HAYAT I RTV HB: Zbogom Evropo, mi imamo reformsku vlast!

Hayat se vratio praksi odličnih dnevnika, a RTV HB uvijek pokvari inače visoki standard emisija nekim profesionalnim padom preko kojeg se ne može preći

HAYAT I RTV HB: Zbogom Evropo, mi imamo reformsku vlast!

 

HAYAT TV: Budžet Republike Srpske

  1. – 10. decembar 2023.

IZBORI U SRBIJI: Izborima u Srbiji je Hayat dao dosta mjesta u ovosedmičnim dnevnicima, sa ukupno oko 19 minuta u dnevnicima u petak, subotu i nedjelju (15., 16. i 17. decembar), što je blizu trećine ukupne minutaže Vijesti u 7 u ta tri dana. Naročita pažnja je posvećena glasanju Bošnjaka u Sandžaku i njihovoj ulozi u cijelom procesu izbora u Srbiji, a gledali smo i procjene koje ne daju velike šanse promjenama, te eksperte koji su opisali toksičnost atmosfere u kojoj se izbori održavaju.

BUDŽET RS-a: U srijedu i četvrtak (13. i 14. decembar) Hayat se bavio usvajanjem budžeta entiteta Republike Srpske, sa naročitim fokusom na stanje obaveza koje dospijevaju na naplatu. Zanimljiva je teza koja se mogla čuti kako entitetu i državi valja razmisliti o zaustavljanju novih infrastrukturnih projekata, budući da nedostaje novca za otplaćivanje postojećih. Isto tako, slikovit je bio i primjer kako se za adaptaciju osnovnih škola u RS-u planira svega 100.000 KM, da finansiranja adaptacija srednjih škola nema u budžetu, dok istovremeno kabinet predsjednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića samo za jelo i piće raspolaže sa 3.500 KM mjesečno, odnosno 42.000 KM godišnje.

VOZ ZA VAREŠ: U četvrtak (14. decembar) je, prema većini medija, bio historijski dan za Vareš. Prema ovom mjestu je krenuo voz, prvi put nakon što je linija za Vareš prestala saobraćati početkom rata. Ovaj voz je namijenjen eksploataciji ruda srebra, cinka i olova, a putnički saobraćaj bi možda mogao krenuti tek iduće godine. U općoj euforiji u koju je investitor u rudnike očito uložio dosta novca i političkog utjecaja, manje-više svim medijima je promakla vijest kako je tog dana isti investitor podnio prijavu protiv aktivistice koja je upozoravala kako će eksploatisanje rude dovesti do velikih ekoloških problema. Ako to ne zanima ministre svih nivoa vlasti u BiH koji su se našli u vozu, medije bi trebalo zanimati.

Ocjena: 8

 

RADIOTELEVIZIJA HERCEG-BOSNE: Atmosfera ugroze

  1. – 10. decembar 2023.

PENZIONERI KAO POTENCIJAL: Nedostatak radne snage u Bosni i Hercegovini postaje toliko osjetan da nema televizije koja se u svojim informativnim emisijama ne bavi ovom temom. I RTV HB redovno donosi priloge o njoj, a ove sedmice su istražili i novu „nišu“ za pronalazak radnika u našoj zemlji – penzionersku populaciju. U dnevniku od nedjelje (17. decembar) ispitivale su se opcije zapošljavanja radnika koji su ostvarili pravo na penziju, te su se čak i nabrajale branše u kojima to postaje uobičajena praksa.

