RTRS I BNTV: Šta će biti s novcem od klirinškog duga?

PLUS SEDMICE

RTRS
Reporterka Dragana Knežević pripremila je osmog avgusta uvid u rješenje carinskog spora između Hrvatske i zemalja regiona. Prezentovala je stavove zemalja regiona, uravnoteženo i balansirano, pozivajući se na sve javno dostupne informacije.
BNTV
Reporterka Mirjana Minić u Dnevniku 2 12. avgusta (ur. Suzana Rađen-Todorić), ustanovila je “šumu fiskalnih i parafiskalnih nameta” privrednim subjektima. Neki od tih nameta idu u budžet Šuma Srpske i Vatrogasnog saveza, a Trebinje je područje koje u tom momentu gori. Minić je postavila pitanje gdje ide novac od prikupljanja naknada objektivno, uravnoteženo i nepristrasno. Priča koju je donijela, bez obzira na pristup, bila je cjelovita i logična. Izostalo je pitanje kada će u BiH biti izrađen Registar parafiskalnih nameta, budući da Minić u prilogu tvrdi da su tu obavezu na sebe preuzeli Savjet ministara i entiteska ministarstva u Reformskoj agendi. Ipak, zbog kompleksnosti teme, na njega je trebalo odgovoriti.

MINUS SEDMICE

RTRS
Izvještaj o konkursu za direktora Instituta za nestala lica, u trajanju od četiri minute, prezentovala je novinarka Branka Kusmuk. Prilog je konstruisan tako da se čulo šta o tome govore predstavnici udruženja srpskih žrtava i logoraša. Tema je zatvorena zaključkom (parafraza) da se kroz Institut za nestala lica “mešetari srpskim žrtvama onako kako to Sarajevu odgovara” (10. august 2017., urednica Marijana Đurđević). Reporter Stefan Ličina u Sarajevu je pronašao Auschwitz. Prema njegovom izvještaju, početak snimanja serije o Aliji Izetbegoviću u Tarčinu, na mjestu logora za Srbe u proteklom ratu (Silos), “sarajevskom Auschwitzu”, govori da “političko Sarajevo ne odustaje od ideje unitarne BiH” (13. august 2017, urednica Marijana Đurđević).
BNTV
Dubravko Curać je 11. avgusta razgovarao sa Nebojšom Vukanovićem, predsjednikom pokreta “Za pravdu i red”. Motiv je bilo novo odobrenje Vlade RS preduzeću “Putevi RS” da se zaduži 30. miliona KM. Vukanović tvrdi da opet ni marka neće biti uložena u istočni dio RS-a, i da se novac troši bez reda i zakona. Reporter Curać ove tvrdnje uopšte nije provjerio kod Puteva RS, Vlade RS, odnosno Ministarstva saobraćaja i veza, dajući tako javnosti samo jednu interpretaciju.

RTRS I BNTV: Šta će biti s novcem od klirinškog duga?

Isplata ruskog duga, regionalna trzavica u vezi sa carinama, protesti, požari i najava Deklaracije obilježili su drugu sedmicu augusta

RTRS: Ne brinite, Vlada RS drži sve pod kontrolom

7. – 13. august 2017.

ŠTA PREDSJEDNIK KAŽE O PROTESTIMA? Nekoliko desetina ljudi okupilo se osmog avgusta na raskrsnici ispred zgrade Vlade RS. S događaja je izvijestio Stefan Ličina (urednica Marijana Đurđević), pa smo saznali da ReStart Srpske i Draško Stanivuković traže da se redukuje kupovina automobila u javnim institucijama i smjenu ministra Maleševića te da su protestovali protiv zatvaranja područnih škola. Ministarstvo prosvjete i kulture nije o protestima izjavilo ništa, ali zato premijerka Cvijanović i predsjednik Dodik jesu. Čuli smo njihove izjave u kojima za bahatost optužuju Savez za promjene. Igoru Crnatku, ministru vanjskih poslova u SM BiH, premijerka Cvijanović je poručila da je odustajanjem od kupovine automobila uradio marketinški trik. Proteste nisu ni komentarisali, osim što je Milorad Dodik rekao da će i on da se vozi tačkama ili biciklom kad to budu radili i ministri u zajedničkim institucijama BiH.

RUSKI NOVAC U RS-u: Istog dana, Ruska Federacija isplatila je BiH klirinški dug SSSR-a od 125 miliona KM. Republika Srpska dobiće 29% tog iznosa, no gdje će biti uložen taj novac nismo saznali osmog avgusta. Indicije su dala dva priloga. Reporter Mladen Vujinović u Dnevniku 2 te večeri donio je priču o suši i njenim posljedicama. Procjena štete je izostala, no saznali smo da je Vlada RS prva u regionu koja pomaže nakon elementarnih nepogoda. Vujinović u prilogu donosi informaciju da će iz redovnih priliva, Fonda solidarnosti i klirinškog duga Vlada RS obezbijediti 21 milion za pomoć poljoprivrednicima. Gdje će i kako taj novac biti usmjeren, te šta je tačno plan Vlade RS, nismo saznali. Čuli smo da je predsjednik Milorad Dodik pohvalio preduzimljivost Vlade.

ŠTA JE TO PRESUŠILO? Da su ove suše uzrokovale 80% manje usjeva nekih kultura, te da su gubici u Semberiji već 150 miliona KM, a u RS-u oko 270 miliona, saznali smo 11. avgusta u prilogu Ajdina Cikote. Reporter u prilogu donosi procjene poljoprivrednika i privrednika, daje informacije šta će ministarstvo preduzeti. U prvom planu je informacija da će se dio novca obezbijediti iz kreditnih zaduženja, a od institucija BiH tražiće “ograničeni uvoz, prelemane, sezonska ograničenja, i tome slično”.

