RTRS i BNTV: Drastične razlike u profesionalizmu

RTRS je o odluci CIK-a izvijestio nepodnošljivim prilogom koji je više ličio na komentar. BNTV je po ko zna koji put pokazao kolegama iz Banjaluke kako se izvještava

RTRS i BNTV: Drastične razlike u profesionalizmu

 

RTRS:  Muke po Nikoli Špiriću

17. – 23. decembar 2018.

NI RIJEČI O JAVNIM KUHINJAMA: Samo u Banjaluci od početka ove godine broj korisnika javnih kuhinja se udvostručio. Među njima je i 200 djece kojima je ono što dobiju u nekoj od tih kuhinja i jedini obrok dnevno. O tome se u nedjelji iza nas pisalo na brojnim portalima, upozorenja su stizala iz organizacija koje vode brigu o socijalno ugroženim građanima. Ali u vijestima koje se prezentuju gledateljima Dnevnika javnog servisa RS-a nije bilo ni riječi.

Umjesto toga, javnosti se pažnja nastavila usmjeravati prema, navodno, ključnim političkim temama na nivou  BiH. Tako je saga o predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i isticanju zastave bh. entiteta Republika Srpska zamijenjena pričom o tome koja policijska agencija Dodika treba osiguravati tokom boravka u Sarajevu.

RUKOVANJE I SANKCIJE: Posjetom Johna Sullivana, zamjenika državnog sekretara SAD-a, Bosni i Hercegovini i njegovim  sastankom s članovima Predsjedništva BiH bavio se Gvozden Šarac  – u čijoj interpretaciji „činom rukovanja i razgovorom s Dodikom pokazano je, uprkos sankcijama, da SAD mijenjaju politiku prema Dodiku“. Apsurdno je što Šarac sam sebi proturječi jer u istom izvještaju, govoreći o Sullivanovom obraćanju novinarima, navodi „Sullivan je to negirao“. Šta je, dakle, od ove dvije tvrdnje istina – ostaje nejasno. Ali i to je tek jedna od potvrda uređivačke politike informativnog programa RTRS-a, u kojoj se svaki događaj može tumačiti na više načina.

ŠPIRIĆ PROTIV ZVIZDIĆA: Drugi primjer takve uređivačke politike izdvajamo i iz reakcija koje su uslijedile iz vladajućih političkih krugova u RS-u, a odnose se na sastanak političkih lidera Zapadnog Balkana koji je organizovala Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije. Problem je što je Mogherini poziv uputila Denisu Zvizdiću, još uvijek predsjedavajućem Vijeća ministara BiH. To je posebno zasmetalo Nikoli Špiriću, koji je ustvrdio da Zvizdić nema legitimitet da predstavlja BiH. Pri tom RTRS svjesno prelazi preko činjenice da je upravo Špirić u Vijeću ministara u tehničkom mandatu bio punih 16 mjeseci i tada pitanje njegovog legitimiteta niko u RS-u, pa ni na RTRS-u nije dovodio u pitanje.

ČIJI JE NDP: Navika je navika. I teško je se osloboditi. Otuda su u snimcima koji su pratili izvještaj Anđelka Jandrića o izboru nove Vlade RS-a čak u dva navrata, kada je govorio o stavovima opozicionih stranaka, bili fokusirani poslanici NDP-a. Ili Jandriću niko nije rekao, ili je previdio da je ta stranka predvođena Draganom Čavićem promijenila politički dres i priključila se vladajućoj grupaciji u RS-u.

Rusija je Rusija. I sve što je u vezi s tom državom i stavovima njenog predsjednika Vladimira Putina revnosno se prenosi javnosti. Ali ide se i korak dalje. Pa se tako u Dnevniku našao i izvještaj o, ni manje ni više, nego „Rusko-srpskom sajmu rukotvorina“ održanom u Beogradu. Sve to popraćeno snimcima stotina figura „babuški“ za koje, navedeno je, „u Srbiji vlada ogromno interesovanje građana“.

Izdvojeno

Termin „odlazeći“ jedan je od omiljenih u rječniku novinara Dnevnika. Osim ambasadorice SAD-a u BiH, koja je za novinare ove medijske kuće po odluci vlasti RS-a već duže od godinu „odlazeća“, sada je odlazeće i Vijeće ministara BiH.

Ocjena 1

BNTV: Šta li je odgovorio Vučić?

17. – 23. decembar 2018.

IZVJEŠTAJ IZ BEOGRADA: U kojem svojstvu je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, boravio u Beogradu i sastao se s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pitanje je koje se nije otvorilo u Dnevniku emitovanom 22. decembra. Ostali su gledatelji u izvještaju uskraćeni i za odgovor kakav je stav i da li ga je iznio Vučić na apeliranje Dodika da on na međunarodnom planu insistira na pravu Srba/RS na samoopredjeljenje. Da li se radi o previdu (grubom) Tatjane Lukić, koja je ovaj izvještaj pripremila, ili pak stavu uredništva da Dodikovu ideju o samoopredjeljenju RS-a treba podržati – ostalo je nejasno.

