RTRS I BNTV: Milorad Dodik i njegov budžet

Novoizabrani predsjednik entiteta Republika Srpska imat će pet puta veći budžet od predsjednika Hrvatske, šest puta veći od predsjednika Slovenije i čak dvadeset puta veći od budžeta predsjednika Crne Gore

RTRS I BNTV: Milorad Dodik i njegov budžet
Foto: Klix.ba

RTRS: Napadi na opoziciju

  1. – 7. novembar 2022.

IZMJENE KRIVIČNOG ZAKONA: Ima li većeg licemjerstva, da ne kažemo krajnje drskosti, od onog kada Branka Kusmuk pripremi izvještaj kojim se afirmišu najavljene izmjene Krivičnog zakona RS kojima je predviđena kriminalizacija klevete i širenja lažnih vijesti. Za sugovornika Kusmuk poziva bivšeg javnog tužioca koji, zajedno sa njom, žali za vremenom „prije nego su došli stranci i unijeli duh demokratije“ i time omogućili da se u zatvor ne ide zbog javno izgovorene riječi. O medijskoj zajednici i predstavnicima civilnog društva koji su izrazili protivljenje najavljenom gušenju slobode izražavanja i uvođenju cenzure na velika vrata, u prilogu ni riječi, što je i očekivan način izvještavanja novinara RTRS-a. Usvoje li se najavljene zakonske izmjene, bit će zanimljivo vidjeti kako će u tom slučaju izvještavati novinari javnog servisa RS-a. Hoće li prestati sa širenjem lažnih vijesti, čemu smo posebno svjedočili tokom izborne kampanje za ovogodišnje opšte izbore? Hoće li Branka Kusmuk prestati sa govorom i raspirivanjem svih oblika mržnje i netrpeljivosti (na koje u kontinuitetu u svojim izvještajima ukazujemo osam godina) prema svakom ko je oponent vlasti RS-a? Ili su novinari i urednici RTRS-a već sada uvjereni da se zakon na njih neće odnositi?

NEPROFESIONALNO IZVJEŠTAVANJE: Koliko je RTRS, kako tvrde, profesionalan medij, koliko ispunjava svoje obaveze javnog servisa, sami su sebe demantovali drugog novembra. Riječ je o protestima koje je opozicija organizovala ispred sjedišta ove medijske kuće. Šta su opozicionari kazali, zašto je protest bio upravo ispred sjedišta RTRS-a, gledatelji nisu saznali. Umjesto toga, uz manipuliranje snimcima na kojima se svjesno nastojalo pokazati kako se neznatan broj građana okupio na protestu, tek je prezenter pročitao ko je na skupu govorio i naveo da su, „kako su kazali, nezadovoljni uređivačkom politikom RTRS-a“. A potom, u već poznatom maniru uređivačke politike Dnevnika 2, slijedili su komentari „akademske zajednice“, koja je ustvrdila da se „nacionalna politika RS-a ne može voditi bez RTRS-a“. Ovo je samo jedan od primjera manipulisanja javnošću, jer nezadovoljstvo neprofesionalnim izvještavanjem RTRS-a i zahtjevi za smjenu rukovodstva te medijske kuće nisu isto što i zahtjevi za gašenje tog medija.

NEUTEMELJNE OPTUŽBE: Dan uoči protesta već su počeli napadi na opoziciju, pa je u svom izvještaju Ajdin Cikota ustvrdio da su najavljeni protesti ispred RTRS-a „dokaz da opozicija ne zna zašto protestuje ali za to imaju naredbu“. Naravno, tumači Cikota, stranih ambasada, sve sa ciljem da se destabilizuje RS. Potom slijede i tvrdnje o „prijetnjama i napadima opozicionara na novinare RTRS-a“. No iz snimka kojim se ta tvrdnja treba potvrditi, jedino što se moglo čuti jest da je jedan od čelnika SDS-a novinarki RTRS-a kazao da „dolazi iz režimskog medija“. Ovu tvrdnju opozicije teško  bi bilo ko, ko i površno prati izvještavanje javnog servisa RS-a, mogao demantovati.

MUKE S PELETOM: Samo je na RTRS-u moguće da u danu kada je na samitu država Zapadnog Balkana u Berlinu došlo do potpisivanja tri regionalna sporazuma o mobilnosti, koji će u velikoj mjeri olakšati kretanje građana i radne snage, Dnevnik 2 bude otvoren viješću da je Vlada RS ograničila cijenu peleta. I to na 480 KM plus PDV za tonu, za mnoge građane ove godine nedostižnih.

Izdvojeno

Uzalud ekonomisti upozoravaju na rastuću inflaciju u BiH, rast troškova života građani svakodnevno osjete, RS neće zaobići povećanje cijena električne energije. Ali RTRS se bavi stanjem u Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji u svjetlu energetske krize, čije, kako tvrde, vlade svojim građanima poručuju da se tokom zime presele na jug i tako uštede. I kao „krunski dokaz“ donose izjavu Vanje Balić koja živi u Švedskoj i koja ne trepnuvši tvrdi da se „Šveđani tokom zime masovno sele u Španiju i tamo u kamp kućicama provode zimu“.

Ocjena: 1, jer nižu nemamo

 

BNTV: Zatvaranje javne kuhinje

  1. – 7. novembar 2022.

