RTRS I BNTV: Kome je iz Srbije zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu?

Televizija BN je najgora kada preuzima medijske metode i političke obrasce RTRS-a. A takvih je preuzimanja sve više

RTRS I BNTV: Kome je iz Srbije zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu?
Foto: slobodna-bosna.ba

RTRS: Dodikove optužbe na račun BHRT-a

  1. mart – 3. april 2022.

OD KADA POSTOJI DRŽAVA? Da srpski političari u BiH Dejtonski mirovni sporazum i na njemu utemeljen Ustav i zakone BiH prihvataju i tumače samo onako kako i kada to njima odgovara, nije novost. Identičnu praksu slijedi uredništvo Dnevnika, a posljednje primjere bilježimo u izvještajima emitovanim 28. marta.

Tako smo saznali da je ministrica inostranih poslova BiH Bisera Turković „ponovo pokušala da prekraja istoriju“. „Prekrajanje istorije“ odnosi se na odluku o izradi monografije posvećene trodecenijskom radu bh. diplomatije. Što je, poručuju Željka Cvijanović i srpski opozicioni lideri, a podvlači u izvještaju Branka Kusmuk, neprihvatljivo jer država BiH nije postojala do 1995. godine.

KO JE RETROGRADAN: U istom Dnevniku emitovan je i izvještaj u kojem su Željka Cvijanović i podobni analitičari optužili lidera SDA Bakira Izetbegovića da za predstojeće izbore priprema “manipulaciju glasovima iz inostranstva“, odnosno „strategiju da izbornom krađom i glasanjem u odsustvu našteti izbornoj volji srpskog biračkog tijela u RS-u“. Povod je bio Izetbegovićev poziv građanima BiH nastanjenim u Austriji da iskoriste svoje biračko pravo i glasaju na predstojećim opštim izborima. Gledateljima se tako pravo na glasanje putem pošte predočava kao glasanje iz „vreća“, koje je „retrogradno“. Da je to pravo regulisano Izbornim zakonom BiH, tek se uzgred napominje. A potom kao jedan od primjera „izbornih manipulacija“ navodi se da je „bivši lider PDP-a Mladen Ivanić izabran na funkciju člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka“.

ZABRANA ULASKA: I u nedjelji iza nas nastavljeno je s lamentiranjem nad „brutalnim zloupotrebama zajedničkih institucija BiH“, konkretno OSA-e, a sve zbog zabrane ulaska pojedinim licima iz Srbije u BiH. Iako su iz sigurnosnih razloga takvi dokumenti dostupni uskom krugu ljudi, novinari RTRS-a nastavili su, uz zdušnu podršku lidera srpskih stranaka, na insistiranju da se objave imena lica na koje se zabrana odnosi, kao i razlozi. Kada je konačno saopšten broj inkriminiranih osoba, te čiji su državljani, ni to nije bilo dovoljno, iako je onih iz Srbije najmanje. I sve to uz obrazloženje da se „prema njima ne može odnositi na isti način kao prema nekim drugim državljanima“.

KOD DODIKA SVE ČISTO: Kada su predstavnici vlasti RS-a u pitanju, njihovi ogromni bankovni računi i nekretnine koje se mjere milionima maraka nisu upitni. Jer sve su, biće, stekli vlastitim radom i upravljajući svojim zaradama kao dobri domaćini. Jedino tako  možemo tumačiti izvještaj Gvozdena Šarca o novom saslušanju Dodika pred Tužilaštvom BiH o kupovini vile u Beogradu i načinu na koji je nabavio novac. U izvještaju, Šarac se fokusira na tri izjave lidera SNSD-a: „To je montiran politički proces u izbornoj godini“, „Neki tip u Pavlović banci ugovor o kreditu je izvukao“ te „Jednog dana sve presude izrečene po optužnicama Tužilaštva BiH biće poništene i svi osuđeni amnestirani“.

Šarčeva odbrana lika i djela Milorada Dodika kroz njegove izjave, iako to nije bila autorova namjera, najbolje je oslikala koliko je BiH daleko od države utemeljene na vladavini prava.

Izdvajamo

U Dnevniku 2 emitovanom 31. marta svjedočili smo i novom načinu prezentacije informacija. Riječ je o konferenciji za novinare novog ambasadora SAD-u u BiH Michaela Murphyja, koji je predstavio planove svog rada u BiH. U izvještaju RTRS-a, koji počinje komentarom Milorada Dodika, to je „obraćanje sarajevskim novinarima“. Izvještavajući o sadržaju onoga što je američki ambasador govorio, novinarka koristi aorist, a svaki od izvučenih dijelova onog što je kazao dopunjen je Dodikovim komentarom. Nečuveno!

