FTV I BHT1: Svijet nikad dalji, SFF razbio mit o dosadnoj kulturi

PLUS SEDMICE

FTV
Pelješki most, ali i mnoge druge teme obrađene su bogatije i sadržajnije kada nisu u raljama dnevne politike.
BHT1
SFF i sve oko njega. Bogata, informativna i atraktivna priprema.

MINUS SEDMICE

FTV
Kao ni BHT1, ni FTV nije uspjela dramatizovati odnos između SAD-a i Sjeverne Koreje koji je u svjetskim medijima u pojedinim trenucima bio doveden do usijanja.
BHT1
Sukob Sjeverne Koreje i SAD-a stao je u crticu na BHT1. Opet se postavlja pitanje zašto su nam tako slabe i neuvjerljive obrade vijesti iz svijeta?

FTV I BHT1: Svijet nikad dalji, SFF razbio mit o dosadnoj kulturi

FTV je bio bolji za nekoliko ubjedljivijih i potpunijih priča, a obje su televizije iskazale staru boljku: nedovoljno obrađene inostrane vijesti

 

FTV: Kad bi duže trajala ljetna pauza

8.- 14. august 2017.

O PELJEŠKOM MOSTU IZ NEUMA: Ako bi ljetna pauza od dnevne politike potrajala, možda bi Dnevnik 2 izvježbao ulogu javnog emitera nepogrešivo prepoznajući javni interes. Urednica Edina Šečerović otvorila je subotnje izdanje s dva izvanredno pripremljena priloga, jedan koji se bavio nejednakim tretmanom domaćih prevoznika u odnosu na inostrane i drugi koji je propitao razna mišljenja i stavove o izgradnji Pelješkog mosta. Ovaj drugi bio je praćen i javljanjem iz Neuma, odakle nam je tamošnji turistički djelatnik poručio da oni ne vide problem u mostu, ali vide u tome što je grad zbog loših puteva odsječen od ostatka zemlje. Posebno treba pozdraviti to što se o mostu koji bi uskoro trebala početi graditi Hrvatska pričalo iz Neuma, kako bismo čuli i glas Neumljana, a ne samo političara iz Sarajeva.

SKANDAL U SRBIJI I RAZBIJANJE TABUA: Sedmica iza nas po mnogo čemu se izdvaja, a sve pohvale zaslužuje urednička odluka da se u četvrtak (Amra Zaklan) progovori o skandalu koji potresa srpsku nacionalnu aviokompaniju. Nakon što je autističnom djetetu zabranjeno putovanje, njegov otac je najavio da će tužiti Air Serbia, a vijest se proširila i postala dijelom šire rasprave o tome kakav tretman imaju autistična djeca u svakodnevnom životu i koliko njima i njihovim roditeljima pomažu nadležne institucije. Prilog je priču izmjestio i na našu zemlju, pričajući je jednostavnim jezikom koji svako može lako da razumije, s naglaskom na tome da je potreban drugačiji odnos vlasti, ali i cijele zajednice koja i dalje robuje stereotipima. Uz sve dežurne povike na ovdašnje medije, oni su ti koji su nerijetko otvorili mnoge tabu teme, ne štedeći publiku istinitih informacija o diskriminisanim grupama.

IZDVOJENO:

Urednik Darjan Babić je u petak, 11. avgusta, izvijestio o mini seriji Alija koju priprema turski javni RTV servis, a koja će pratiti život nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH, osnivača SDA i oca sadašnjeg člana Predsjedništva, Alije Izetbegovića. S jedne strane, jeste vijest to što će se u turskoj produkciji na malim ekranima pojaviti likom i djelom ovdašnji političar, dok s druge strane to dobro zadire i u aktuelne odnose jer porodica Izetbegović je i dalje dominantno prisutna u našoj politici. Pored toga, bivši predsjednik SDA predmet je ozbiljnih kritika i optužbi koje dosežu do onih što tvrde da se radi o jedva prikrivenom ekstremisti koji je sve vrijeme vodio nacionalističku politiku. Po prvim odjecima, djeluje da se u turskoj produkciji priprema omaž ili oda Izetbegovićevoj karijeri, a to je već predmet kritike i zazora nemalog dijela javnog mnijenja. FTV je fokus držao isključivo na najavi snimanja u svečarskoj atmosferi ne upuštajući se u drugu stranu ili izakulisne ocjene. Ako je možda sada prerano za kritičke ili skeptične osvrte, već sutra neće biti, pa će biti zanimljivo pratiti kako će izgledati prve obrade urađenog. BHT1 se za sada odlučio ne progovoriti o seriji, ali ni to nije pravi pristup, jer nije mala stvar, kakvo god mišljenje o tome imali, što jedan naš političar ima zapaženu recepciju u drugoj zemlji.