LIJEPA LI SI: Određeno fizičko lice je, kao što to može i bilo ko u ovoj zemlji, iz svojih razloga podnijelo prijavu protiv lica koja su na Bobovcu prošlog mjeseca pjevala pjesmu „Lijepa li si“ Marka Perkovića Thompsona. Tužilaštvo BiH je saopćilo kako se ne vrši istraga tog slučaja, nego se provjeravaju navodi iz prijave, a praksa uči da ni slične prijave za ozbiljna djela poput negiranja genocida ne završe na sudu. No, to nije smetalo RTV HB-u da u subotu (16. decembar) čak šest udarnih (!) minuta dnevnika posveti stvaranju atmosfere ugroze, sa zastrašujućim telopima poput „UDBAŠKE METODE SE I DALJE PROVODE NAD HRVATIMA U BIH“ i besmislenim poređenjima sa „vremenima kad se nisu smjele pjevati određene pjesme i držati križ u učionicama“.

MUZEJ U LJUBUŠKOM: U petak (15. decembar) smo u dnevniku RTV HB-a imali prilog o kojem bi se mogla napraviti zanimljiva studija slučaja kad je u pitanju poslagivanje prioriteta u izvještavanju medija na ovim prostorima. Naime, u Ljubuškom je otvoren Posjetiteljski centar Gračine, prvi „in situ“ (na licu mjesta) muzej u Hercegovini. Iako sam muzej zaslužuje da se o njemu sačini bar trominutni prilog za dnevnik zbog bogatstva materijala i zanimljivih eksponata koje nudi, za RTV HB je jedino bilo bitno to da su ga otvorili predsjednik HDZ-a Dragan Čović i ministar u Vladi Republike Hrvatske Šime Erlić. Tako nismo vidjeli ili čuli puno o replikama rimskih vojnika, maketi nalazišta i modelu prvog centralnog grijanja kakvo je korišteno u ovom antičkom rimskom vojnom logoru, ali smo po hiljadu i prvi put čuli kako je Hrvatska najveći zagovarač budućnosti BiH u EU.

Ocjena: 3

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

Za ugodnu promjenu, ove sedmice su u našoj zemlji u vijestima dominirale ekonomske teme: ograničavanje rasta cijene električne energije za privredu, zatim odluka Vlade entiteta Federacija BiH da dopusti poslodavcima da radnicima isplate iznos u visini do dvije prosječne plate bez poreznih davanja te odluka o „zaključavanju“ cijena za 40 artikala u supermarketima.

Ove mjere je, u skladu sa svojom politikom podrške aktuelnoj vlasti, RTV HB prenio prilično nekritički i optimistično, dok je Hayat pozdravio donošenje svake od njih, ali ih je potom i kritički secirao. Tako su za ograničavanje rasta cijene struje za privredu upozorili kako će se svako povećanje, pa i najmanje, posredno opet odraziti na potrošače, za omogućavanje isplate dvije neoporezive plate su natuknuli kako to poslodavci mogu, ali ne moraju iskoristiti, te kako prave fiskalne reforme nisu izvjesne u neposrednoj budućnosti, dok su za zaključavanje cijena napomenuli kako je riječ o „privremenoj mjeri nakon neuspjeha ograničavanja marži“, te kako je inflacija monetarni fenomen koji se „rješava drugačijim makroekonomskim alatima koji još nisu primijenjeni“.

Izostanak otvaranja pristupnih pregovora između BiH i EU je jedna od vijesti koje su obilježile sedmicu, a kojoj Hayat i RTV HB pristupaju na različite načine. Hayat je, iznenađujuće, vijesti da od otvaranja pregovora prije marta nema ništa na dan kad je objavljena (četvrtak, 14. decembar) posvetio samo 29 sekundi, kao nečemu što bi bilo novo i neočekivano. Televizija HB je imala četiri minute, u kojima je opet dominirao optimizam kako „svaki rad mora dati rezultat“ i kako prilika u martu neće biti propuštena.

Hayat je (ne)funkcionisanju vlasti u BiH posvetio prilog u petak (15. decembar), kada je četvrti put zaredom otkazana sjednica Zakonodavno-pravne komisije Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. O ovome u dnevnicima RTV HB-a nije bilo riječi.

