena ruka vlasti, svjesno je odlučio da svojim izvještavanjem stvara u javnosti RS-a netrpeljivost prema dijelu NVO sektora. I da ne vidi ništa neobično u tome što će ministarstvo pravde kontrolisati finansijsko poslovanje jednom godišnje, a može i češće na osnovu prijave bilo kojeg građana, političara, neke organizacije…

Cikota je potvrdio svu raskoš neprofesionalizma na kojem počiva uređivačka politika informativnog programa RTRS-a. Od Branke Kusmuk razlikuje se samo po „umivenijem jeziku“, ali u konačnici – princip je isti, sve su ostalo nijanse.

AMERIČKA KRITIKA: Predsjednik RS-a Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine ovog entiteta Nenad Stevandić i premijer Radovan Višković burno su reagovali na komentar državnog sekretara SAD-a Antonyja Blinkena koji je kritikovao vlasti RS-a i samog Dodika ocijenivši da najava donošenja zakona o kriminalizaciji klevete i NVO-ima ukazuje da se time slijedi autoritarni put Vladimira Putina. Dodik nastavlja s otvorenim verbalnim ratom sa svim američkim dužnosnicima koji mu upućuju kritike, a javni servis Republike Srpske dodatno u javnosti podiže tenzije. Izdvajaju se posebno oni komentari u kojima se navodi da RS ne pristaje na unutrašnja miješanja, a potom revnosno prenose komentari ruskog ambasadora u BiH, koji se u kontinuitetu svrstava uz politiku entitetske vlasti.

VEĆE PLATE: Državni parlamentarci, ministri i članovi Predsjedništva BiH, zahvaljujući glasovima delegata SNSD-a i HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, s budžetom za ovu godinu podebljat će plate za 500 KM. Jer da su se povećanja odrekli, tvrde, bio bi to populizam. Ovako je sve u skladu sa zakonom, a kako će živjeti oni s najmanjim prihodima, nije bitno. Sve to, očekivano, ne žele da vide novinari RTRS-a, te shodno tome gledatelji Dnevnika ne mogu čuti stavove onih koji misle drugačije.

CRNA GORA: „Raduje me njegov (Mila Đukanovića) poraz“, komentar je Milorada Dodika na rezultate predsjedničkih izbora u Crnoj Gori. Ništa novo, pošto Dodik niz godina nije krio svoju odioznost prema politici Đukanovića i DPS-a, jer se ona nije uklapala u njegov nacionalizam. Toliko o Dodikovoj politici neutralnosti i upornoj, kako ističe, borbi protiv stranog intervencionizma u BiH.

O ovoj politici „nemiješanja“ u unutrašnja pitanja drugih država svjedoči i kontinuitet pristrasnog  i navijačkog izvještavanja o ruskoj agresiji na Ukrajinu. Tačnije, „specijalnoj operaciji“, jer „Rusija zna za šta se bori, a to su oni koje Ukrajina ugnjetava“. Zanimljivo je kako strani vojni intervencionizam na drugu suverenu državu u slučaju Rusije za vlasti RS-a i RTRS-a nije problem.

Ocjena: 1, jer nižu nemamo

 

BNTV: Američki stanovi

  1. mart – 3. april 2023.

LICEMJERNA POLITIKA: U Dnevniku 28. marta novinari BNTV-a jasno su gledateljima ukazali na svu licemjernost politike predstavnika vlasti RS-a. Povod je prisustvo Milorada Dodika i Željke Cvijanović na dodjeli stanova izbjeglim i raseljenim licima izgrađenim sredstvima USAID-a. Bez dodatnih komentara, samo Dodikova izjava da RS sarađuje s Amerikom, ali ne i njenim ambasadorom u BiH.

NOVCI ZA LOBISTE: Iako smo posljednjih nedjelja svjedočili kontinuitetu Dodikove netrpeljivosti prema zvaničnicima SAD-a, to nije utjecalo da odustane od plaćanja lobističkih kuća u Americi. U ovoj godini, za te namjene građani RS-a platit će 1,3 miliona KM, a od 2006. godine američkim lobistima plaćeno je 40 miliona KM. Komentar na ove podatke novinari Dnevnika nisu smatrali potrebnim.

