BHT1 I FTV: Razaranje Gaze pred očima svijeta

Gaza je i dalje udarna vijest na javnim servisima, a obje televizije prave iskorake u izvještavanjima: BHT1 izvještajima kolege s Anadolije iz Jerusalema, a FTV analitičkim prilogom o posljedicama po Evropu

BHT1 I FTV: Razaranje Gaze pred očima svijeta
Foto: Hosny Salah / Pixabay

 

BHT1: Humanitarna katastrofa

  1. – 24. oktobar 2023.

STRADANJE CIVILA: Pojas Gaze je područje humanitarne katastrofe, a BHT1 prati sva dešavanja na Zapadnoj obali. Napomena kolegama da, ipak, u prvom planu treba biti stradanje civila, a ne međusobno prebacivanje odgovornosti za napade između Izraela i Hamasa, kao ni obavještajni podaci o tome ko je pogodio bolnicu u srcu Gaze. Ipak, sve priče koje gledamo su relevantne i svjedoče o razmjerama užasa koji se odvija u Gazi.

POSKUPLJUJE PLIN: Vlada FBiH je utvrdila rebalans budžeta, a loša vijest za građane FBiH je da od novembra poskupljuje plin za 4,9 posto. Kako će nova poskupljenja utjecati na kvalitet života? BHT1 ispravno odlučuje ispitati na terenu građane koji negativno reaguju na ovakve vijesti. I ovo je prilog kojim državni servis ostaje na fonu djelovanja u interesu javnosti, konstantno izvještavajući o svim promjenama u cijenama – kako komunalija tako i proizvoda na policama – insistirajući na činjenici da je svako, pa i najmanje povećanje cijena veliki udar na džepove stanovnika BiH.

NAVIJAČKI RAT NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Reporteri BHT1 uhvatili su se u koštac s jednom posebnom temom: navijačkim ratom na društvenim mrežama kad je riječ o situaciji u Gazi. Sugovornik Vladimir Andrle, iz Židovskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva La Benevolencija, upozorava na posljedice verbalnog rata, dok Vladimir Vasić, sociolog, upozorava da nije normalno da se svrstavamo na bilo čiju stranu, te da iz pijeteta prema žrtvama treba šutjeti, kad već ništa ne možemo riješiti.

Ocjena 7

 

FTV: Sva nemoć svijeta

  1. – 24. oktobar 2023.

UŽAS U GAZI: Vrlo temeljno, informativno, empatično i reportažno, koliko to dozvoljavaju agencijski izvještaji, FTV donosi iz dana u dan priče o ratu u Gazi. Kako kaže voditeljica u jednoj od najava: „Sva nemoć svijeta u jednoj riječi – Gaza. Potresni prizori patnje, očaja i beznađa.” Sve je pokriveno, od napada, mirovnih napora, geopolitike, ko koga podržava, humanitarne krize. Dobro posloženo praćenje jedne prevashodno tragične situacije, uz stalno napominjanje broja stradalih civila, posebno djece.

HOĆE LI SE STATI U KRAJ DIVLJANJU CIJENA? Odluka Federalne vlade o kontroli marži za osnovne životne namirnice i pojedine proizvode (njih 15 ukupno) stupila je na snagu. Hoće li to, zaista, zaustaviti povećanje cijena? Inspektori kažu da su zadovoljni primjenom, a zasad su zabilježena samo tri subjekta koja su prekršila odluku. Ovakav prilog je jasno okrenut interesu javnosti – reporterka istražuje šta odluka u praksi znači – koliko će ovaj zakonski alat smanjiti proizvoljno divljanje cijena proizvoda na policama.

ŽIVOT SA CISTIČNOM FIBROZOM: Još jedan prilog na FTV-u koji govori o izazovima života u BiH – 28 djece u FBiH boluje od cistične fibroze. Nakon zajedničke borbe roditelji su uspjeli natjerati Federalnu vladu da osigura lijek Kaftrio, koji bi trebao biti dostupan od novembra. FTV ovu priču prati od ranije, te je pohvalno što nastavljaju da budu podsjetnik na obaveze vlastodržaca. Kroz priču malene Iman, oboljele od cistične fibroze – rođena je 2022, a dva mjeseca nakon rođenja dijagnosticirano joj je oboljenje. Dijagnozu male Iman žive svi članovi njene porodice, te prilog donosi sve detalje njihovog života, crtajući nam vrlo ilustrativno s čime se suočavaju.

