RTRS i BNTV: Približava se 28. juni

Zaduženje je ogromno, entitetska Vlada još nikog nije uvjerila da ima novac, a dvije televizije o tome izvještavaju suprotno – jedna objektivno, a druga kao glasnogovornica Vlade i Milorada Dodika

RTRS i BNTV: Približava se 28. juni

 

RTRS: Mračna strana novinarstva

  1. – 19. juni 2023.

NOVI BLOKOVI NAPADA: Monitorisani period u nedjelji iza nas sastojao se od blokova nastavka političko/novinarskih napada na Ustavni sud BiH, visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH i Ambasadu SAD-a u našoj državi – sve u kontekstu rada ekspertne grupe za pitanja državne imovine, te izvještaja o dešavanjima iz minulog rata u političkoj verziji Republike Srpske, kao i poruka entitetskih zvaničnika koji negiraju finansijske probleme.

Eksperte za pitanje državne imovine Milorad  Dodik naziva „navodnim“, te ponavlja tezu koja mu je omiljena u zadnje vrijeme o „brutalnom miješanju Američke ambasade u unutrašnja pitanja, što je dokaz da je BiH kolonija“. Uz to, osim termina „političko Sarajevo“ sada se na javnom servisu RS-a koristi i „sarajevska kotlina“.

USTAVNI SUD: Branka Kusmuk obrušila se na Ustavni sud BiH ne skrivajući likovanje što je „Zlatko Knežević, jedini srpski sudija Ustavnog suda BiH, poslušao zahtjeve Narodne skupštine RS-a i napustio tu pravosudnu instituciju“. U svom komentaru, jer to ne možemo nazvati izvještajem, Kusmuk podvlači u političkim krugovima uobičajenu tezu da je Ustavni sud BiH uvijek odlučivao na štetu RS-a.

RS I ZADUŽENJE: Posebna pažnja posvećena je udruženom nastojanju Dodika, premijera i ministrice finansija RS-a da relativizuju visinu zaduženja RS-a i poput mantre ponavljaju da „Republika Srpska neće bankrotirati“ zbog vraćanja duga od 320 miliona KM, koji na naplatu dospijeva 28. juna. Opozicija koja na finansijske probleme ukazuje protivnik je RS-a, a nepovoljna zaduženja Dodik pravda stanjem na finansijskom tržištu. Pa navodi da „misli da bi se i Hrvatska morala zadužiti uz kamatnu stopu od pet posto, iako je članica Evropske unije“?!

MIJENJAJU PRIČU: U izvještajima s početka ovog mjeseca navodili smo da je RTRS forsirao priču o velikom urodu pšenice, unatoč vremenskim nepogodama. Ove nedjelje mijenjaju priču te donose izvještaj u kome poljoprivrednici upozoravaju da će dugotrajne kiše uzrokovati smanjen urod i utjecati na cijenu pšenice. Ostaje pitanje koja je od navedenih vijesti tačna?

Iako je ustaljena praksa da se o realnim problemima građana u dnevnicima ne izvještava ili se, pak, spominju na način kao da vlast u tome ne igra bilo kakvu ulogu, ipak su u nedjelji iza nas izvijestili o protestima zaposlenih u prijedorskoj bolnici zbog gotovo nemogućih uvjeta rada, te deminerske jedinice Civilne zaštite RS-a zbog najavljenog smanjenja plata.

SUTJESKA I OKO NJE: Ni obilježavanje 80 godina od Bitke na Sutjesci nije moglo proći bez, u najmanju ruku, nepotrebne politizacije. Tako je najveća bitka NOB-a iskorištena da se poseban akcenat stavi na već ustaljen narativ o Srbima kao okosnici antifašizma i NOB-a.

Vladimir Putin može biti zadovoljan načinom prezentacije vijesti o ratu u Ukrajini. Jer Dnevnik RTRS-a stoji rame uz rame s ruskom propagandnom mašinerijom.

Ocjena 1

 

BNTV: Nova zaduženja

  1. – 19. juni 2023.

NARODNA ZADUŽENJA: Tako često izrečena rečenica da je vlast Republike Srpske posljednjih godina zadužila ne samo djecu nego i unuke ove generacije dobila je svojevrsnu potvrdu nakon novog kredita Svjetske banke s rokom otplate do 32 godine. U Dnevniku 15. juna novinari su prenijeli diskusiju poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Vukote Govedarice, koji je konstatovao da će ministrica finansija Zora Vidović kada kredit stigne na naplatu imati 101 godinu.

Uredništvo Dnevnika u toku cijele nedjelje ostalo je dosljedno o temi kontinuiranog zaduživanja RS-a kako bi se namakla sredstva za vraćanje zaduženja po obveznicama na Bečkoj berzi od 320 miliona KM.

