ALEKSANDAR VUČIĆ: Kako RS, uopšte, isplaćuje plate?

Iako RTRS detaljno prenosi sve što se dešava u Srbiji, prešućena je zabrinutost predsjednika Srbije za stanje u RS-u

ALEKSANDAR VUČIĆ: Kako RS, uopšte, isplaćuje plate?
Foto: Slobodna Bosna

RTRS: Zlatne poluge i respiratori

23. – 29. mart 2020.

VANREDNO STANJE: Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska zbog pandemije Covida-19 od 28. marta živi u vanrednom stanju, koje nije bilo proglašeno ni tokom četiri godine u minulom ratu niti u vrijeme katastrofalnih poplava 2014. godine. Način na koji je aktuelna vlast branila svoju odluku, a riječ je o suspendovanju parlamentarne demokratije i davanju širokih ovlasti entitetskoj predsjednici, bili su u fokusu izvještavanja u dnevnicima emitovanim od 26. do 28. marta. Nemušta obrazloženja razloga zašto je skupštinsko zasjedanje na kojem je donijeta odluka o proglašenju vanrednog stanja bilo zatvoreno za javnost, uredništvo Dnevnika 2 prihvatilo je bespogovorno.

GLASNOGOVORNICI VLASTI: O razlozima zašto opozicija nije podržala uvođenje vanrednog stanja, javnost nije dovoljno informisana. Tako je i u ovako teškim okolnostima javni servis nastavio s praksom glasnogovornika vlasti bez propitivanja odluka koje donosi.

No zato je o opravdanosti uvođenja vanrednog stanja govorio Tomo Kovač, ministar policije RS-a tokom minulog rata, protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za ratne zločine i koji je pravosuđu BiH nedostupan jer koristi pogodnosti dvojnog državljanstva i slobodno živi u Srbiji.

Ni pandemija Covida-19 nije utjecala da uredništvo Dnevnika iskorači iz svoje uskogrudnosti i stavljanja u prvi plan političara. Umjesto da građane informiše o epidemiološkoj situaciji u cijeloj BiH, raspoloživosti medicinskom opremom te mjerama koje se poduzimaju na državnom nivou, nastavljeno je sa starom praksom.

FEDERALNO INOSTRANSTVO: U Dnevniku 2 emitovanom 23. marta, stanju u Federaciji BiH bila je posvećena tek jedna rečenica i to u 20. minutu. Ni o ključnim informacijama u Republici Srpskoj nije bilo znatno više podataka. U najavi, rečenica da u RS-u nisu evidentirani novooboljeli, a u okviru razgovora s entitetskim ministrom zdravstva povodom otvaranja karantena uz Granični prelaz Gradiška. Na samom kraju, paušalni odgovor na pitanje reportera kakva je epidemiološka situacija.

PO UZORU NA VUČIĆA: Udarni minuti Dnevnika bili su ustupljeni entitetskoj predsjednici i njenom obraćanju građanima koje je dramaturški podsjećalo na svakodnevne istupe predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Red paušalnih obećanja o pomoći privredi i građanima, red molbi, red prijetnji upućenih onima koji nisu poštovali naredbe o izolaciji i samoizolaciji te policijskom satu. Nakon toga, izjava Milorada Dodika nakon sastanka s Vučićem u Beogradu. I ponovo obećanja o pomoći koju će Srbija dati RS-u, te, kako je to već uobičajena frazeologija kako medija tako i političara ovog bh. entiteta, „i Bosni i Hercegovini“.

DETALJI IZ SRBIJE: Prvi Dnevnik 2 iz monitorisane nedjelje najočitiji je primjer da nema te nesreće koja bi promijenila praksu u kojoj se BiH kao država ignoriše, odnosno sve što se dešava u Federaciji BiH tretira kao da je na drugom kraju svijeta. Malo škrtih vijesti o pandemiji Covida-19 te načinu na koji se vlast i medicinsko osoblje nose s ovom situacijom. Na drugoj strani, iz Dnevnika u Dnevnik su se do u detalje prenosile sve informacije vezane za stanje u Srbiji. Cijeneći da Covid-19 ne poznaje granice, da se virus iz dana u dan širi, ipak pitamo: „Da li su građanima u Republici Srpskoj bliži u ovakvim situacijama Beograd i Niš od Jajca, Bihaća i Tuzle? I da li je za stanovnike Istočnog Sarajeva Srbija bliža od Kantona Sarajevo?

Izdvojeno

Nedostatak medicinske opreme i testova nije problem samo RS-a. Ali način na koji je nedostatak svega navedenog obrazlagao Milorad Dodik teško da će se čuti od ijednog ozbiljnog političara. „Respiratori i medicinska oprema se plaćaju zlatnim polugama. Republika Srpska to nema jer joj ne da Centralna banka“, izjavio je Dodik za RTRS.

BNTV: Kvalitetno i sveobuhvatno informisanje

23. – 29. mart 2020.

