RTRS I BNTV: OTPIS STANOVNIŠTVA

Plus nedjelje

RTRS
Nijedan izvještaj ne izdvajamo za ovu rubriku.
BNTV
Izvještaj novinara Mite Travara koji je ukazao na način na koji su litvanski biznismeni, uz prešutnu saglasnost institucija RS-a, godinama, od trenutka privatizacije do odlaska u stečaj i njihovog bijega iz BiH, nezakonito izvlačili novac. I činjenicu da do danas niko za to nije odgovarao niti su okončane istrage u tom predmetu koje je vodio MUP RS.

Minus nedjelje

RTRS
Cijeli Dnevnik 2 od 30. juna (urednica Nada Arlov), počevši od neutemeljenih optužbi na račun ministra spoljne trgovine BiH Mirka Šarovića, kome novinar Stefan Ličina, vadeći mu izjave iz konteksta, imputira da se zalaže za potpisivanje SPP-a, odnosno izdaju interesa RS-a. Tu je i neprofesionalna najava objave rezultata popisa stanovništva Vesne Stakić, koja obiluje komentarima tipa “Velimir Jukić srlja u objavljivanje rezultata”. Kulminacija je izvještaj dopisnice RTRS-a iz Beograda Teodore Vranješ. Tema: inicijativa LSV-a da Skupština Srbije donese deklaraciju o osudi genocida u Srebrenici. Komentari a koga drugog do li ultradesničarske partije Dveri i podobnog RTRS-ovog analitičara Dragomira Anđelovića. Koji u formi bojnog pokliča poručuje: “Srebrenica je mit, tamo se ništa nije dogodilo.”
BNTV
Ponavljamo: koliko je neprofesionalizma i nacionalne ostrašćenosti u izvještajima novinarke RTRS-a iz Sarajeva Branke Kusmuk, toliko ih je i u prilozima Slađane Jašarević. Svi obrađeni rezultati popisa, od činjenice da BiH ima preko 800.000 stanovnika manje nego 1991. godine do broja nepismenih, pali su u drugi plan pred nacionalnim prebrojavanjem. I pred besmislenim pitanjem: koliko građana u kojem entitetu govori kojim jezikom. I na kraju nepotreban i niškoristan osvrt na podatak da su rezultati popisa, umjesto u nekoj od institucija BiH, objavljeni u “ugostiteljskom objektu”, što, zaključuje Jašarevićka, “govori kakvi su to rezultati”.

RTRS I BNTV: OTPIS STANOVNIŠTVA

RTRS: Srebrenica je mit, tamo se ništa nije dogodilo!

27. juni – 3. juli 2016.

KAKO SE NE RADI IZVJEŠTAJ: Šta je novinarka htjela kazati? Pitanje se odnosi na izvještaj Dragane Knežević, iz Dnevnika 28. juna, u kojem je, prema najavi, trebalo javnost informisati o podijeljenim stavovima u BiH oko potpisivanja adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) BiH i Evropske unije. Trebalo, ali nije. Umjesto toga, gledaocima su predočene izjave lidera SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorada Dodika i Dragana Čovića. O svemu i svačemu. Od SPP-a, preko popisa stanovništva, pa do komentara na istupe načelnika Srebrenice. Klasičan primjer kako se ne radi izvještaj.

EPSKI NARATIV: No, kada ovakav uradak u centralnom Dnevniku ugleda svjetlo dana, to nikoga ne treba da čudi. Jer je kao urednica potpisana Nada Arlov. Kojoj je najbolje išlo čitanje vijesti. I za novinarstvo bi bilo najkorisnije da je na tome i ostala.

Epskom narativu na RTRS-u više nije sklona samo Branka Kusmuk. Na tom fonu sada se pišu i najave novinarskih izvještaja. Iz već spomenutog Dnevnika 2 izdvajamo onu o obilježavanju “dana Vojske RS”, uz poruku da je centralna proslava održana na “Ozrenu, gdje su pomenuta imena svih srpskih junaka od Kosova do danas”. No, osim ove rogobatne najave, bitnije je podsjetiti na nastavak prakse u kojoj Srbi u RS-u, u nedostatku vlastite “tisućljetne povijesti”, ponovo posežu za tuđom.

NAJVIŠE ONIH KOJI SE MOLE ALLAHU: Iako su, kako nam je to 29. juna u Dnevniku 2 saopštila novinarka Vesna Stakić, “iz Zavoda za statistiku RS upozorili direktora Agencije za statistiku BiH i Eurostat da ne objavljuju rezultate popisa stanovništva u BiH”, to se ipak dogodilo dan kasnije.

Prije podatka o tome koliko BiH ima stanovnika, Gvozden Šarac u svom izvještaju ističe da “objavi rezultata nije prisustvovao nijedan predstavnik RS-a, ali su iste iz prvog reda pomno pratili kadrovi SDA”. Navodi potom Šarac da je u “BiH najviše onih koji se mole Allahu”, te da se na upozorenja iz RS-a “niko nije obazirao i na ostavku pomišljao”. Sve to popraćeno je i titlom, koji se vrtio tokom cijelog Dnevnika, “u Srpskoj govore…”, pa pod navodnicima “bosanski” (urednica Valentina Knežević).

Ocjena 1

BNTV: Jednostrano o popisu

27. juni – 3. juli 2016.

NEPROFESIONALNA OBRADA: Rezultati popisa stanovništva bili su udarna priča i u dnevnicima BNTV-a u protekloj nedjelji.

U Dnevniku 29. juna gledaocima su po ko zna koji put predočene izjave srpskih političara i statističara koji su izrazili protivljenje objavi rezultata popisa stanovništva. U istom izvještaju uredništvo je procijenilo da za prezentiranje stavova predstavnika Bošnjaka i Hrvata nema mjesta. Tako gledaoci nisu upoznati sa sjednicama klubova hrvatskog i bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS, održanih tog dana u Banjoj Luci. I s upozorenjem da je objavljivanjem zaključaka Narodne skupštine RS u Službenom glasniku RS, prije nego se o njima izjasnilo Vijeće naroda, grubo povrijeđen Ustav RS.

DOBRI PRIMJERI: Kao dobre primjere iz ovonedjeljnog monitoringa izdvajamo teme okrenute ekonomskim pitanjima i socijalnom položaju građana RS-a. U Dnevniku 29. juna, novinar Milan Kovač upoznao je javnost s višemilionskim dugovanjima zdravstva RS-a prema fondovima u Srbiji i Federaciji BiH. I činjenici da bi se to moglo direktno odraziti na onemogućavanje liječenja građana RS-a izvan ovog bh. entiteta.

Ocjena 3

Komparativna analiza

Osim objavom rezultata popisa stanovništva, RTRS i BNTV bavili su se i odbijanjem RS-a i srpskog člana Predsjedništva BiH da prihvate adaptaciju SPP-a naše države s Evropskom unijom. I oba medija potpuno svjesno su zaobišla da se tematski pozabave ovim pitanjem. I javnost upoznaju i s dobrim i s lošim stranama prihvatanja ili odbijanja SPP-a. Tako se po ko zna koji put sve svelo na puko prenošenje političkih stavova.

About The Author