NOVA VLADA: Izbor nove Vlade RS-a za ovaj bh. entitet bio je politički događaj nedjelje iza nas. U Dnevniku 18. decembra Tijana Milinković pripremila je izvještaj u kojem je sabrala očekivanja političkih analitičara, ekonomista, novinara od novog premijera RS-a Radovana Viškovića i njegovog kabineta. U okviru izvještaja bila je i anketa građana koji smatraju da izbor nove Vlade neće dovesti do značajnijih promjena.

LEKCIJA RTRS-u: Odluka CIK-a BiH da popis stanovništva BiH iz 2013. godine bude osnov za konstituisanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH našla je mjesto i u Dnevniku BNTV-a. Autorica izvještaja prenijela je stavove svih političkih faktora u Federaciji BiH i tako ponovo pokazala Branki Kusmuk (RTRS) da se gledatelji mogu informisati o svakom pitanju bez komentara. Što i jeste obaveza novinara.

KORISNICI JAVNIH KUHINJA: Unatoč brojnim političkim događajima  i svakodnevni problemi građana našli su svoje mjesto. Izdvajamo izvještaj Nevene Dević o udvostručenom broju korisnika javnih kuhinja u Banjaluci. Riječ je o građanima svih uzrasta koji su pred kamerom govorili o vlastitoj neimaštini koja ih je i primorala da koriste ovakvu vrstu pomoći.

I dok političari iz dana u dan javnost okupiraju navodnim velikim političkim temama, „ispod žita“ donose se odluke koje će dodatno pogoršati ekonomski položaj građana. Dubravko Curać ukazao je na to kroz saglasnost Vlade RS-a Regulatornoj agenciji za energetiku o povećanju naknada za obnovljive izvore energije. U prevodu: za povećanje cijena električne energije od 1. januara naredne godine.

I u nedjelji iza nas u dnevnicima je nastavljena praksa svakodnevnog izvještavanja s protestnih okupljanja „Pravda za Davida“, koji u Banjaluci traju više od 270 dana.

Izdvojeno

O aktivnostima i stavovima državnih dužnosnika u dnevnicima gledatelji se obično informišu u izvještajima vezanim za rad Predsjedništva, Vijeća ministara ili Parlamentarne skupštine BiH. Otuda bilježimo iskorak u prenošenju intervjua koji je za portal Klix dao član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Ocjena 7

Komparativna analiza

Izvještavanjem o odluci CIK-a BiH da popis stanovništva iz 2013. godine bude osnov za formiranje Federalnog doma naroda, novinari BNTV-a još jednom su očitali lekciju o profesionalizmu  RTRS-u i autorici izvještaja o tom događaju Branki Kusmuk.

About The Author

Plus nedjelje

RTRS
Nijedan izvještaj
BNTV
U nedjelji iza nas gledatelji su izvještavani i o zasjedanju Narodne skupštine RS-a. U kojoj poslanici najmanje vremena troše na diskusije o tačkama dnevnog reda, a energiju troše na međusobne optužbe. To je bio i povod da novinarka Tijana Milinković problematizira pitanje (ne)postojanja kulture dijaloga među političarima u RS-u. Navedeni su brojni primjeri jezika izabranih zvaničnika neprimjerenog javnom prostoru, te mišljenja skupštinskih izvještača, poslanika vlasti i opozicije. Od kojih upravo ovi posljednji ne smatraju da u načinu njihove međusobne komunikacije ima bilo čega spornog.

Minus nedjelje

RTRS
Sve teče, sve se mijenja, osim  način izvještavanja Branke Kusmuk. Ostajući dosljedna potrebi za vlastitim komentarima koji su odavno prešli granice i profesionalizma i dobrog ukusa, Kusmuk je u tom maniru pripremila i izvještaj o odluci Centralne izborne komisije BiH da se  pri konstituisanju Doma naroda Federacije BiH primijeni popis stanovništva u BiH iz 2013. godine. Osim što svjesno zamjenjuje teze te navodi da „sarajevskim galamdžijama“ popis iz 2013. godine nije smetao pri izboru Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, u svojim komentarima tu ne staje. Dodaje da je odluka CIK-a BiH proizvela „histeriju u političkom Sarajevu posebno kod samoproklamovanih građanskih stranaka“, optužuje ih da su „potpomognuti novinarima revnosne sarajevske račundžije“ sastavile kako bi Federalni dom naroda trebao izgledati. Na kraju izvještaja slijedi i informacija o danu stupanja na snagu odluke CIK-a. Ali i tu ponovo komentar: „Osim ako proizvedena histerija ne zahvati i Službeni glasnik BiH.“
BNTV
Relativiziranje susreta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Beogradu. Nije otvoreno pitanje da li je Dodik boravio u službenoj posjeti Srbiji, niti su problematizirane ponovljene poruke o pravu RS-a na samoopredjeljenje.