Finski novinari proglašeni krivima za otkrivanje tajnih podataka

RSF upozorava da se slučaj dogodio u zemlji koja je na vrhu Svjetskog indeksa slobode medija, pitajući kakvu to poruku šalje nižerangiranim zemljama

Finski novinari proglašeni krivima za otkrivanje tajnih podataka
Foto: https://sweden.postsen.com/

Finski sud proglasio je krivima dvojicu novinara najvećeg finskog dnevnika Helsingin Sanomat za otkrivanje povjerljivih odbrambeno-obavještajnih podataka, u rijetkom krivičnom suđenju kojim se ograničava sloboda medija u toj nordijskoj zemlji.

Okružni sud u Helsinkiju osudio je glavnog pisca reportaže, objavljene 2017. godine pod naslovom “Najtajnije mjesto u Finskoj”, na plaćanje novčane kazne, dok je druga novinarka osuđena, ali joj nije izrečena kazne zbog svoje manje uloge u izvještavanju.

Finska je godinama bila među prvim zemljama na globalnoj listi slobode medija koju svake godine objavljuju Reporteri bez granica, ali je prošle godine pala na peto mjesto, dijelom i zbog sudskog spora.

– U članku objavljenom u Helsingin Sanomatu 16. decembra 2017. godine, javno je objavljeno nekoliko vrsta informacija u vezi s vojnim obavještajnim podacima, koje su bile regulirane kao tajne zbog vanjske sigurnosti Finske – navodi se u saopćenju suda.

Sud je oslobodio urednika Kalle Silfverberga koji, kako se navodi, nije učestvovao u otkrivanju, među ostalim, lokacije i zadaća odbrambeno-obavještajne jedinice.

Novinari su svi odbacili bilo kakvu krivnju, ali tužioci traže uvjetne zatvorske kazne od najmanje 18 mjeseci, piše Reuters.

Reporteri bez granica (RSF) navode su dvojica novinara proglašeni krivima za odavanje državnih tajni u zemlji koja je peta na Svjetskom indeksu slobode medija, navodeći da duboko žale zbog presude koja riskira daljnje jačanje učinka autocenzure na novinare koji prate pitanja nacionalne sigurnosti.

Kažu da ako sud u zemlji koja je na vrhu Svjetskog indeksa slobode medija, procesuira novinare zbog izvještavanja o pitanjima nacionalne sigurnosti, kakvu to poruku šalje nižerangiranim zemljama zbog čega su pozvali međunarodne novinare da pokažu solidarnost sa svojim finskim kolegama.

– Gotovo je sigurno da će jezivi učinak na finske novinare izazvan postupkom Helsingin Sanomat dodatno ojačati. Odluče li se novinari žaliti, moraju biti oslobođeni svih optužbi – kazao je Pavol Szalai, šef Deska EU-Balkan.

Predsjednik RSF Finske Yrsa Grüne-Luoma napominje da je Okružni sud u Helsinkiju odbacio glavne argumente odbrane poput tvrdnje novinara da su informacije iz njihovog članka u to vrijeme bile javno dostupne. Također je odbacio tvrdnju da je objava napravljena u javnom interesu, jer se u to vrijeme raspravljalo o amandmanima koji daju veće ovlasti obavještajnim agencijama.

Iako je sud rekao da se “mnogi dijelovi članka ne mogu smatrati potpuno bezopasnima”, priznao je da otkrića “nisu ugrozila vanjsku sigurnost Finske”, kao što je tvrdila vojska. Sud je odlučio da neće izreći uvjetne zatvorske kazne, koje je tražila tužiteljica, “s obzirom na dužinu sudskog procesa i činjenicu da je izazvao neobičan publicitet”. Zatvorske kazne sud je okvalificirao kao “iznimne” u slučajevima slobode izražavanja.

Kao i petogodišnji kazneni postupak, i presudu obilježava nekoliko stvari koje su zabrinjavajuće iz perspektive slobode medija. Sud je osudio autore članka, iako oni u konačnici nisu odlučili o njegovoj objavi.

Smatra ih odgovornima jer su “namjerno” objavili državne tajne čiju su prirodu morali znati “kao iskusni novinari”. Začudo, sud je također naredio uklanjanje članka s Helsingin Sanomata nakon što je bio online pet godina.

Izvor: Reuters/RSF

About The Author