Britanski nadzornik kaznio je TikTok sa 16 miliona dolara zbog ‘zloupotrebe podataka djece’

Podaci o djeci možda su korišteni za njihovo praćenje, potencijalno predstavljajući im štetan ili neprikladan sadržaj

Britanski nadzornik kaznio je TikTok sa 16 miliona dolara zbog ‘zloupotrebe podataka djece’

Britanski nadzornik podataka kaznio je TikTok sa 15,9 miliona dolara zbog kršenja zakona o zaštiti podataka, uključujući korištenje ličnih podataka djece mlađe od 13 godina bez pristanka roditelja.

Ured povjerenika za informiranje (ICO) procijenio je da je TikTok dopustio čak 1,4 miliona britanske djece mlađe od 13 godina da koriste njegovu platformu u 2020. godini, iako postavlja 13 godina kao minimalnu dob za otvaranje računa.

ICO je rekao da su se povrede podataka dogodile između maja 2018. godine i jula 2020. godine, pri čemu videoaplikacija u kineskom vlasništvu nije učinila dovoljno da provjeri ko koristi platformu i ukloni maloljetnu djecu koja je koriste.

– Postoje zakoni koji osiguravaju da su naša djeca jednako sigurna u digitalnom svijetu kao što su u fizičkom svijetu. TikTok se nije pridržavao tih zakona – rekao je britanski komesar za informiranje John Edwards.

Podaci o djeci možda su korišteni za njihovo praćenje i profiliranje, potencijalno predstavljajući im štetan ili neprikladan sadržaj, dodao je.

Glasnogovornik TikToka rekao je da se kompanija ne slaže s odlukom ICO-a, ali je zadovoljan što je kazna smanjena s mogućih gotovo 34 miliona dolara koje je ICO odredio prošle godine.

– Ulažemo mnogo kako bismo pomogli da mlađi od 13 godina ne budu uključeni u platformu, a naš sigurnosni tim od 40.000 ljudi radi danonoćno kako bi pomogao da platforma bude sigurna za našu zajednicu. Nastavit ćemo razmatrati odluku i razmatramo sljedeće korake – dodao je glasnogovornik.

Kazna ICO-a uslijedila je nakon poteza zapadnih vlada i institucija posljednjih sedmica, uključujući Veliku Britaniju, da zabrane korištenje TikToka na službenim uređajima zbog sigurnosnih razloga.

Izvor: Reuters

About The Author