PANDEMIJA U FOKUSU: U situacijama kakva je ova izazvana pandemijom koronavirusa, sveobuhvatno informisanje građana o stanju u cijeloj državi odraz je profesionalizma svake medijske kuće. Za BNTV, odnosno uredništvo Dnevnika, konstatujemo da su u potpunosti ispunili svoj zadatak stavljajući u fokus cijelu BiH, jer riječ je o pitanjima, problemima i izazovima koji ne poznaju entitetske podjele.

Sve bitne  informacije o broju lica zaraženih Covidom-19, problemima vezanim za nabavke testova i neophodne medicinske opreme, te mjerama koje se poduzimaju, od lokalnih zajednica, preko kantona i entiteta do državnog nivoa, gledateljima su date na uvid. Jednako kao i prikaz stanja u regionu i svijetu.

KARANTIN U STUDENTSKOM DOMU: Istovremeno, novinari Dnevnika donijeli su i niz tema koje su se odnosile na različite segmente funkcionisanja svakodnevnog života – od građana do privrede. Ovdje izdvajamo i kako ad hoc donesene mjere u cilju prevencije širenja Covida-19 donose i niz propusta. Primjer je premještanje lica pozitivnih na koronavirus iz kućne izolacije u karantin u dva paviljona studentskog doma u Banjaluci. Studentima koji su prije dvije sedmice napustili dom i ostavili u njemu sve stvari nije omogućeno da ih na vrijeme pokupe i adekvatno sklone, što je među njima izazvalo opravdano nezadovoljstvo. Javnost je upoznata i sa činjenicom da su građani smješteni u prostor bez grijanja i tople vode. Ma kako situacija bila složena i koliko god su sve preventivne mjere razumljive, važno je da građani budu o svemu, bez cenzure, informisani i da se ne dozvoli da im se plasiraju frizirane informacije.

U vezi s ovim, novinari Dnevnika donijeli su i svjedočenja Davida Radujkovića i njegove majke, oboje pozitivnih na Covid-19. Riječ je o izjavama koje su u potpunoj suprotnosti s onim kako vlast RS-a u javnost plasira mjere postupanja prema zaraženim licima. Bolje rečeno, kako ne postupa i za vlastite propuste okrivljuje drugu stranu.

ŠTA ZNAČI VANREDNO STANJE: Kako smo već naveli, u RS-u je od 28. marta na snazi vanredno stanje. Kroz mišljenja opozicije te političkih analitičara, novinari Dnevnika analizirali su da li je takva odluka trebala biti donesena i znači li ona ukidanje temeljnih demokratskih postulata u ovom bh. entitetu.

Za svakog pojedinca, za svaki nivo vlasti i za medije, vrijeme u kojem živimo puno je teških izazova. No kada su u pitanju mediji, njihova je obaveza da učine sve kako bi javnost objektivno i pravovremeno izvještavali. I tu nema mjesta niti politikanstvu ni kalkuliranju sa činjenicama. Uredništvo RTRS-a toga nije ili ne želi biti svjesno te se i dalje ponaša u skladu s ustaljenom matricom pukog eha vlasti u RS-u. Onim građanima koji žele sveobuhvatnu sliku stanja u BiH u doba korone ostaje mogućnost informisati se, uz ostale izvore, i putem Dnevnika BNTV-a.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Uz sva ograničenja koja je pred građane postavila pandemija i ona koja je vlast uspostavila u cilju prevencije širenja zaraze, živjeti se mora. Pa i jesti. O tome kakve će posljedice trpjeti poljoprivrednici, posebno povrtlari u RS-u nakon što je zabranjen rad tržnog centra Agro u Bijeljini, govorilo se u Dnevniku 26. marta. Naime, svježim povrćem koje se uzgaja u plastenicima na području Semberije snabdijeva se pola BiH. Ratari su stoga postavili i pitanje zar je potrebno da se u ovako složenoj situaciji povrće uvozi iz Italije i Španije, dok će oni, ukoliko se veleprodaja ne skine s režima zabrane rada, biti prinuđeni svoje prinose baciti. A što će za posljedicu imati samo dodatnu ekonomsku dubiozu.

Minus sedmice

Obraćajući se novinarima 27. marta, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se i na stanje u Republici Srpskoj. U izvještaju u Dnevniku emitovanom tog dana, gledatelji su uskraćeni za njegovu izjavu da „ne zna kako RS uopšte isplaćuje plate“. Ali sve ono što vlast pomno skriva od građana kazao je Vučić. A to je da u RS-u nema čak 27 vrsta lijekova, da joj nedostaje elementarna medicinska oprema poput stetoskopa, stalaka za infuziju. Za sve koji iole pažljivo prate stanje u RS-u to i nije novost ima li se u vidu činjenica da je zdravstveni sektor epidemiju Covida-19 dočekao s gubitkom većim od milijardu konvertibilnih maraka. Za javni RTV servis, sve što je izjavio predsjednik Srbije bio bi alarm da predstavnicima vlasti upute niz pitanja. Ali, ovo je RTRS.
BNTV
Nijedan izvještaj.