Ocjena: 1

 

BNTV: Jednostrano i neprofesionalno

  1. mart – 3. april 2022.

ŽELJE I POZDRAVI: Za BNTV postoji samo Srbija Aleksandra Vučića. To je vjerovatno i razlog zbog kojeg su gledatelji imali malo informacija o izbornoj kampanji u toj državi. Podrazumijevalo se da je Vučićeva pobjeda na predsjedničkim izborima neupitna. Ipak, krajnje je neukusno izgledao izvještaj emitovan 30. marta koji se sastojao od nizanja „želja i pozdrava“ što su ih Vučiću uputili lideri srpskih stranaka te gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. Zanimljivo je da u Dnevniku drugog aprila nije emitovana čak ni kratka vijest koja najavljuje izbore dan kasnije. Tim prije jer BiH nema obavezu poštovati izbornu šutnju u susjednoj državi.

SAMO OPOZICIJA: I ovog puta ponovit ćemo da BNTV ni ne pokušava prikriti otvorenu naklonost opoziciji, što se sve više odražava na kvalitet sadržaja koji se nude gledateljima Dnevnika. Nema ni analitičkog pristupa odlukama i postupcima opozicije, posebno kada je u pitanju njihovo djelovanje u institucijama BiH.

Profesionalno izvještavanje nalaže, ili se bar to treba očekivati, da na jednak način na koji se promišljaju posljedice blokade rada/odlučivanja vladajućih struktura RS-a u Parlamentu BiH, postupa i po pitanju opozicije.

Izostala je i analiza odnosa predsjednika Srbije prema srpskoj opoziciji u Republici Srpskoj. Tim prije jer Aleksandar Vučić s opozicionim liderima ima krajnje površne odnose i sa njima se rijetko i sreće, a njihove stavove u pravilu ignoriše.

Ocjena: 2

Pročitali kompletno pismo Vučiću

Iako se ni RTRS ni BNTV nisu posebno bavili izbornom kampanjom u Srbiji, nastavili su s uređivačkim politikama u kojima se gledatelji informišu samo s onim što radi ili o čemu govori predsjednik Srbije. U konačnici se to oslikalo i činjenicom da je RTRS u Dnevniku 31. marta u cijelosti pročitao pismo podrške i zahvale Vučiću što je „Srbiju učinio stabilnom“. BNTV je želje za pobjedu na izborima, koje su Vučiću listom uputili lideri vlasti i opozicije iz Republike Srpske, emitovao dan ranije, i to u posebno pripremljenom izvještaju.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Komparativna analiza tvrdnji lidera vladajućih struktura o ekonomski stabilnoj RS i statističkih podataka o rastu cijena i inflaciji za period novembar 2021. – februar 2022. godine. Analiza u cijelosti negira optimizam vlasti. I dok vlast uvjerava građane da nema „problema s robnim rezervama“, ekonomisti upozoravaju da nas tek čeka inflatorni šok, kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu.

Minus sedmice

RTRS

Odioznost prema BHRT-u kao državnom javnom servisu, vlast RS-a nikada nije skrivala. Pogotovo jer tamo dio podobnih srpskih kadrova nije uspio i od BHRT-a napraviti glasnogovornika te iste vlasti, kako je to učinjeno sa RTRS-om. Stoga se upravo uz saglasnost politike RTRS oglušuje na zakonsku obavezu da dio RTV takse uplaćuje na račun BHRT-a. Ali o svemu što se dešavalo na BHRT-u gledatelji nisu informisani. U već uobičajenoj praksi, čuli smo samo komentar Milorada Dodika da je za „poreske dugove krivo rukovodstvo“ te medijske kuće. Komentarima o državnoj televiziji Dodik se vratio i 31. marta, istakavši da se u toj medijskoj kući „srpski kadrovi šikaniraju i iz nje otpuštaju“ te da se na BHRT-u „koncentriše muslimanski nacionalizam“.

BNTV

I uredništvo Dnevnika BNTV-a nastavilo se, kao i RTRS, baviti temom zabrane ulaska državljana Srbije u BiH. Očekivano, jer Mirko Šarović, lider SDS-a, na tome posebno insistira, potpuno ignorišući činjenicu da je OSA takve odluke donijela na temelju sigurnosnih procjena. U interpretaciji novinara Dnevnika to znači „da se bilo ko iz Srbije može naći na listi lica kojima je ulazak u BiH zabranjen“.

 

 

About The Author