BHT1 I FTV: Može se živjeti u BiH – ali na kredit

Mediji su ogledalo stvarnosti, a proteklih sedam dana BHT1 i FTV ilustruju tu stvarnost kroz priče o femicidu, rastućem nasilju nad ženama, o preživljavanju kroz dužničko ropstvo…

BHT1 I FTV: Može se živjeti u BiH – ali na kredit

BHT1: Kako preživjeti

  1. – 27. 2. 2024.

ŽIVOT NA KREDIT: U 2023. građani BiH i privredni subjekti zadužili su se kod komercijalnih banaka milijardu i po KM. Građani su uzimali nenamjenske potrošačke kredite – što najbolje ilustruje da primanja koja dobijaju mjesečno nisu dovoljna za život, niti za preživljavanje. I rješenje vide u zaduživanju. Ovaj prilog je važan, u interesu javnosti, jer prikazuje stanje siromaštva, daje sliku društva današnjice te opisuje dužničko ropstvo u koje su stanovnici BiH dobrovoljno ušli – u pokušaju da prežive.

NOVI FEMICID: Ubijena Selma Baluković je nova žrtva rastućeg vala nasilja usmjerenog protiv žena u BiH. Reporterka otvara pitanje mentalnog zdravlja u društvu, o tome kako je nivo kolektivne svijesti nizak, konstatirajući da se društvo mora sistemski pozabaviti agresivnošću koju sve više ispoljavaju građani ove zemlje. Prilog reda i detalje o deficitu policijskih službenika, o odlasku u prijevremenu penziju policajaca, a stanje na terenu zahtijeva njihovo povećano prisustvo.

PADAJU LI CIJENE NEKRETNINA? Cijene stanova u Sarajevu kreću se od 3.000 do 10.000 KM po kvadratu, a u Istočnom Sarajevu od 2.500 do 3.000 KM. Primjetan je pad cijena u novogradnji, a agenti za prodaju nekretnina tvrde da je na redu stagnacija cijena. U prilogu su i izjave građana koji svjedoče da je veliki nesrazmjer u cijeni nekretnina i prosječnih primanja. I ko, onda, kupuje stanove po ogromnim cijenama – pita se reporterka. Odgovor je sljedeći: investitori, dijaspora, ali i oni koji moraju riješiti svoje stambeno pitanje. Dobar prilog koji rješava mnoge dileme onima koji se namjeravaju odlučiti na važan korak u životu – kupovinu nekretnine.

Ocjena 7

 

FTV: Zašto šuti Schmidt?

  1. – 27. 2. 2024.

KAKO ZAŠTITITI ŽENE? Novo ubistvo u Lipnici nadomak Tuzle – Selmu Baluković je ubio njezin partner, mađarski državljanin. Kako sistemski zaštititi žrtvu nasilja, pita se reporter FTV-a. Prilog propituje i uznemirenost građana i građanki, psihozu koju izazivaju brojni slučajevi nasilja i femicida. Društveni fenomen u kojem je puno nasilnika u BiH, koji onda svoje probleme rješavaju nasilnim putem, što je problem s kojim se svi moraju pozabaviti. U prilogu se navodi šta je odgovornost sistema, ali i svih nas koji vidimo nasilje, a ne reagujemo.

BUGARSKI VOZ KAO SUDBINA: Preko „bugarskog voza“ do izborne pobjede. Hoće li krađa i na narednim izborima biti demokratska volja građana? S ovim uvodom reporterka FTV-a poredala je sve relevantne činjenice vezane za proces izmjena izbornog zakona. Christian Schmidt zasad još nije odlučio da li će iskoristiti bonske ovlasti, poznavatelji situacije poput bivšeg predsjednika CIK-a kažu kako će svaka odluka nakon 15. marta biti prekasno donesena za terensku primjenu izmjena zakona. Lideri su više vođeni vlastitim i stranačkim interesima i rješenje ne nude, a rokovi cure. Izreka “Nije važno ko glasa, nego ko broji glasove” ostaje aktuelna, poentira reporterka Mima Golubić na kraju. Schmidt rješenje ne poteže, lideri ga ne nude. Zakonski rokovi cure.

