Pobjeda istraživačkog novinara u Crnoj Gori

Kako je kazao novinar Martinović, ovaj slučaj oduzeo mu je mnogo vremena i opteretio njegove resurse kao i sposobnost da slobodno radi

Pobjeda istraživačkog novinara u Crnoj Gori

Istraživački novinar Jovo Martinović, specijaliziran za organizirani kriminal, konačno je oslobođen u žalbenom postupku u Crnoj Gori. Optužen je za trgovinu drogom zbog kontakata s članom kriminalne grupe, dok je radio na dokumentarcu za francusku producentsku kuću CAPA.

Kako stoji u presudi, uz nedostatak dokaza, svi svjedoci potvrdili su odbranu optuženika Martinovića da je jedini cilj inkriminiranog sastanka bio rad na dokumentarnom filmu.

Oslobađajuća presuda, za koju se očekuje da će je osporiti specijalni tužioc s malim izgledima za uspjeh, postat će konačna nakon što je potvrdi Vrhovni sud zemlje.

– Nadam se da će pozitivan ishod ovog slučaja imati širi uticaj na slobodu medija u Crnoj Gori i da novinari neće automatski biti tretirani kao osumnjičenici ako istražuju organizirani kriminal ili korupciju na visokom nivou – rekao je Martinović za Reportere bez granica (RSF).

Voditelj odjela RSF-a za Evropsku uniju i Balkan Pavol Szalai pozdravio je privremeni kraj pravne noćne more i pozvao Vrhovni sud da potvrdi prvu pobjedu istraživačkog novinarstva u Crnoj Gori.

Martinovićeva sedmogodišnja pravna kalvarija započela je 2015. godine kada je s dvojicom svojih izvora bio dio grupe od 17 osoba uhapšenih u međunarodnoj akciji protiv organiziranog kriminala. Optužen za kriminalne radnje završio je u istražnom zatvoru 15 mjeseci.

Dobitnik nagrade Peter Mackler za hrabro i etično novinarstvo 2018. godine uvijek je insistirao na tome da je kontaktirao kriminalne grupe isključivo radi prikupljanja informacija u svrhu izvještavanja u javnom interesu.

– Ovaj slučaj mi je oduzeo dosta vremena i opteretio moje resurse i sposobnost da slobodno radim. Može se uporediti sa SLAPP-om (Strateška tužba protiv učešća javnosti), samo s težim posljedicama – dodao je Martinović.

Nakon što mu je 2018. godine izrečena kazna od 18 mjeseci zatvora koja je u žalbenom postupku ukinuta zbog nedostatka dokaza, Martinović je na kraju ponovljenog suđenja 2020. godine osuđen na godinu dana zatvora.

RSF je od početka bio uvjeren u njegovu nevinost i uvijek je tražio njegovu oslobađajuću presudu. RSF je također skrenuo međunarodnu pažnju na nedostatak nezavisnosti pravosuđa i na uznemiravanja novinara u Crnoj Gori, zemlji aspirantici za članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor: RSF

About The Author