RTRS I BNTV: Dvije istine o sukobu u Čelincu

Plus nedjelje

RTRS

Jedini korektan i profesionalno urađen izvještaj u nedjelji iza nas vidjeli smo sedmog septembra povodom početka izborne kampanje. Novinar Ajdin Cikota donio je pregled poruka koje su lideri ključnih stranaka i njihovi kandidati uputili javnosti, bez favorizovanja bilo koje političke opcije.
BNTV
Izvještaj o novoj najavi/obećanju predsjednika RS-a Milorada Dodika o izgradnji aerodroma u Trebinju. Tijana Milinković podsjetila je gledatelje da prva obećanja datiraju od 2009. godine (koristeći arhivske snimke/izjave Dodika), te koliko je novca do sada utrošeno za izradu strateških dokumenata vezanih za ovaj projekat koja su adaktirana. Najavljuje se da će za ovu dokumentaciju iz budžeta RS-a biti izdvojeno dodatnih 100.000 maraka.

Minus nedjelje

RTRS

Niz izvještaja koji su se bavili navodnim aferama poput prisluškivanja zvaničnika RS-a i Srbije, učešćem  predstavnika Kosova na konferenciji SEECP-a u Banjaluci, te slučajem zabrane ulaska u BiH ruskom spisatelju Zaharu Prilepinu.
BNTV
Izvještaj o prihvatanju zahtjeva odbrane ratnog komandanta vojske bosanskih Srba i pravostepeno osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića za izuzeće trojice sudija Apelacionog vijeća Tribunala u Haagu. Uz ponovno izostavljanje informacija za koja je krivična djela Mladić osuđen i kolika mu je kazna izrečena.

RTRS I BNTV: Dvije istine o sukobu u Čelincu

Video zapis o napadu Milorada Dodika na Draška Stanivukovića vidjeli su gledatelji BNTV-a. Iste večeri RTRS je informisao javnost o policijskom sprečavanju kamenovanja entitetskog predsjednika

 

RTRS: Oh, ne! Opet o Prilepinu…

3. – 9. septembar 2018.

PONOVO PRISLUŠKIVANJE: Produkovanje političkih afera, ne podastirući pritom validne dokaze osim pozivanja na kontroverzne portale – ovaj put na Infosrpska.ba – postao je manir izvještavanja novinara javnog servisa Republike Srpske. Tako je, u sam osvit početka izborne kampanje, ponovo aktivirana navodna afera o prisluškivanju od strane OSA-e predsjednika bh. entiteta RS i Srbije, Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, koja se ciklično ponavlja unazad nekoliko godina.

KOSOVSKI MINISTAR: Druga, navodna, politička  kriza koja je produkovana isključivo s ciljem novog obračuna stranaka vladajuće većine, tačnije SNSD-a s predstavnicima RS-a u zajedničkim institucijama BiH, bila je konferencija ministara spoljnih poslova zemalja članica SEECP-a održana u Banjaluci. Fokus je stavljen na najavljeni dolazak ministra spoljnih poslova Kosova Behgjeta Pacollija. Vlast RS-a, tačnije Dodik, Pacollija je proglasila personom non grata u RS-u/Banjaluci. No ono što podvlačimo jeste niz grubih manipulacija vezanih za način učešća predstavnika Kosova na međunarodnim/regionalnim konferencijama. Izdvajamo svjesnu relativizaciju podataka, zasnovanih na međunarodnim dokumentima, o načinu na koji predstavnici Kosova mogu uzimati učešće u istim, odnosno sporazum koji postoji između Beograda i Prištine. Sve u cilju dodatnog podgrijavanja nacionalnih strasti, odnosno prikazivanja lidera RS-a kao jedinog zaštitnika interesa Srbije u BiH.

Insistiranje na zabrani ulaska u BiH kontroverznom ruskom spisatelju Zaharu Prilepinu nastavljeno je i u nedjelji iza nas. Pokušaj da se od ovog napravi slučaj „diplomatskog incidenta s dalekosežnim posljedicama“, nažalost, doveden je do faze karikaturalnosti.

KAKO IZVJEŠTAVATI O NASERU: Branka Kusmuk po ko zna koji put uspjela je svojim opservacijama i komentarima u drugi plan gurnuti relevantne informacije povodom događaja o kojem je izvještavala. Gledaoci su ostali uskraćeni za bitne podatke o otvaranju ponovoljenog sudskog postupka protiv ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića optuženog za ratni zločin. Izdvajamo i u najmanju ruku licemjerno zazivanje empatije porodica ubijenih Srebreničana prema srpskim žrtvama, prije svega u kontekstu odluke Narodne skupštine RS o stavljanju van snage Izvještaja Vlade RS o dešavanjima u Srebrenici iz jula 1995. godine. Čime je negiran i genocid, počinjen od pripadnika vojske i policije RS-a, i broj bošnjačkih  žrtava uvršten tim izvještajem.

