Kako su reporterke i snimatelji N1 iznijeli proteste u Beogradu

Pohvale novinarima stigle su iz regiona i šire

Kako su reporterke i snimatelji N1 iznijeli proteste u Beogradu
Foto: BBC.com

U noći između 7. i 8. jula ispred zgrade Narodne skupštine u Beogradu bacani su suzavci, policija je tukla neke od okupljenih, demonstranti su upali u Skupštinu, zapaljena su policijska vozila, a dešavanja su mogli su da isprate gledaoci televizije N1.

Četiri reporterke i snimatelji ove televizije na svojim leđima – i bukvalno – iznijeli su nemirnu noć u programu koji je emitiran uživo. Jedino na toj televiziji.

Izvještavanje četiri reporterke ove televizije – Jelene Zorić, Tatjane Aleksić, Žakline Tatalović i Sanje Sovrlić izazvalo je reakcije i pohvale nekih korisnika društvenih mreža, a prema riječima jednog korisnika Twitter, „televizija N1 pokazala je kako novinarstvo treba da izgleda”.

Dok je na Prvom programu Radio-televizije Srbije emitiran kineski film, Jelena Zorić je s velikim crnim rancem na leđima jurila po terenu i progutala mnogo suzavca.

Ona i njen snimatelj prvi su stigli na teren, a kasnije su im se tokom noći pridružile ostale reporterske ekipe te televizije.

Prema riječima jednog korisnika Twittera, „Jelena Zorić poslije ovog izvještavanja ima više vojnog iskustva od ministra Vulina”.

U državi koja je 93. od 180 rangiranih država na listi slobode medija Reportera bez granica, u kojoj napadi na medijske radnike nisu rijetkost, novinarstvom se češće bave žene, a neki od novinarki i novinara drugih medija odali su priznanje ekipama N1 na društvenim mrežama.

Neki su se, kažu, podsjetili kako novinarstvo treba da izgleda, dok su neki od mlađih novinarki i novinara poželjeli da budu Jelena Zorić.

Protest je održan u danu kada je u Srbiji zabilježen najveći broj umrlih od koronavirusa, a predsjednik Aleksandar Vučić najavio nove mjere, među kojima je i zabrana okupljanja više od pet ljudi, kao i policijski sat predstojećeg vikenda.

Neki od okupljenih nisu nosili maske, a jedna od reporterki N1 podsjetila je jednog od sagovornika da treba da nosi masku.

Izvor: BBC/Katarina Stevanović

About The Author