Tvrdnjama zvaničnika RS-a koji negiraju finansijske probleme novinari odgovaraju podacima o novim zaduženjima kojima se do konca juna nastoji namaknuti novac za pokriće spomenutog duga. Otvorili su i temu o inicijativi Vlade RS-a za emitovanje „narodnih obveznica“, za koje ekonomski eksperti smatraju da neće polučiti rezultat. Razlog je siromašenje građana, ali i nedostatak povjerenja u vlast, odnosno sigurnost da će investirani novac biti vraćen.

RADIŠIĆ I POLITIČKO PITANJE: Zvanično „ustoličenje“ Zorana Tegeltije, kadra SNSD-a, na čelo Uprave za indirektno oporezivanje BiH bilo je povod da se otvori pitanje hoće li se udovoljiti zahtjevu Mile Radišića, kontroverznog biznismena iz Banjaluke osuđenog za privredni kriminal i kuma Milorada Dodika, da UIO BiH kupi njegovu zgradu za 100 miliona KM. Tegeltija je odbio odgovoriti na to pitanje, a ništa rječitiji nije bio ni njegov prethodnik Miro Džakula, koji je tek konstatovao da je to „političko pitanje“.

NEMA NOVCA: Od ostalih tema izdvajamo izvještaj o katastrofalnom stanju u bolnici „Mladen Stojanović“ u Prijedoru zbog kojeg su protestovali zaposleni u toj ustanovi, o protestu deminera zbog smanjenja plata, ali i o poruci ministra zdravlja RS-a Alena Šeranića da „u budžetu nema novca za povećanje plata zdravstvenim radnicima“. Koji se, uz to, u Univerzitetsko-kliničkom centru Banjaluka suočavaju i s nedostatkom medicinskih sredstava pa se pacijentima kao podloga za gips umjesto gaze stavlja toalet-papir.

 

Ocjena 7

Komparativna analiza

Uredništvo Dnevnika 2 RTRS-a iz nedjelje u nedjelju nalazi nove neprijatelje te na tome gradi ključne teme koje plasira gledateljima. Tako se lista onih koji rade protiv interesa ovog bh. entiteta uvećava, no narativ je pri tom isti, a sve s ciljem da se pažnja građana usmjeri što dalje od gorućih ekonomsko-socijalnih problema. Uredništvo Dnevnika 2 BNTV-a ostaje ustrajno na pitanjima kontinuiteta zaduživanja RS-a i traženja odgovora na pitanje kuda taj način vođenja finansijske politike vodi i entitet i sve građane. I ova pitanja potkrepljuje izvještajima o sve većem broju nezadovoljnih lokalnih zajednica, radnika, poljoprivrednika, građana kojima očekivana intervencija i pomoć vlasti izostaje.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Realnost u kojoj živimo u BiH, dešavanja u regionu u kontekstu pogoršanja situacije na Kosovu, ruska agresija na Ukrajinu ne ostavljaju mnogo prostora za pozitivne vijesti. Stoga je pravo osvježenje bilo javljanje Aleksandra Žigića, dopisnika BNTV-a iz Denvera, nakon što je ekipa Denver Nuggetsa postala šampion NBA lige. U centru pažnje bio je srbijanski košarkaš Nikola Jokić, no Žigić je donio dio slavljeničke atmosfere igrača i trenera nakon finalne utakmice u svlačionici Denvera.

Minus sedmice

RTRS

Izvještaj o 31 godini od „odbrane Sarajevsko-romanijske regije“, tokom koje su „borci Vojske Republike Srpske odbili 35 ofanziva“. Tim povodom oglasio se i predsjednik RS-a Milorad Dodik i to, posve je jasno, samo s jednim razlogom – uvrijediti i izazvati gnjev građana Sarajeva tvrdnjom „da Sarajevo nikada nije bilo u blokadi i pod opsadom“. Korak dalje u svjesnom izvrtanju nepobitnih činjenica o opsadi Sarajeva otišao je zastupnik SNSD-a u Parlamentu BiH Milorad Kojić izjavom da je Komisija za istraživanje dešavanja tokom rata u Sarajevu utvrdila da nije bilo opsade. I nije na tome stao, nego je poručio: „Ne možemo prihvatiti lažne teze o opsadi Sarajeva, to je laž, to nije istorijska činjenica.“ Dodatni komentar na ovaj izvještaj držimo potpuno izlišnim. Podsjetit ćemo da je Narodna skupština RS-a van snage stavila Izvještaj o dešavanjima u Srebrenici i oko nje u julu 1995. godine te osnovala novu komisiju koja je odbacila podatke o broju srebreničkih žrtava, ali se bavila i „istraživanjem“ dešavanja u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine.

BNTV

Nijedan izvještaj

 

About The Author