Indija zemlja u kojoj je najviše puta zabranjen pristup internetu

Od 187 gašenja interneta, 84 su se dogodila u Indiji, uključujući 49 u Kašmiru, a nakon Indije, slijede Ukrajina i Iran

Indija zemlja u kojoj je najviše puta zabranjen pristup internetu
Foto: PC Press

Indija je u 2022. godini imala daleko najveći broj gašenja interneta u svijetu, objavila je neprofitna organizacija za zaštitu digitalnih građanskih prava Access Now, a ta zemlja je na vrhu popisa petu godinu zaredom.

Od 187 gašenja interneta koje je globalno zabilježio Access Now, 84 su se dogodila u Indiji, uključujući 49 u Kašmiru koji je pod indijskom upravom, objavila je grupa za zagovaranje digitalnih prava sa sjedištem u New Yorku.

– Vlasti su prekinule pristup internetu najmanje 49 puta u Kašmiru zbog političke nestabilnosti i nasilja, uključujući niz od 16 uzastopnih naredbi za trodnevna gašenja u stilu policijskog sata u januaru i februaru 2022. godine – dodaje se u izvještaju tog nadzornog tijela.

Kašmir je dugo bio žarište između Indije i najvećeg rivala Pakistana, koji polaže pravo na regiju u cijelosti, ali vlada samo dijelovima te oblasti.

U augustu 2019. godine vlada hinduističke nacionalističke stranke Bharatiya Janata na čelu s premijerom Narendrom Modijem ukinula je autonomiju većinski muslimanske države Jammu i Kašmir, podijelivši je na dva teritorija pod federalnom upravom.

Vlada je od tada redovno uvodila komunikacijska ograničenja u regiji iz sigurnosnih razloga, što su osudile grupe za zaštitu ljudskih prava i opisale ih kao mjere za gušenje neslaganja.

Iako je Indija ponovno predvodila svijet u broju gašenju interneta, 2022. godine je prvi put od 2017. godini da je u zemlji bilo manje od 100 gašenja.

Ukrajina je druga na popisu nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara prošle godine.

– Tokom ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, ruska vojska je najmanje 22 puta presjekla pristup internetu, učestvujući u kibernetičkim napadima i namjerno uništavajući telekomunikacijsku infrastrukturu – stoji u izvještaju nadzornog tijela.

Nakon Ukrajine na popisu slijedi Iran, gdje su vlasti 2022. godine imale 18 gašenja interneta kao odgovor na demonstracije protiv vlade.

Nacionalni protuvladini protesti izbili su u Iranu prošle jeseni nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u policijskom pritvoru 16. septembra. Amini je u Teheranu uhapsila policija za moral zbog kršenja pravila nošenja hidžaba, koja zahtijevaju žene da potpuno pokriju kosu i tijelo. Umrla je u pritvoru.

Izvor: VoA

About The Author