SVI NJIHOVI USPJESI: Kada se ne bavi inim političkim krizama koje forsira u suradnji s vlašću, onda se uredništvo Dnevnika 2 fokusira na izvještavanje o svim uspjesima koje je aktuelna vlast postigla u protekle četiri godine. Za građane koji svaki dan žive život, svakakav, samo ne lagodan, jedino pitanje koje se otvara žive li oni i urednici/novinari RTRS-a, skupa s aktuelnom vlašću, u paralelnim svjetovima?

Ocjena: 1

 

BNTV: Profesija i kampanja

3. – 9. septembar 2018.

ŠTA NAS ČEKA: Izborna kampanja u BiH zvanično je počela. I ono što će gledaocima biti ponuđeno kada su u pitanju aktivnosti stranaka i njihovih kandidata svakako će biti još jedan pokazatelj koliko je uredništvo Dnevnika spremno poštovati načela profesionalnog izvještavanja.

U Dnevniku sedmog septembra (dan početka kampanje), Danina Milaković donijela je pregled aktivnosti ključnih političkih kandidata i stranaka. Iako nije naznačen kao izborni blok, gledaocima je bez komentara, korištenjem snimaka, skrenuta pažnja i na nastavak prakse vladajućih struktura upotrebom javnih sredstava za stranačke interese. Riječ je o korištenju dizalica JP “Elektro Bijeljina” koje su u noći šestog na sedmi oktobar korištene za postavljanje bilborda SNSD-a u tom gradu.

IVANIĆ O DODIKU: Kako vrijeme bude odmicalo, bit će sve teže razlučiti gdje prestaje uobičajeno izvještavaje o stavovima nosioca javnih funkcija, a gdje se isti koriste za favorizovaje pojedinaca ili stranaka bloka Savez za pobjedu. Izdvajamo primjer upravo iz Dnevnika sedmog septembra, u kojem je prenesen dio intervjua člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića. Podsjećamo, Ivanić je ponovo kandidat za državno Predsjedništvo, a glavni mu je politički protivnik lider SNSD-a i predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik. A dijelovi intervjua datog za portal Vijesti.ba odnosili  su se na komentarisanje Dodikovih stavova o aktuelnim političkim temama u RS-u.

PRVE OPTUŽNICE: Ono što je važno navesti povodom izvještavanja o kampanji jeste da je ta vijest dobila svoje mjesto na kraju prvog  dijela Dnevnika. Pohvaljujemo odluku uredništva da je za gledaoce daleko bitnija bila informacija da su tog dana podnesene, nakon više od pet mjeseci, prve optužnice u slučaju ubistva Davida Dragičevića. Riječ je o dva policajca RS-a za koje se osnovano sumnja da su sakrili ili uništili materijalne dokaze (Davidovo donje rublje) bitne za istragu ovog slučaja.

NAPAD NA NOVINARA: Nakon brutalnog fizičkog napada, novinar BNTV-a Vladimir Kovačević pušten je iz bolnice, no pažnja dobrog dijela medijske zajednice, ali i javnosti i dalje komentira ovaj slučaj. U dnevnicima, gledatelji su upoznati sa svim reakcijama koje su izrečene povodom sigurnosti medijskih djelatnika te prava na slobodno izvještavanje. Tako je u više navrata emitovana izjava/apel predsjednika BHN Kluba Banjaluka Siniše Vukelića pojedinim medijskim kućama da odustanu od prenošenja tekstova, bilo na svojim portalima ili u vijestima s tek osnovanih i u pravilu portala bez impresuma, u kojima se novinarima ponovo stavlja meta na čelo. Riječ je o RTRS-u i ATV-u koje su na dan kada je Kovačević izašao iz bolnice objavile da je isti dobio stranu donaciju od 80.000 dolara.

Izdvojeno

Iako se bliži 170. dan protestnih okupljanja na banjalučkom Trgu Krajine na kojima obitelj, prijatelji i građani traže istinu o smrti Davida Dragičevća, BNTV svakodnevno u dnevnicima gledaoce informiše o porukama koje se sa skupova upućuju javnosti.

Ocjena: 5      

 

Komparativna analiza

Šta se desilo u nedjelju, devetog septembra, u Čelincu tokom polaganja kamena temeljca za izgradnju mosta u tom gradu? Video zapis o napadu predsjednika RS-a Milorada Dodika na člana PDP-a Draška Stanovukovića vidjeli su gledatelji BNTV-a. Iste večeri, RTRS je informisao javnost o policijskom sprečavanju napada/kamenovanja entitetskog predsjednika od strane opozicije, odnosno Stanivukovića i aktivista PDP-a.

About The Author