BUDŽET PREDSJEDNIKA: Na političkom planu, nedjelju iza nas obilježili su odluka CIK-a BiH o potvrđivanju izbornih rezultata, protesti opozicije ispred sjedišta RTRS-a te sjednica Narodne skupštine RS na kojoj je po hitnoj proceduri usvojen budžet ovog bh. entiteta za narednu godinu.

Novinari Dnevnika posebno su se fokusirali na budžet predsjednika RS-a. Iako je riječ o predsjedniku jednog od entiteta u BiH, Milorad Dodik, navedeno je u ovom izvještaju, imat će pet puta veći budžet od predsjednika Hrvatske, šest puta veći od predsjednika Slovenije i čak dvadeset puta veći od budžeta predsjednika Crne Gore.

Kao pandan tome, građani su svjedočili o zatvaranju javne kuhinje u Ljubiji, jednoj od mjesnih zajednica prijedorske regije, ali i onoj koja djeluje u samom Prijedoru. I dok će Milorad Dodik imati na raspolaganju 56,5 miliona KM da ih troši kako hoće, za javnu kuhinju koja je hranila 50 najugroženijih porodica u Ljubiji gradska vlast u Prijedoru nije spremna izdvajati 7,5 hiljada KM mjesečno.

PORUKE DRAŠKU: Jedan od opozicionih favorita BNTV-a je Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red, koji je u velikoj mjeri unio nemir među opozicionare svojim porukama upućenim upravo putem ovog medija gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću. Evidentno je da su se i Vukanović i BNTV zakačili na spin iz kuhinje vladajućih struktura da je Dodik ponudio Stanivukoviću mandat za sastav nove vlade RS-a. Na to je uslijedio oštar Stanivukovićev demanti, a Dnevnik je poslužio kao javni poligon za političke obračune pojedinaca unutar opozicije.

Kao jedan od pozitivnih primjera u nedjelji iza nas izdvojit ćemo nastavak izvještavanja o samoubistvu 22-godišnjeg mladića Mladena Dulića iz Laktaša nakon izrugivanja kojima je bio izložen budući da se na društvenim mrežama pojavio snimak njegovog apliciranja za posao na jednoj benzinskoj pumpi. Novinari Dnevnika 2 ukazali su na nemar policije koja mladićevu prijavu nije ozbiljno shvatila. Sve naknadne reakcije i „pranje ruku“ od odgovornosti kako policije tako i pravosuđa u RS-u pokazali su upravo na Dulićevom slučaju koliko su ključne institucije u ovom bh. entitetu zakazale u obavljanju svojih poslova.

Izdvojeno

Vijest da su Mirko Šarović i cjelokupno rukovodstvo SDS-a podnijeli ostavke zbog loših izbornih rezultata i najavili raspisivanje unutarstranačkih izbora našla je svoje mjesto u 18. minutu Dnevnika trećeg novembra. Ima li se u vidu činjenica da su sve aktivnosti čelnih ljudi opozicije,  posebno SDS-a, ranije bile u samom vrhu Dnevnika 2, ostaju nejasni razlozi zašto je tako bitna informacija tako loše pozicionirana.

Ocjena: 4

 

Komparativna analiza

Na regionalnom planu, novo podizanje političkih tenzija na Kosovu bila je ključna tema i RTRS-a i BNTV-a. I kao i u svim prethodnim situacijama kada se procijeni da je riječ o „ugroženosti srpskih interesa“, gledatelji dobivaju identične informacije. U pravilu crno-bijele: o Srbima kao ugroženom narodu na Kosovu i prištinskim vlastima kao lošim momcima. Istovremeno, gledatelje se ne informiše o sadržaju Briselskog sporazuma, ne čuje se glas kosovskih vlasti, i ključno, dok se navijački podržava odluka Srba o povlačenju iz svih institucija, niko ne postavlja pitanje od čega će policajci, sudije i administrativni radnici živjeti nakon što su posao napustili. Umjesto toga, u fokus se stavlja upozorenje Prištini „da se ne usudi da izvrši okupaciju, dovođenje albanskih policajaca i sudija na sjever Kosova“.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tema koja se bavila inicijativom Milorada Dodika o uvođenju verbalnog delikta, odnosno izmjenama Krivičnog zakona RS kojim bi se kriminalizovala kleveta. Sugovornici BNTV-a ukazali su da Dodik s pozicije koju još uvijek obavlja, kao član Predsjedništva BiH ili lider stranke, nije imao zakonski osnov za podnošenje ovog zahtjeva Vladi RS-a. No daleko su bila bitnija upozorenja predstavnika medijske zajednice i civilnog društva da bi, dođe li do usvajanja ovih zakonskih izmjena, to rezultiralo uvođenjem apsolutne cenzure i kompletne kontrole nad radom medija i civilnog sektora.

Minus sedmice

RTRS

Izvještaj kojim je uredništvo RTRS-a otvoreno stalo uz inicijativu Milorada Dodika o uvođenju verbalnog delikta i samim tim gušenja slobode javne riječi i mišljenja. Posebno zbog činjenice da je autorica izvještaja Branka Kusmuk, koja već godinama svojim neprofesionalnim izvještavanjem i govorom mržnje truje javni prostor.

BNTV

U više smo navrata ukazivali na praksu donošenja predugih izvještaja s konferencija za novinare predstavnika opozicionih stranaka. Ma koliko uredništvo Dnevnika 2 smatralo bitnim prenijeti njihove stavove i poruke, ključno je znati od njih napraviti sažetu vijest ili izvještaj primjeren centralnoj informativnoj emisiji.

 

 

About The Author