Režiser Jafar Panahi počeo štrajk glađu u iranskom zatvoru

Panahi kaže da neće jesti dok ne bude pušten

Režiser Jafar Panahi počeo štrajk glađu u iranskom zatvoru
Foto: DW

Jedan od najslavnijih iranskih filmskih režisera, Jafar Panahi, počeo je štrajk glađu u znak protesta zbog nastavka pritvora u teheranskom zatvoru Evin, potvrdila je njegova supruga.

Dobitnik nagrade na filmskom festivalu u Cannesu i režiser filmova Bijeli balon, Krug i Bez medvjeda poduzeo je taj korak nakon što su planovi za njegovo puštanje propali, iako je njegov advokat uspješno osporio njegovo pritvaranje.

Panahi je uhapšen početkom jula, prije aktualnog vala protesta, nakon što je otišao u Evin protestvovati zbog pritvaranja dvojice kolega filmaša, Mohammada Rasoulofa i Mostafe Aleahmada, nekoliko dana prije.

Iranske vlasti saopćile su da su odlučile ponovno aktivirati kazne izrečene 2010. godine uz 20-godišnju zabranu putovanja i snimanja filmova povezane s njegovim prisustvom na sahrani studenta ubijenog u protestima Zelene revolucije 2009. godine i njegovim kasnijim pokušajem snimanja filma u pozadini ustanka.

Panahijeva supruga Tahereh Saeedi i sin Panah Panahi objavili su izjavu režisera na Instagram nalozima gdje je iskazana njegova namjera da počne štrajk glađu. Rekao je da nije imao izbora nego da se protiv nehumanosti režima bori svojim životom.

– Čvrsto izjavljujem da sam u znak protesta protiv nezakonitog i nehumanog ponašanja pravosudnog i sigurnosnog aparata i njihovog uzimanja taoca započeo štrajk glađu. Odbijat ću jesti i piti bilo kakvu hranu i lijekove do puštanja na slobodu. Ostat ću u ovom stanju dok možda moje beživotno tijelo ne bude oslobođeno iz zatvora – kazao je.

Njegov advokat tvrdio je na Vrhovnom sudu u oktobru da je kazna iz 2010. godine prešla iranski rok od 10 godina zastare i da više nije primjenjiva. Dobio je dopuštenje da zatraži ponovno suđenje u potezu koji je trebao rezultirati automatskim puštanjem Panahija uz kauciju, ali su iranske vlasti to blokirale.

– Dok smo vidjeli da je potrebno manje od 30 dana od trenutka hapšenja do vješanja nevine mladeži naše zemlje, bilo je potrebno više od 100 dana da se moj slučaj prebaci u ogranak uz intervenciju snaga sigurnosti – napisao je Panahi.

Panahijevo pritvaranje prethodilo je smrti Mahse Amini u septembru dok je bila u pritvoru jer nije nosila hidžab u skladu s iranskim vjerskim zakonom.

Izvor: The Guardian

About The Author