JEZIK ULICE: Niko kao sami predstavnici vlasti ne može do kosti ogoliti odnos politike prema javnosti. Jedan od najslikovitijih prizora bilo je obraćanje Obrenke Slijepčević, predsjednice Komisije za sprečavanje sukoba interesa, Narodnoj skupštini. Jezik primjeren ulici, a ne najvišem tijelu zakonodavne vlasti, bio je povod da se otvori tema ukupnog odnosa političara koji obnašaju vlast prema neistomišljenicima. Gledatelje se podsjetilo na kontinuitet uvreda koje Milorad Dodik upućuje svima koji ne misle kao on, na ponašanje poslanice SNSD-a Nataše Radulović u entitetskoj skupštini, date su na uvid izjave predsjednika Narodne skupštine RS koji kreće istim stopama, a na kraju ovog pregleda gledateljima su ponuđeni stavovi analitičara koji su takvo neprimjereno ponašanje komentarisali.

Dok vlast iz dana u dan tvrdi da se u RS-u živi bolje nego ikada, da je svjetska ekonomska kriza zaobišla ovaj bh. entitet, opozicija je otvorila pitanje: „Gdje su pare?“ Povod je podatak da RS ove godine mora vratiti blizu 400 miliona KM inozemnog duga, a ministrica finansija tvrdi da to nije problem. Jer, kako je to opoziciji i građanima pojašnjeno, “novac za vraćanje duga postoji, samo nije na računu Vlade RS“!?

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Izvještavanje u dnevnicima RTRS-a svodi se na dnevne hronike posvećene aktivnostima i izjavama Milorada Dodika, praćenje vlasti u konstantnom traženju novih neprijatelja i navodnoj ugroženosti RS-a i uvjeravanju građana kako nikada bolje nisu živjeli. Stoga iz nedjelje u nedjelju samo bilježimo sve dublje srozavanje svih standarda novinarstva koje promoviše javni servis ovog bh. entiteta.

Gotovo je nemoguće naći poveznicu sa sadržajima koje gledateljima nudi uredništvo Dnevnika BNTV-a, zbog analitičkog pristupa svim bitnim političkim i ekonomskim temama koje dominiraju javnim prostorom RS-a.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Analiza Nacrta zakona o organizacijama civilnog društva, koji Vlada RS namjerava uputiti u parlamentarnu proceduru. Gledatelji su upoznati sa sadržajem predloženih zakonskih rješenja, te stavovima predstavnika civilnog društva koji su razobličili ili neznanje ili način na koji vlast svjesno obmanjuje građane.

Minus sedmice

RTRS

Iza nas je niz dnevnika iz kojih je u masi neprofesionalnih izvještavanja bilo teško izdvojiti jedan za ovu rubriku. U konačnici, odluka je pala na napad na načelnika Opštine Istočna Ilidža zbog sastanka sa ambasadorom SAD-a u BiH. U najavi izvještaja navodi se da je Marinku Božoviću (SDS) američka ambasada važnija od RS-a, nakon što je Vlada donijela odluku da svi nivoi vlasti u Republici Srpskoj i njeni predstavnici u institucijama BiH prekinu saradnju s američkom i britanskom ambasadom u BiH. Vesna Stakić u svom izvještaju Božovića označava kao izdajicu, jer nastavlja saradnju sa „američkim ambasadorom u trenutku kada RS povlači crvenu liniju“ (Dnevnik 2, 28. mart).

U istom Dnevniku emitovan je i izvještaj o dodjeli stanova za izbjegla i raseljena lica u Banjaluci, koji su izgrađeni sredstvima USAID-a. Na svečanosti su bili prisutni predsjednik RS-a Milorad Dodik i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. Pa je Dodik pojasnio da „Republika Srpska poštuje Sjedinjene Američke Države i s njima sarađuje, ali ne i s njihovom ambasadom“. Malo ko, osim RTRS-a, ne vidi licemjerje takve politike. No kada se medij pretvori u glasnogovornika vlasti, onda ništa drugo i ne možemo očekivati.

BNTV

Nijedan izvještaj.

About The Author