RTRS I BNTV: Ko hoće da Republici Srpskoj otme 15 milijardi?

Milorad Dodik tvrdi da njegov entitet leži na neizmjernom rudnom i mineralnom bogatstvu, koje je mnogima zapelo za oči

RTRS I BNTV: Ko hoće da Republici Srpskoj otme 15 milijardi?
Foto: InfoRadar

RTRS: Kajganić ili Vulić?

  1. – 22. januar 2024. 

OD SUĐENJA DO PROCESA: Kako profesionalizam urednika i novinara informativnog programa RTRS-a nije postulat kojim se rukovodi javni servis bh. entiteta Republika Srpska, gledateljima je predočen još jedan izvještaj o novom odlaganju suđenja predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora „Službenog glasnika Republike Srpske“ Milošu Lukiću pred Sudom BiH. Novinari Dnevnika 2 svjesno ignoriraju to da odbrana optuženih, koristeći sve raspoložive pravne mehanizme, nastoji odložiti početak suđenja. Umjesto profesionalnog izvještaja poseže se za kvalifikacijom optužnice i samog suđenja koga se konstantno naziva „montiranim političkim procesom, čiji je cilj prvo izolacija, a potom politička eliminacija Milorada Dodika“. U istom izvještaju, kako bi se opravdao kontinuitet opstrukcije suđenja Dodiku, gledateljima se podastire još jedna u nizu tvrdnji bez jasno navedenih argumenata. Naime, pošto je postupajući sudija donio odluku o razdvajanju postupaka, jer se Lukić nije pojavio na sudu zbog bolesti, Gvozden Šarac u izvještaju ističe kako je u pitanju „iskorak iz sudske prakse, odnosno pravni presedan“!? (Dnevnik 2, 17. januar)

IMOVINA I PRETENDENTI: Da je predsjednik RS-a maestralan u zamjeni teza potvrdilo se još jednom u izvještaju emitovanom u Dnevniku 21. januara. Javnosti je saopštio da stranci žele da „otmu imovinu Republici Srpskoj jer ona leži na rudnim bogatstvima vrijednim 15 milijardi KM“, kako bi ih eksploatisali. Svaki komentar na ovu tvrdnju držimo izlišnim.

IZVAN INSTITUCIJA: Za RTRS valjda cilj opravdava sredstvo, pa stoga nije ni bitna činjenica da su lideri vladajuće koalicije na državnom nivou po ko zna koji put o sudbini države i njenih građana odlučivali van institucija sistema. Hoće li dogovoreno biti provedeno pokazat će već naredni mjesec. Prije svega, hoće li biti usvojene izmjene Izbornog zakona BiH i po čijoj mjeri.

ŠTITEĆI SANJU: Kada bi RTRS javnosti bio jedini izvor informisanja onda bi ta ista javnost mogla pomisliti jedino da je glavni tužitelj BiH Milanko Kajganić ili dokon ili krajnje zlonamjeran, te je stoga najavljeno da će podnijeti tužbu za klevetu protiv Sanje Vulić, zastupnice SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Uvrede koje je Vulić uputila Kajganiću, posebno nazvavši ga poturicom, gledateljima Dnevnika 2 su uskraćene. Umjesto toga, tek štura rečenica prezentera shodno kojoj se glavni tužitelj BiH na Vulić ostrvio samo zato što je kritikovala njegov rad.

NOVE SANKCIJE: U kakvoj su vezi Alternativna televizija (ATV) i marketinška agencija MANIA kojoj je Velika Britanija uvela ekonomske sankcije, iz izvještaja emitovanog 18. januara ostalo je nejasno. Kao što nije jasno ni zašto je u vezi s tim reagovalo Udruženje novinara RS, koje je ocijenilo da je „skandalozno ponašanje britanskog ambasadora u BiH zbog miješanja u uređivačku politiku ATV-a“.

Ocjena: 1

 

BNTV: Zakon o geološkim istraživanjima

  1. – 22. januar 2024.

