RTRS I BNTV: BIJELJINSKOJ TV NI ZABRANA NE MOŽE NIŠTA

Plus nedjelje

RTRS
Nijedan izvještaj ne izdvajamo za ovu rubriku.
BNTV
Nastavak insistiranja novinara BNTV-a da utvrde razloge zbog kojih Okružni sud u Banjoj Luci odugovlači s upućivanjem zahtjeva Ministarstvu pravde BiH da se pokrene proces izručenja našoj zemlji lica s potjernice i osuđenog kriminalca Gorana Suvare.

Minus nedjelje

RTRS
Izdvajamo seriju izvještaja koji su se bavili različitim viđenjima predstavnika vlasti RS-a i srpskih predstavnika koji su dio vladajuće većine na nivou BiH načina raspodjele ruskog klirinškog duga BiH, te dobiti Centralne banke BiH. Malo toga je rečeno kroz mnogo riječi i izvještaja, a sve se svelo na puko prenošenje stavova vlasti RS-a, koja se grčevito bori da dobije taj novac ne bi li još koji mjesec zakrpala sve veće rupe u budžetu.
BNTV
Nijedan izvještaj ne izdvajamo za ovu rubriku.

RTRS I BNTV: BIJELJINSKOJ TV NI ZABRANA NE MOŽE NIŠTA

RTRS: UVIJEK MOŽE GORE

11. – 17. april 2016.

SELEKTIVNO I TENDENCIOZNO: Kada je riječ o neprofesionalnom, selektivnom i tendencioznom  izvještavanju u Dnevniku 2 RTRS-a, uvijek može gore od svega onoga što je već viđeno. U nedjelji iza nas za to se potrudila Ljubica Kovačev. Primjer: izvještaj o otkazivanju sastanka predstavnika srpskih parlamentarnih stranaka kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Na sastanku se trebalo razgovarati o referendumu na kojem bi se građani RS-a izjašnjavali da li su za to da se, unatoč odluci Ustavnog suda BiH, 9. januar nastavi obilježavati kao Dan RS.

JEDNA REČENICA ZA OPOZICIJU: O razlozima zbog kojih je opozicija okupljena u Savezu za promjene bojkotovala sastanak, tek jedna rečenica s konferencije za novinare. Istina, Kovačev je navela da je razlog u uvredama koje je na njihov račun uputio predsjednik RS-a. U nastavku izvještaja gledaocima je brižljivo prezentiran stav Dodika o nedolasku opozicije. Kazala je Kovačev da se opozicija referirala i na njegove izjave iz političkog magazina Pečat, RTRS-a. A ono što je svjesno previdjela, odnosno prešutjela, jeste da gledaoce podsjeti šta je to Dodik kazao (Dnevnik 2, 15. april, urednik Jasenko Todorović).

No, ovako što već je manir uredništva RTRS-a. Istina, samo kada su u pitanju izjave i stavovi predstavnika vlasti RS-a. Kada je riječ o opoziciji, novinari Javnog RTV servisa RS-a ne štede ni vremena ni energije da iz arhiva, što svojih, što drugih medijskih kuća, pronađu svaku njihovu izjavu. Uglavnom s namjerom da nekog od opozicionih čelnika učine nevjerodostojnim u očima javnosti.

ŠTA PUBLIKA NIJE VIDJELA: Još jedan primjer manipulacije činjenicama bilježimo kroz izvještaje o vjerodostojnosti podataka o školskoj spremi ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. Pozivajući se na agenciju Srna, RTRS prvo je objavio da je Mektić dao lažne podatke o fakultetu koji je završio. Mektićev demanti gledaoci nisu imali priliku vidjeti i tako se uvjeriti da je vijest koju su prenijeli neistinita. Umjesto toga, slijedile su reakcije uređivačkog kolegija Srne, te koga drugog do zastupnika SNSD-a u Parlamentu BiH, koji osuđuju Mektićevo reagovanje. Ali to je RTRS.

IGNORIRANJE: RTRS i dalje, koliko god je to moguće, nastavlja s praksom ignorisanja političkih aktivnosti opozicionih stranaka. Iz nedjelje iza nas bilježimo primjer sjednice najužeg rukovodstva SDS-a održane 13. aprila. Iako je u obraćanju novinarima lider te partije Mladen Bosić govorio o zaključcima koji su se referirali na više aktuelnih tema, u Dnevniku 2 su gledaoci imali priliku čuti samo izjavu o neophodnosti održavanja Referenduma o Danu RS.