Ocjena 8

KOMPARATIVNA ANALIZA

U jednom analitičkom prilogu FTV se izdigla iznad uobičajenih reporterskih javljanja o bilateralnim susretima. U fokusu su odnosi s Hrvatskom, šta su otvorena pitanja, koliko insistiranje na izmjeni izbornog zakona šteti BiH, u čemu se slažemo, šta nismo riješili, uživo iz Zagreba izvještava reporterka FTV-a Mirna Ždralović. Usto, pohvalni su prilozi o rebalansu budžeta Federalne vlade, s jasno naznačenim stavkama gdje će novci od rebalansa biti usmjereni – propitivanja opozicije o novim upošljavanjima, priča o Fondu solidarnosti i njegovom finansiranju – sve je to u pričama novinara FTV-a. BHT1, s druge strane, jako vodi računa o podijeljenosti svijeta na one koji su za Izrael i one koji su za Palestinu. Oba javna servisa posvećuju pažnju domaćim aktuelnostima, onoliko koliko vrijeme informativnih emisija dozvoljava, jer, ipak, najvažnije teme su one koje dolaze iz Gaze.

 

 

 

Plus sedmice

BHT1 

Korak dalje za BHT1 – iz Jerusalema se javlja novinar Anadolije Semir Sejfović, koji donosi iscrpan raport sa terena, ono što agencijskim izvještajima ipak nedostaje. Kolega Sejfović reda informacije, govori o stradanjima, o posjeti američkog predsjednika i refleksijama koje će njegov boravak u Izraelu imati na nastavak sukoba. Važno i korisno javljanje koje nam daje uvid u situaciju na licu mjesta. U nastavku slijedi i informacija kako građani BiH mogu pomoći stanovništvu Gaze kroz donacije.

FTV

Uz sve strašne snimke koje gledamo sa TV-ekrana o Gazi, FTV donosi i priču o tome kakve će ekonomske posljedice po svijet i konkretno Evropu i nas ovdje imati rat u Gazi. Ekonomski stručnjaci upozoravaju na moguće zatvaranje Sueckog kanala (kojim se odvija 12 posto svjetskog trgovačkog prometa) s katastrofalnim posljedicama. „Cijela Evropa će biti gladna, mi toga nismo svjesni“, kaže dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu Ivica Kisić. Reporterka Mima Golubić svojim dobro pripremljenim prilogom pravi jasnu sliku o tome šta nas može očekivati u budućnosti.

Minus sedmice

BHT1

Od domaćih priča BHT1 se fokusira na sankcije koje je Američka vlada uvela sinu i kćerki Milorada Dodika Igoru i Gorici, a na spisku su i njihove kompanije čiji su vlasnici ili suvlasnici. Iz Banje Luke se javlja reporter koji donosi detalje o tome šta je vodilo sankcijama (pogodnosti za izvlačenje javnog novca za lično bogaćenje Dodikovih članova porodice) – reakcija čelnika SNSD-a je očekivana: da SAD mogu uvesti sankcije i nerođenoj djeci članova njegove porodice, ali da neće uspjeti plan uništenja RS-a. E sad, kad bi reporter Ljubiša Davidović ili neko od njegovih kolega mogao od Dodika tražiti i dobiti relevantno objašnjenje kakve veze imaju nerođena djeca i uništenje RS-a s bogaćenjem Igora i Gorice Dodik, ovaj prilog bi imao smisla. Ovako je još jedan u nizu primjera javnih istupa čelnika RS-a koji ništa ne govori.

FTV

Prilog iz Banje Luke govori o verbalnom ratu koji  je započet nakon inicijative za opoziv gradonačelnika Draška Stanivukovića – uz sve relevantne informacije koje prilog nudi, tu je i odabir uvreda koje na račun Stanivukovića izriče Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a. Ako želimo zadržati pristojno ophođenje u javnom prostoru, onda od sugovornika trebamo tražiti argumente, a ne uvrede.

 

About The Author