GDJE PRESTAJE PARTIJSKA DRŽAVA, A POČINJE PREDIZBORNA KAMPANJA?

IZDVAJAMO

O miješanju partijske i javne funkcije kojima političari vješto žongliraju i veoma je teško razlučiti da li vam se na mitingu obraća, prijeti ili obećava šef stranke, predsjednik ili premijerka entiteta, član glavnog odbora ili ministar u vladi. Drugi problem je nešto vidljiviji, ali i dalje potpuno zanemaren od strane domaćih medija. Radi se o korištenju javnih resursa (helikopteri, automobili, kancelarije, zaposlenici u javnim institucijama i sl.) u predizborne svrhe.

GDJE PRESTAJE PARTIJSKA DRŽAVA, A POČINJE PREDIZBORNA KAMPANJA?

Na sajtu SNSDa postoji više informacija o tome šta je Vlada RS uradila za Republiku Srpsku i pojedine opštine zahvaljujući SNSDu nego na zvaničnom sajtu Vlade RS

Prije neki dan Dušanka Majkić je napisala na svojoj Facebook stranici da je neko “darovao” dio autoputa od Prnjavora do Doboja Republici Srpskoj i njenom stanovništvu. Ostalo je nejasno da li je to bio dar od vlasti Republike Srpske ili SNSD-a, da bi pojašnjenje stiglo dan kasnije opet preko Facebooka: “Nikada Prnjavor nije bio centar političkih dešavanja kao danas kada su predsjednik Republike Srpske i premijer Srbije pustili u rad dionicu autoputa Doboj – Prnjavor. Građani Prnjavora to znaju i zato nije neobična ogromna podrška Darku Tomašu (kandidatu SNSD-a) za načelnika opštine.”

U naletu inspiracije, emocija, patriotizma ili bezobrazluka, Dušanka Majkić je “zaboravila” napomenuti kredit od EBRD-a u iznosu od 185 miliona KM kojim se pravi ovaj autoput, a koji će uredno vraćati svi građani Republike Srpske.

Ovdje možemo govoriti o dva problema. O miješanju partijske i javne funkcije kojima političari vješto žongliraju i veoma je teško razlučiti da li vam se na mitingu obraća, prijeti ili obećava šef stranke, predsjednik ili premijerka entiteta, član glavnog odbora ili ministar u vladi. Drugi problem je nešto vidljiviji, ali i dalje potpuno zanemaren od strane domaćih medija. Radi se o korištenju javnih resursa (helikopteri, automobili, kancelarije, zaposlenici u javnim institucijama i sl.) u predizborne svrhe.

Evo i nekoliko primjera.

U tekstu  Nezavisnih novina pod naslovom “Dodik: SNSD mnogo učinio za Bijeljinu” govori se o konvenciji SNSD-a u ovom gradu gdje je Dodik predstavljen kao predsjednik SNSD-a, da bismo malo kasnije pročitali da je Dodik “podsjetio da je SNSD i ranije učinio mnogo da Bijeljinu ne obiđu značajni republički fondovi za investicije”. Sada više nije jasno da li ovo govori Milorad Dodik predsjednik SNSD-a ili Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske. Nakon toga uslijedio je i dobronamjeran savjet jednog od dva Dodika, mada je teško utvrditi kojeg: “Imajući u vidu jednu konfrontaciju koja se vrši sa Republikom od strane Gradske uprave u Bijeljini, ljudi u ovom gradu moraju da shvate da je za njihov život najbolje da to bude identična struktura vlasti koja će doprinijeti novim projektima i novom razvoju.”

Ima li koga u helikopteru?

Helikopterski servis RS odavno je postao konjica SNSD-a i građani Republike Srpske nikad nisu sigurni da li im s neba slijeće predsjednik, premijerka ili ministar u vladi ili predsjednik SNSD-a, potpredsjednica ili njihov koalicioni partner. Ko god da je u pitanju, to nisu teme o kojima se mnogo i sistematski piše i priča u medijima Republike Srpske.

Posebna priča je zvanična internet-stranica SNSD-a gdje se ova partija i Republika Srpska spajaju u neraskidivo jedno. Na ovom sajtu imate više informacija o tome šta je Vlada RS uradila za Republiku Srpsku i pojedine opštine zahvaljujući SNSD-u nego na samom sajtu Vlade RS. Posebno me dojmila izjava premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović, koja je istakla da je “od 2006. godine do danas, po različitim osnovama, Vlada Srpske u opštinu Prnjavor uložila oko 64 miliona KM”, što bi trebalo da bude dokaz da SNSD jednako voli svu svoju djecu (opštine), i poslušnu i neposlušnu, i da je krajnje vrijeme da se to počne cijeniti.

I na kraju sasvim je logično da se mediji zapitaju “Gdje prestaje partijska država, a počinje predizborna kampanja?”

About The Author