EU: Postupak protiv X-a zbog manipuliranja informacijama

Nova uredba nalaže da velike internetske platforme pojačaju borbu protiv ilegalnog sadržaja

EU: Postupak protiv X-a zbog manipuliranja informacijama

 

Evropska komisija pokrenula je u ponedjeljak službeni postupak protiv društvene mreže X, bivšeg Twittera, zbog sumnje da nije ispunila svoje obaveze iz Akta o digitalnim uslugama (DSA), čime je povrijedila prava Evropske unije.

Nova uredba, koja je stupila na snagu u novembru prošle godine, nalaže da velike internetske platforme i pretraživači pojačaju borbu protiv ilegalnog sadržaja i protiv rizika za javnu sigurnost te da zaštite svoje usluge od manipulativnih tehnika.

Postupak će se fokusirati na suzbijanje širenja ilegalnog sadržaja u EU, na učinkovitost mjera poduzetih u cilju borbe protiv manipuliranja informacijama, posebno sistem “napomena zajednice”, te mjere koje X poduzima kako bi povećao transparentnost svoje platforme, navodi EK, ističući da će prioritetno provesti temeljnu istragu.

Platforma X, u vlasništvu milijardera Elona Muska, dio je grupe velikih tehnoloških kompanija koje su pod lupom EU-a zbog novih pravila uvedenih Aktom o digitalnim uslugama, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Evropski komesar Thierry Breton u oktobru je ukorio X, TikTok i Metu što ne čine dovoljno u cilju suzbijanja dezinformacija nakon Hamasovog napada na Izrael.

Akt o digitalnim uslugama, koji je Evropsko vijeće donijelo u jesen 2002. godine,  prva je digitalna regulativa u svijetu prema kojoj su digitalna preduzeća širom EU-a odgovorna za sadržaj objavljen na njihovim platformama.

Izvor: Al Jazeera

About The Author