NOVI ZAKON: Dok predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik saopštava da imovinu RS-a štiti jer se, kako je naveo, stranci žele dokopati njenih rudnih bogatstava, istovremeno se priprema novi Zakon o geološkim istraživanjima kojim bi lokalne zajednice bile potpuno isključene iz odlučivanja hoće li pristati da se rudarenje vrši na njihovoj teritoriji. U izvještaju emitovanom u Dnevniku 2 18. januara, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović poslao je poruku da, bez obzira na zakon, građani Semberije i Majevice neće dozvoliti rudarenje litija na tom području.

I u ovoj nedjelji novinari su upoznali javnost sa jednom u nizu nedosljednosti aktuelne vlasti. Iako je koncem prošle godine iz Vlade RS saopšteno da Šume RS neće oblovinu prodavati firmama koje nisu izvršavale svoje obaveze (redovno plaćale), sve je ostalo na obećanju. Tako se na spisku i za ovu godinu ponovo nalaze dužnici, kojima se dugovanja reprogramiraju, ali i firme koje nemaju kapacitete za drvopreradu.

SVE NJEGOVE METAMORFOZE: Od političkih tema emitovanih u nedjelji iza nas izdvajamo analizu Željka Raljića u Dnevniku 19. januara koja se bavila političkim djelovanjem Milorada Dodika od prvog mandata premijera RS-a 1998. do povratka na političku scenu 2006. godine. Novinar je ukazao na sve Dodikove metamorfoze: od gorljivog socijaldemokrate i prozapadno orijentiranog političara do tvrdog nacionaliste i autokrate.

Ocjena: 5

 

Podrška predsjedniku

Iza RTRS-a još je jedna nedjelja u znaku nedvojbene podrške Miloradu Dodiku i aktuelnoj vlasti te kontinuiteta neprofesionalnog izvještavanja. Stoga je teško i napraviti komparativnu analizu emitovanih sadržaja dviju medijskih kuća, jer BNTV fokus i dalje drži na ekonomsko-socijalnim temama. Zato, kada govorimo o BNTV-u, smatramo da je šteta što loša uređivačka procjena po pitanju vanjske politike u velikoj mjeri utječe na ukupan kvalitet/profesionalnost sadržaja Dnevnika 2.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Analiza posljedice po privredu RS-a nakon što je od 1. januara najniža plata sa 700 povećana na 900 KM. Ako je suditi prema reakcijama privrednika koji traže da se odluka o „minimalcu“ suspenduje jer će im ugroziti poslovanje i najavljuju da bi ga mogli prebaciti u Federaciju BiH ili Srbiju, vlast samo obećava pomoć najugroženijim, ne precizirajući kako. Ekonomisti nude rješenja u vidu smanjenja poreskih opterećenja privrednicima, ali malo je vjerovatno da postoji spremnost Vlade RS da se odrekne tako ostvarenih budžetskih prihoda.

Minus sedmice

RTRS

Sabina Silajdžić, profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, nova je zvijezda RTRS-a i vlasti bh. entiteta RS. Način na koji je RTRS stao u zaštitu profesorice Silajdžić nakon njene gorljive odbrane prava RS-a da obilježava 9. januar (FACE TV) bio je ravan onom na koji taj medij brani i sve istupe predstavnika vlasti ovog bh. entiteta kada je u pitanju obilježavanje neustavnog dana RS-a. „Političko Sarajevo ne prašta istinu i traži sankcije za Sabinu Silajdžić“, najava je izvještaja emitovanog u Dnevniku 21. januara i sažetak je „odbrane“ i pohvala na račun Sabine Silajdžić.

BNTV

Uredništvo Dnevnika 2 i ove je nedjelje pokazalo da ili namjerno ili u nedostatku dobrih procjena nije kadro gledateljima prezentovati vijesti iz svijeta. Svjetski ekonomski forum u Davosu problematizirao je mnogo teških i otvorenih tema od globalnog značaja. Umjesto toga, BNTV gledateljima donosi isključivo opservacije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji se referirao na odnose Beograda i Prištine. Kada se već odustalo od informisanja gledatelja o globalnim pitanjima, bez obzira ko je ovoj medijskoj kući ciljna grupa, bilo je za očekivati da se barem saopšti da je u Davosu Bosnu i Hercegovinu predstavljala predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto, te s kim se susrela i o čemu je govorila.

About The Author