TAKOZVANI SAVEZ: Podsjećamo i na činjenicu da novinari RTRS-a i dalje uporno nastavljaju s korištenjem prefiksa “takozvani” ispred imena koalicionog bloka opozicionih stranaka, koji službeno djeluje pod imenom Savez za promjene.

Izdvojeno

Koliko urednici Dnevnika 2 nisu dorasli poslu kojim se bave i kako nisu u stanju prepoznati šta je vijest dana, svjedoči način na koji je ispraćena kriza vlasti u Makedoniji. O dešavanjima u Skoplju i razlozima protesta građana izvijestili su tek kroz nekoliko šturih rečenica skupljenih iz agencijskih vijesti.

Ocjena 1

 

BNTV: KOME SMETAJU KUKE DOBROTE?

11. – 17. april 2016.

BALANSIRAN PRISTUP: Uredništvo Dnevnika 2 je i u ovoj nedjelji uspjelo napraviti potrebni balans u izvještavanju o aktuelnim političkim temama i događajima koji su ključni za život građana.

KAD KOMUNALNE SLUŽBE BISTRE POLITIKU: Iz Dnevnika 2 emitovanog 15. aprila (urednik Slobodan Durmanović) izdvajamo izvještaje novinarki Nevene Stanković i Tijane Simović. U izvještaju o odluci komunalnih službi Grada Banja Luka da uklone takozvane kuke dobrote na koje Banjalučani svojim siromašnim sugrađanima ostavljaju hranu i odjeću, Stanković je ukazala na svu bešćutnost vlasti. Ali i na to da, za razliku od njih, građani imaju itekako visok stepen empatije. Pa su uklonjene kuke zamijenili novim. I na njih počeli ostavljati daleko više hrane nego ranijih dana.

Novinarka Simović bavila se katastrofalnim stanjem u domovima zdravlja u RS-u, pogotovo u malim i siromašnim opštinama, gdje zbog nedostatka novca nemaju ni elementarne uvjete za pružanje pomoći pacijentima. I posljedicama koje takvo stanje ostavlja na građane, ali i zaposlene u tim ustanovama.

O BUDŽETSKOM DEFICITU: Kako javnost svjedoči o sve većoj budžetskoj dubiozi u RS-u, novinarki Mirjani Minić to je bio povod da istraži sve prednosti i mane trezorskog načina isplata penzija u RS-u. I dok penzioneri trljaju ruke jer su im, iako mizerne, penzije barem redovne, budžetski deficit ukazuje da se u to ušlo bez dublje analize od strane Vlade RS.

Ključna politička dešavanja u RS-u sublimirana su u dnevniku emitovanom u nedjelju, 17. aprila, kada je gost centralne informativne emisije bio lider SDS-a Mladen Bosić.

Izdvojeno

Privredni forum u Mostaru, koji je okupio visoke dužnosnike iz cijelog regiona, ostao je u potpunoj sjeni svega što je kazao i s kim je razgovarao premijer Srbije Aleksandar Vučić. Smatramo da je tako propuštena prilika da se veći prostor odvoji i za ključni razlog dolaska brojnih visokih zvanica u Mostar, ali i da se javnost pobliže upozna i s njihovim stavovima o temama koje su od interesa za regiju.

Ocjena 8

Komparativna analiza

Jedina poveznica između BNTV-a i RTRS-a jeste da na dnevnoj osnovi izvještavaju o većini istih događaja. I to je sve. Jer iako BNTV, ako bi se radila kvantitativna analiza, više prostora daje stavovima i izjavama predstavnika opozicionih stranaka u RS-u, ni na koji način gledaoce ne uskraćuje za objektivne informacije vezane za stavove i aktivnosti predstavnika vlasti. Pa čak i predsjednika RS-a Milorada Dodika. Unatoč činjenici da je novinarima te RTV kuće, iz samo Dodiku znanih razloga, ulaz u sjedište predsjednika RS-a zabranjen. No, kada je neko profesionalac onda je to i kada svoje izvještaje mora bazirati na ustupljenom videomaterijalu.

About The Author