IPAK NEMA ODMAZDE: Već više od 15 dana radnici šumskog gazdinstva Vučevica iz Čajniča protestuju. Nezadovoljni su postavljanjem Neđe Mašića na mjesto v.d. direktora. Tvrde da je nezakonito, te da Mašić nema potrebne kvalifikacije. U prilogu od osmog avgusta, Aleksandar Crkvenjaš balansirano i precizno je izvijestio o imenovanju, reakcijama i zahtjevima radnika. Predsjednik RS-a na kraju je presudio da će novi direktor biti imenovan. Četiri dana kasnije, Mašić je preuzeo funkciju, prema izvještaju reporterke Vesne Stakić (12. august, urednica Marijana Đurđević), “uz asistenciju policije”. Direktor Mašić poručio je radnicima da se vrate na posao, da neće biti nikakve odmazde zbog protestovanja.

U toj sedmici, RTRS je nekoliko puta prenio da premijerka Cvijanović, predsjednik Dodik i ministar Mirjanić tvrde kako je sve uredu. Premijerka Cvijanović je utvrdila da radnici treba da budu zahvalni što imaju posao, da nemaju mehanizma da postave svoje rukovodstvo. Dodik i Mirjanić u toj tvrdnji bili su ofanzivniji.

BNTV: Kuda vode zaduženja?

7.– 13. august 2017.

ŠTA JE REKAO MAŠIĆ: Tokom cijele sedmice, Radoje Tasić izvještavao je o stanju u Šumskom gazdinstvu “Vučevica”. Iskustva radnika, njihov uvid u situaciju i njihovi zahtjevi bili su primarni. Neđo Mašić, prema navodima radnika, nema stručnu spremu za mjesto direktora ŠG “Vučevica”, a nema ni njihovu podršku. Ipak, uz asistenciju specijalne policije, Mašić je sjeo u fotelju direktora te firme. Tasiću je u Dnevniku 2 BNTV-a 12. avgusta Mašić rekao da će mu dati izjavu “kad sve bude normalno”.

Proteste pokreta ReStart Srpska u Banjaluci, povodom kupovine automobila ministra Maleševića i zatvaranja područnih škola, BNTV pratila je u nekoliko izdanja dnevnika.

ŠTA JE INTERPELACIJA? U nekoliko izdanja Dnevnika 2 BNTV izvještavala je o interpelacijama poslanika opozicije u Narodnoj skupštini RS. Saznali smo da opozicija tvrdi da Vlada mora odgovoriti na interpelacije, a Vlada tvrdi da na njih neće odgovarati. Reporter Vladimir Kovačević izvijestio je osmog avgusta o interpelaciji o zdravstvu i penzionom sistemu. Saznajemo da je dug zdravstvenih ustanova 1,1 milijardu KM, te da najavljenih reformi u ova dva sistema nije bilo. Šta Ministarstvo zdravlja i socijalne skrbi ima reći, čuli smo nakon priloga, u interpretaciji voditeljke Tanje Brajić. Šta je interpelacija, nismo saznali.

PEDESET MILIONA NOVOG ZADUŽENJA: Reporterka Bojana Vinčić pripremila je 11. avgusta priču o novom zaduženju Vlade RS kod domaćih banaka. Ovo je drugi kredit koji je Vlada podigla kod domaće banke, a stanje ukupnog duga do kraja godine moglo bi biti 6,1 milijardi KM. Gdje se troši novac, kako se vraćaju krediti, u što se ulaže, informacije su koje nismo dobili. Interpretaciju podataka dala je Jelena Trivić, ekonomistkinja iz Programskog savjeta PDP-a, a građani su u prilogu izrazili nezadovoljstvo.

ŠTA ĆE BITI S ELEMENTARNIM NEPOGODAMA? Štete nastale zbog suše u RS-u procjenjuju se na oko 300 miliona KM, izvijestio je Vladimir Kovačević u Dnevniku 2 BNTV-a 11. avgusta (urednik Slobodan Durmanović). Kovačević je predstavio očekivanja privrednika i reakcije Vlade RS uravnoteženo, balansirano, ali nije zadovoljena potpunost. Nismo dobili preciznu i tačnu informaciju na koji način Vlada RS planira da utroši 10 miliona KM koje će izdvojiti za ove prilike i odakle će se novac obezbijediti.

Komparativna analiza

Obje televizije su u periodu od 7. do 13. avgusta najviše informacija donijele sa područja RS-a. Mnoge nisu bile posljedične, odnosno građani ih nisu mogli iskoristiti. Na drugom mjestu po prioritetima, RTRS je stavio Srbiju, a BNTV BiH. Carinsku situaciju RTRS je mnogo više pratio iz rakursa Srbije nego iz rakursa BiH. Vijesti iz svijeta obrađivali su identično, emitujući više stavove Rusije o trenutnim i aktuelnim sukobima nego što su prenosili informacije o događajima. Vijesti iz kulture nije bilo, dok su vijesti iz sporta na BNTV-u bile sporadične i nedovoljne, budući da ova televizija nema sportski dodatak Dnevniku. Najveća razlika u ovoj sedmici jeste u uravnoteženosti i objektivnosti, a najviše vijesti dolazilo je iz politike. Tu je situacija bila jasna, barem kada je u pitanju uravnoteženost. Na BNTV-u su stavovi opozicije bili prisutniji od stavova pozicije, dok stavova opozicije na RTRS-u u većini slučajeva nije ni bilo. O mehanizmima raspodjele klirinškog duga, odnosno jasnoj viziji kako će BiH utrošiti 125 miliona KM, nismo saznali skoro ništa. To je primjer jednog od jednakih pristupa BNTV-a i RTRS-a nekoj temi.

 

About The Author