Što se rata u Gazi tiče, Hayat izvještava na svoj ustaljeni način, skrećući pažnju na žrtve napada izraelske vojske, a RTV HB je na ovoj temi dosegnuo novo dno, o čemu se može više pročitati pod minus sedmice. Krajnje selektivno izvještavanje o ovom sukobu je RTV HB pokazao u nedjelju, kad nije izvijestio o ženama koje je izraelska vojska ubila u crkvi, što je i sam papa Franjo opisao kao čin terorizma. Nimalo pohvalno za televiziju katoličke provenijencije u vrijeme došašća.

Kad su ocjene u pitanju, iza nas je jedna od boljih sedmica Hayatovih dnevnika. Nije bilo značajnih propusta, a vidjeli smo širok raspon tema koje su obrađene na kvalitetan način. Bilo bi preskromno ocijeniti ovo poboljšanje samo sa jednom ocjenom više u odnosu na prošlu sedmicu, jer razlika u kvaliteti zahtijeva bar dvije.

Dnevnici RTV HB-a su uvijek kvalitetni i redovno bi zasluživali prosječne i iznadprosječne ocjene umjesto ovosedmične trojke da ih redovno ne pokvari neka bespotrebna eskapada poput izdvojenog priloga o navodnoj udbaškoj ugrozi nad Hrvatima ili krajnje nehumano izvještavanje o ratu u Gazi gdje se smrt civila opisuje kao „crni dan“ za njihove ubojice, gdje se prešućuje čak i ubijanje kršćana u crkvama i gdje se ne pokazuje nikakva solidarnost s ubijenim kolegama po profesiji.

Plus sedmice

HAYAT TV

Nakon više sedmica u kojima je Hayat imao monotone i nedinamične dnevnike, osvježenje je bio dnevnik od utorka (12. decembar) sa deset tematskih cjelina, u kojem je bilo i politike, i društvenih tema, i ekonomije, i ekologije, i analitike… Same teme i priloge Hayat može i zna uraditi bolje od onoga što su pokazali u utorak, ali kompozicija i sadržaj tog dnevnika u cjelini su primjer na kojem treba graditi.

RTV HB

U srijedu je RTV HB imao lijep prilog o izložbi božićnih jaslica hercegovačkih franjevaca i franjevki. Šteta što ovaj prilog nije bio ilustriran sa više kadrova ovih minijatura, ali i ono što smo vidjeli bilo je jako lijepo, sa jaslicama izrađenim čak i od Lego kockica i drugih materijala.

Minus sedmice

HAYAT TV

U sedmici u kojoj je Hayat svoj posao odradio više nego korektno, naglašavati neki minus bilo bi ravno cjepidlačenju – čemu, doduše, i nismo neskloni u ovim analizama. No, čak i u sedmici u kojoj ova kuća uradi dobre dnevnike osjeti se „stara boljka“ u smislu nedostatka teritorijalne širine koju pokrivaju. Za odlično producirane dnevnike poput Hayatovih naprosto je šteta da sadržajem liče na lokalnu televiziju, pa makar taj „lokal“ podrazumijevao glavni i najveći grad u državi.

RTV HB

U subotu (16. decembar) je izraelska vojska potvrdila kako je greškom ubila trojicu izraelskih talaca koji su zatočeni u Gazi, nakon što su ih „pogrešno protumačili kao prijetnju“ iako su istaknuli bijele zastave. Ovaj događaj je, uz informaciju kako je tog dana ubijen i „snimatelj katarske televizije“, u najavi priloga opisan kao „crni dan za izraelsku vojsku“, gdje ostaje nejasno da li bi dan bio manje crn da su bijelom zastavom mahali palestinski civili kojih je u posljednja dva mjeseca ubijeno preko petnaest hiljada. O nekoj profesionalnoj solidarnosti s ubijenim kolegom u ovom novom dnu izvještavanja RTV HB-a o ratu u Gazi nećemo ni maštati.

About The Author