Novinari krivično gonjeni u Jordanu zbog objava na društvenim mrežama

Novi jordanski zakon o kibernetičkom kriminalu donosi još strožije kazne

Novinari krivično gonjeni u Jordanu zbog objava na društvenim mrežama
Foto: Mother Nature Network

Istaknuti satirični novinar Ahmed Hassan Al-Zoubi osuđen je na godinu dana zatvora u Jordanu, a njegov je slučaj povezan s objavom koju je podijelio na društvenim medijima u vezi s nizom štrajkova u prijevozu koji su se dogodili u decembru 2022. godine na X-u, ranije poznatom kao Twitter.

Novinarku Hiba Abu Tahawas privele su sigurnosne službe pod optužbom za klevetu, a potom ju je sud u Amanu osudio na tri mjeseca zatvora zbog objave koju je podijelila na Facebooku u vezi sa sukobima u džamiji Al-Aqsa između Palestinaca i Izraelaca. Navodno je kritizirala ulogu jordanskog kralja Abdullaha u normalizaciji odnosa s Izraelom.

Zatvorske kazne Al-Zoybija i Tahe temelje se na važećem Zakonu o internetskim zločinima. Međutim, očekuje se da će se gušenje novinara i slobode medija pogoršati nakon amandmana koje je predložila vlada i usvojio parlament 27. jula. Novi zakon o kibernetičkom kriminalu zahtijeva potpis jordanskog kralja prije nego što stupi na snagu.

Jordanski zakon o kibernetičkom kriminalu, donesen u 2015. godine, postao je stalni alat jordanskih vlasti za gušenje slobode govora i slobode medija. Izmijenjeni tekst sadrži nerazmjerne zatvorske i novčane kazne za stavove izražene na platformama društvenih medija.

Predloženim zakonskim izmjenama usprotivili su se sindikati, medijske i novinarske organizacije, političke stranake i organizacija civilnog društva.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) osudila je krivični progon novinara i pozivala jordanske vlasti da povuku sve optužbe protiv njih, a očekuje se da će se udar na medije pogoršati prema novom zakonu o kibernetičkom kriminalu.

Podružnica IFJ-a, Jordanian Press Association i Jordanska advokatska komora učestvovali su u opsežnim pregovorima s Parlamentom i Senatom posljednjih mjeseci, što je dovelo do značajnog poboljšanja nekih odredbi zakona.

Ipak, konačni tekst koji su odobrili kriminalizira slobodu izražavanja i novinarske prijestupe, ograničavajući slobodu novinara da izvještavaju o vijestima i informiraju javnost. Ako se sadržaj ocijeni netačnim, uvredljivim ili klevetničkim, novinari mogu biti u zatvoru godinama i dobiti novčane kazne koje iznose desetke hiljada dolara.

Izvor: IFJ

About The Author