PROPAST ZAPADA: Kad Blinken kaže da se bori

OTISCI DANA: Zapadna demokratija sama je sebe obesmislila, a s njom se zašehidio i dobar dio pripadajućih joj medija

PROPAST ZAPADA: Kad Blinken kaže da se bori

Nemilosrdno satiranje Gaze

Čak i kad bi ovo bio rat između Izraela i Gaze, bila bi to nepravedna borba do zuba naoružane države, s jedne strane, i prezrene teritorije prenapučene civilima, s druge.  Ali aktuelno iživljavanje nije čak ni to, nego ogoljeni sukob Izraela i Hamasa, što će reći, udarile jedna na drugu dvije terorističke sile.

Ono što decenijama rade izraelske vlasti brutalno je uništavanje i ponižavanje jednog naroda, prostora ostavljenih ljudi, a najnovija faza tog satiranja u svijetu je kao nikada ranije legitimirala izraz koji se do sada koristio s ustezanjem – genocid. Sve je više građana unutar Izraela koji ga koriste da bi opisali zločin u toku.

Zanimljivo je u cijeloj priči ponašanje zapadnih vlada. Suočeni su s brojnim kritikama, podršku imaju samo od medija, ali ne odustaju. Predviđanja su u novinarstvu nezahvalna i na ovom ih portalu maksimalno izbjegavamo, ali evo jednog: američkog sekretara Antonyja Blinkena svijet će pamtiti po onom performansu na konferenciji za medije: dok on govori, iza njega su krvavi dlanovi prosvjednika koji su brutalno izrazili neslaganje s politikom američkog vrha. Kao da se ništa nije desilo, nekoliko dana kasnije Blinken izjavljuje da primirje ne dolazi u obzir jer bi to omogućilo pregrupiranje Hamasa.

Vodećim državama svijeta demokratija i pravda važne su samo dok njima mogu disciplinirati zemlje koje se tek bore da usvoje najviše civilizacijske vrijednosti. Medutim, čim Zapad dođe u situaciju da bira između demokratije i pravde s jedne strane, i interesa & zločina  s druge, ladno bira ovu drugu grupaciju i oštro se osupne na sve koji mu zbog toga prigovore.

 

Intelektualni bombarder Tupoljev  TU-92

Vjerovatno su mnogi ovdje i sami primijetili tu osebujnu intelektualnu pojavu. Izronio je na javnu scenu negdje tamo početkom rata i od tada ne postoji dugme na koje ga se može ugasiti, ili bar utišati. On je u stanju odbiti, tj. pobiti tj. ne prihvatiti i najjači argument, najevidentniji dokaz, samo ako ne odgovara njegovom setu argumentacije. Isto tako borit će se i za najlabaviju, nedokazivu ili davno oborenu tezu, providnu i do srži lažnu, koliko god da krhka i glupava bila, ako se u osnovnim postavkama podudara s njegovim stavom.

Mimo tog ekstremnog slučaja, ova je pojava u bitno blažoj mjeri prisutna i kod velike većine stanovništva. Izgleda da je svima nama najteže priznati da nismo u pravu. To je mnogima spram mrtve glave. I ne iznenađuje sama pojava, koliko njena epidemiološka rasprostranjenost.

Ko je ljudima usadio strah od mogućnosti i priznanja da su nešto pogrešno percipirali, još nije otkriveno.

 

Sezone na Ortopediji

Nakon dugog toplog ljeta, koje se u dobroj mjeri proteglo na oktobar, konačno smo dočekali i sezonu kiša. Ali nisu to one nekadašnje tihe jesenje kiše, rominjanje i ti fazoni, nego razorne oluje koje potopiše pola Evrope. Sticajem okolnosti, Bosnu i Hercegovinu zaobilaze najgore, ekstremne padavine, što ne znači da se građanstvo može opustiti. Jedan insajderski pogled na lomove s kojim ljudi dolaze na sarajevsku Ortopediju može istovremeno poslužiti i kao upozorenje i kao dobra dosjetka.

Evo kako su tamo sezone raspoređene po uzrocima:

Početak proljeća – motociklisti.

Kasno proljeće – berači trešanja.

Ljeto – quad vozači. Kad je jedan u vozilu, to i nekako prođe, a ukrca li ih se dvoje, skroz se polome.

Početak jeseni – berači oraha.

Jesen i zima – starci i poledica.

Šta drugo da kažemo nego – u pamet se, dobri ljudi. Orasi, trešnje, quadovi, poledica… Nikad jadni čovjek ne zna odakle ga vreba lom ruke, noge ili neka još veća katastrofa.

 

Ovaj tekst je izrađen/a uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Analiziraj.ba i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva, Center for Research and Policy Making (CRPM), Institute for Democracy and Mediation i Ministarsvta vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

About The Author