OCJENA: 7

 

BHT1: Zašto su nam daleke vijesti iz svijeta?

8.-14. august 2017.

PRAVA MJERA SFF-a: Sarajevo Film Festival (SFF) je u petak otvorio Dnevnik 2 (urednica Alenka Bruck), a i narednih dana je bio u središtu pažnje. Takmičarski program, specijalni gosti, izjave reditelja i glumaca… Sve se to redalo u informativnom programu, a pronađena je prava mjera između sadržajnog i ne previše dugačkog pregleda. SFF, čini se, ne samo da mijenja izgled grada već i dnevnika koji odjednom mare za kulturni sadržaj. Ili je to možda sadržaj u ostatku godine nedovoljno inspirativan našim urednicima.

KAD PRILOG NE PRATI NAJAVU: Isti dan, u najavnoj špici mogli smo čuti kako je Trumpovo oružje za Sjevernu Koreju napunjeno i spremno. Tih dana, udarne svjetske naslovnice bile su prepune izjava američkog i sjevernokorejskog lidera, kako su obojica zaprijetila ratom i kako se to čini kao sve vjerovatniji ishod. Ali bombastični naslov, a baš takav je i trebao da bude, nije pratio prilog koji je uslijedio jer je bio siromašan, neinformativan i prekratak. Ako je već nešto stavljeno među udarne naslove, onda to treba do kraja razraditi, pa makar se radilo i o vijestima iz rubrike svijet, koje često prođu nezapaženo kod nas.

PROPUŠTENA VIJEST: BHT1 je izvijestio u petak i o neobičnoj press-konferenciji koju je banjalučki odbornik Draško Stanivuković održao zajedno sa predstavnicima udruženja Restart, i to na pješačkom ostrvu nasred bulevara. Već negdje u poslijepodnevnim satima, portalima se i društvenim mrežama proširila još neobičnija vijest da su dvanaest policajaca u tri vozila donijeli odborniku prekršajni nalog. Državna televizija imala je dovoljno vremena da provjeri ovu informaciju i uvrsti je u sadržaj do Dnevnika u sedam, jer ona je bila jednako neobična, pa i bitnija od one o održanoj konferenciji. Naime, nekoliko opozicionara i članovi udruženja Restart ranije su prosvjedovali zbog zatvaranja područnih škola i skupocjenog auta kojeg je kupio ministar prosvjete. Panična i nesrazmjerna reakcija vlasti bila je u dupke punim policijskim automobilima koji nose prekršajni nalog od 40 KM. Ako to nije vijest, šta onda jeste?

IZDVOJENO:

U nedjeljnom izdanju (urednica Adela Malkoč) izostalo je upozorenje o uznemirujućoj snimci u vijesti o sukobu ultradesničara i njihovih protivnika u američkoj državi Virginia. Kako je bila prikazana scena nasilja, prije prikazivanja trebalo je na to upozoriti gledatelje. Naprimjer, HRT je to učinio isti dan u svom Dnevniku 2 povodom iste snimke.

OCJENA:

KOMPARATIVNA ANALIZA:

FTV je bio bolji za nekoliko ubjedljivijih i potpunijih priča iako su obje televizije pokazale svoju staru boljku: nedovoljno bogate obrade inostranih vijesti. U danima kada su mediji gorili od zapaljivih naslova iz još zapaljivijih retorika, mi smo djelovali, bar sudeći prema ovdašnjim javnim televizijama, izolirano i nezainteresirano, iako se šuškalo da je u igri i nuklearni rat. Rješenje bi trebalo potražiti u svesrdnijem, redovnom i pažljivom praćenju udarnih svjetskih medija kao što su BBC, Guardian, Spiegel, CNN… Raduje pažnja koju je dobio SFF na dan otvaranja, ali i u danima koji su uslijedili, jer smo se mogli uvjeriti da su vijesti iz kulture sastavni dio informativnog programa koji može biti gledljiv i zanimljiv za praćenje.

 

About The Author