KAKO PREŽIVJETI ŽIVOT U BiH? Državnu kasu prazni loša fiskalna politika, što rezultira time da je  privreda pod teretom parafiskalnih i fiskalnih nameta, radnici plaćeni ispod svakog prosjeka, a penzioneri jedva preživljavaju. „Podigli su nam penziju za pet posto, a cijenu plina za 3,9 posto, sad će i računi za struju, vodu, namirnice poskupjele: 20 KM u kesi, a nemaš ručka u njoj“ – riječi jednog penzionera zorno ilustruju situaciju. Ovakvi prilozi su od velike važnosti, posebno kad novinari odgovorno i argumentirano donose priče o loše vođenoj državi koja osiromašuje stanovnike.

Ocjena 8

KOMPARATIVNA ANALIZA

Bitka koju vode BHT1 i FTV, čini se, nema kraja. Žao nam je, najiskrenije, kao konzumentima ovih TV-kuća što se energija troši na međusobne optužbe, uz potpuno razumijevanje teške egzistencijalne situacije u koju su dovedeni mnogi uposlenici obje kuće. Oba javna servisa izvještavaju detaljno o Gazi, koju nazivaju „zonom smrti“ (FTV). Upravo u sadržaju dnevnika ove TV-stanice se prenosi izjava izraelske ministrice za prava žena o tome kako je ponosna na ruševine u Gazi. Obje TV-kuće donose detalje o svim dešavanjima na terenu, o razmjerama katastrofe za koju svijet trenutno nema sluha. Jedan prilog FTV-a iz Gerontološkog centra Sarajevo odškrinut će vrata i pokazati poražavajuću situaciju kad je riječ o tretmanu 200 teško oboljelih pacijenata o kojima se brinu samo dvije medicinske sestre. FTV donosi i poseban kontekstualni prilog nakon što je Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva objavio zvanične prijedloge kandidata. BHT1 je konstantno na fonu izvještavanja o teškom životu građana, o svim problemima svakodnevnice.

Plus sedmice

BHT1

Nekad, jednostavno, treba samo činjenice staviti na sto da znamo gdje smo: naša zemlja na administraciju troši polovinu bruto godišnjeg proizvoda, dok je u većini zemalja ta potrošnja ispod deset posto. Na svim nivoima imamo 159 ministara, a ako se tome doda i broj zaposlenih u 137 općinskih administracija, kao i broj službenika u raznih državnim i entitetskim agencijama – imamo jedan od najskupljih birokratskih aparata na svijetu. Odličan prilog kojem težinu daje anketa među političarima i građanima.

FTV

Tematski blok nakon priloga o novom ubistvu žene u Tuzli – reporterka FTV-a Azra Bećirović pravi posebnu priču koja se otvara najavom kako su ljubomora, posesivnost, manipulacija, ograničavanje, prijetnje – osobine nasilnih osoba. Sakriti se ne mogu, a prepoznati moraju. Redaju se izjave socijalnih radnica u Tuzli: o funkcionisanju rada sigurnih kuća, o djeci koja preživljavaju traume; stručni savjetnik iz Gender centra FBiH daje svoj pogled na situaciju. Multisektorski pristup je rješenje, unapređenje strategije i, na koncu, implementacija onoga što se stalno govori kao opredjeljenje u javnom prostoru, sistemska reakcija koja bi BiH učinila sigurnim mjestom za život svima nama.

Minus sedmice

BHT1

U inače dobrom prilogu BHT1 o tome kako preživljavamo na kredit potkrala se izjava sociologa Vedrana Francuza, koji daje pregled situacije nazivajući je mekdonaldizacijom – kad trošimo na stvari koje vidimo, a ne trebaju nam. Što ostavlja dojam da građani troše novac na nepotrebne stvari – i nije joj mjesto u priči koja, evidentno, govori o teškom životu stanovnika BiH.

FTV

Početak suđenja Senaidu Memiću i ostalima pred Kantonalnim sudom u Sarajevu ponovo je odgođen zbog, kako je izjavio advokat optuženog, Memićevog narušenog zdravstvenog stanja. FTV je ovdje, kao i jednom ranije u svojim dnevnicima, trebala prilog produbiti detaljima o tome kako se sudski procesi u našoj zemlji često odgađaju zbog stvarnih ili izmišljenih razloga. To bi dalo kontekst ovom, ali i svim drugim slučajevima u kojima očekujemo pravedno suđenje.

About The Author