UN TRAŽI ZAŠTITU NOVINARA U SIRIJI

Reporteri bez granica (RSF) traže od Ujedinjenih nacija i susjednih zemalja Sirije da ne gube vrijeme garantirajući sigurnost novinarima koji su izloženi iznimno velikoj opasnosti od napretka sirijske vojske na demilitariziranom području Quneitre na granici s Izraelom. Zbog posebno alarmantne situacije ovih novinara koji su zarobljeni u jugozapadnom dijelu Sirije otkada je režimska vojska preuzela […]

UN TRAŽI ZAŠTITU NOVINARA U SIRIJI

Reporteri bez granica (RSF) traže od Ujedinjenih nacija i susjednih zemalja Sirije da ne gube vrijeme garantirajući sigurnost novinarima koji su izloženi iznimno velikoj opasnosti od napretka sirijske vojske na demilitariziranom području Quneitre na granici s Izraelom.

Zbog posebno alarmantne situacije ovih novinara koji su zarobljeni u jugozapadnom dijelu Sirije otkada je režimska vojska preuzela područje Deraae, RSF su tražili od UN-ovog sekretara Antonia Guterresa, posebnog izaslanika UN-a za Siriju Staffana De Misturau te vladajuće zemalja koje bi mogle primiti ugrožene novinare da poduzmu sve potrebne mjere kako bi garantirali njihovu sigurnost i zaštitu.

Listu od 69 novinara zarobljenih  na području Quneitre i Deraae sačinili su novinari sami. To su novinari koji rade za sirijske televizijske kanale Orient News Syria TV, Al Jisr TV i Halab Today TV, zaposlenici međunarodnih novinskih agencija AFP i Reuters i dopisnici lokalnih novinskih mreža i organizacija kao što su Yaqeen, Shahed i Nabaa. Sirijska novinska asocijacija (SJA) također je sastavila listu od desetak drugih medijskih radnika i blogera koji su u sličnoj situaciji.

Neki novinari su izjavili za RSF da se boje da ih ne pogube ili zatvore čim sirijska vlada preuzme kontrolu nad cijelim područjem.

U pismu koje je poslano UN-u 11.7.2018. a koje se drži kao tajno, generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire je kazao: “Humanitarni koridor ili diskretan pristup na mirno područje u jednoj od susjednih zemalja je među mogućim opcijama spašavanja novinara.”

Više na RSF

About The Author