FEMICID U GRADAČCU: Lajkovi, podrška, aplauz i vatromet

OTISCI DANA: Zakazali su svi, od globalne kompanije META do lokalnog pravosuđa

FEMICID U GRADAČCU: Lajkovi, podrška, aplauz i vatromet

 

Ubistvo na Instagramu

Jedno od najsurovijih ubistava u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini desilo se u Gradačcu, 11. augusta 2023. godine. Višestruko procesuirani i organima gonjenja od ranije poznati Nermin Sulejmanović nakon višegodišnjeg mučenja i prebijanja ubio je bivšu suprugu Nizamu Hećimović i još troje ljudi. Da stvar bude gora, užasavajuće prizore fizičkog mučenja i mentalnog zlostavljanja ubica je direktno prenosio na Instagramu, uz koletivni aplauz obožavatelja. Javnost je užasnuta, dovoljno je greškom bilo vidjeti nekoliko sekundi tog horora i zatrovati si život.

Žene u Bosni i Hercegovini plaćaju strašan danak “tradicionalnim vrijednostima” i nasilničkoj ulozi muškog faktora u bračnoj ili životnoj zajednici. Toliko je pitanja ovim činom otvoreno, među njima zveče sljedeća: zašto je META čekala tri sata da video bude uklonjen? Zar je moguće da je njih 200 lajkalo ovaj čin? Zar je isto tako moguće da su ga ljudi bodrili dok je sve ono radio? Zašto mu nije izrečena zabrana prilaženja? Gdje su bili policija, pravosuđe, država? A na kraju dana i Sarajevo se uvuklo u taj serijal mučnih upita: zar nam je stvarno nakon svega trebao vatromet? I zar iz Gradske uprave još prije godinu dana nije rečeno da je vatrometima kraj, a od tada ih je bilo dvadesetak?

 

Optužnica protiv Dodika

U sjeni užasavajućih prizora s Instagrama ostao je važan političko-pravosudni čin – Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića. Ne znamo je li finansijski, politički i ideološki gospodar Republike Srpske zbog toga sretan ili nezadovoljan, ali njegov slučaj svakako će narednih dana i sedmica dominirati javnim prostorom, pa nema razloga za brigu. U međuvremenu, građanima Bosne i Hercegovine ostaje da trpe najnovije prokletstvo, jedno od stotinjak koje se sručilo na njih: šta smo taksiratu, Bogu i  svim silama Univerzuma toliko skrivili pa da povodom bilo čega moramo slušati službene izjave dva NenadaNešića i Stevandića. Ima na našoj javnoj sceni još dobra hrpa potkapacitiraniih slučajeva, a ova dvojica su silom političkih prilika došli na pozicije s kojih ih mediji ne mogu zaobići.

Neka igre počnu.

Referendum u općini Centar

SDA i Bakir ­Izetbegović u amanet su nam ostavili jednu od krucijalnih političkih definicija: sarajevska općina Centar važnija je od deset drugih općina. To nam je zorno ovih dana ilustrirala i duhovno-ideološka nasljednica Stranke demokratske akcije – živopisna tvorevina zvana Narod i pravda. Neznano kojim narodnim interesima i pravedničkim metodama odmetnuti dio NiP-a isposlovao je besmislen referendum za smjenu načelnika Srđana Mandića. Ovaj nam je događaj pokazao nekoliko  stvari: prva, da je politika  u stanju doslovno bacati novac radi sopstvenih interesa, jer 200.000 referendumskih maraka niko nam ne može nadoknaditi. Niti je ljude iko pitao da li je ovakav čin potreban godinu dana prije regularnih izbora. Druga, oficijelni šef stranke Elmedin Konaković izgleda da je to samo oficijelno, jer nije bio u stanju spriječiti nešto čemu se (oficijelno) suprotstavlja. Treće, NiP je ovim aktom teško narušio koalicione odnose u Trojki, koja je tek preživjeli ostatak nekadašnje Šestorke, koja je tek…

Mogli bismo ovako u nedogled. Ali budućnošću se nećemo baviti, ovdje su na ispitu stručnosti pali i najhrabriji prognozeri i prognozerke, a građani se pitaju – ako referednum uspije, hoće li najvažnija općina dobiti nove „kapitalne projekte“ koji će reducirati ionako skučene zelene površine i ugroziti već prekomjerno ugroženi kvalitet zraka i vode u gradu.

Niste tražili, ali gledat ćete.

About The Author