DRAGAN ČOVIĆ: Njih trojica, ja i Dodik sami

OTISCI DANA: U Mostaru je antifašistima ponovo zabranjena mirna šetnja i to je sve što treba da znate o ovom gradu, njegovom gradonačelniku i stolnoj stranci

DRAGAN ČOVIĆ: Njih trojica, ja i Dodik sami
Foto: Bljesak.info

 

Je li Schmidt fakat razbio savez Dodika i Čovića?

Kojekakve teorije zavjere i pseudofantastične analize kotrljaju se javnim prostorom posljednjih mjeseci, a jedan od najbizarnijih scenarija je onaj po kojem je visoki predstavnik Christian Schmidt maestralnom politikom uspio razbiti do jučer neraskidivi savez Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Na stranu sad činjenica da svojom mudrom politikom visoki predstavnik nije u stanju razbiti ni Savez pčelara, a kamoli najjaču interesnu kombinaciju u zemlji, ostaje činjenica da Čović nikada nije bio bliži Dodiku i da odavno njihova politika nije bila tako usklađena kao tokom posljednje serije presudnih pregovora. S tim u vezi jedan zanimljiv detalj uglavnom je promakao posmatračima. Nakon ko zna kojeg Trojkinog hoću pa neću nastupa, dogovorili smo se, pa se nismo dogovorili, iznervirani Čović u rijetko viđenom gubitku kontrole upućuje javnu prijetnju: mi imamo snimke dogovora u Bakincima i možemo ga pustiti pa da svi vide šta je dogovoreno.

Mi? Imamo? Dakle, on i Dodik zajedničkim snagama pokrivaju „bošnjačku reprezentaciju“ i nastupaju pod jednom (da ne govorimo sad čijom) zastavom, jer ovo obavještajno-sigurnosno „mi imamo snimke“ očitovanje više nego išta drugo govori koliko je Christian Schmidt uspio nešto da razbije ili, gluho i daleko bilo, postigne.

 

Zašto je James O’Brien apostrofirao Mostar?

Još jedan bitan detalj minulih je sedmica uglavnom prošao nezapaženo. Govoreći o štetnoj politici Dragana Čovića, pomoćnik američkog državnog sekretara James O’Brien skrenuo je pažnju na Mostar i sve njegove političke provalije. Nimalo slučajno. Mostar je najteži promašaj ukupne bosanskohercegovačke politike, što je direktna posljedica planova skovanih na obalama ispravljene Radobolje. Da bi O’Brienove riječi dobile još jednu potvrdu, da bi cjelokupna javnost vidjela koliko je američka administracija u pravu kada tako postavlja stvari, potrudio se gradonačelnik Mostara Mario Kordić. To je onaj čovjek koji je nakon razbijačkog upada navijača Zrinjskog u Donju mahalu poručio da će razgovarati s huliganima. Ali kada su, bez ikakvih razbijačkih namjera, ostarjeli antifašisti Mostara odlučili mirno prošetati do Partizanskog groblja, opskurni gradonačelnik ih je zasuo serijom do tada nečuvenih uvreda. Nezamislivo neotesan, Kordić je baš onako dodikovski pokazao šta može politika u svom najsirovijem, najprimitivnijem i najagresivnijem izdanju. Gradovi koji imaju takve gradonačelnike…

Ko, smo, gdje smo, šta smo?

Evo dva podatka s globalnog nivoa. Dok se mi još koprcamo na 4G frekvencijama, a ostatak svijeta davno prešao na 5G, Kina već ulazi u ozbiljne eksperimente sa šestim levelom umreženja. Paralelno s tim, jedna od najbogatijih i najnaprednijih evropskih zemalja, Norveška, obavijestila je ostatak Evrope da više od 80 posto njenog voznog parka čine električni automobili. E dok svi ti ushićujući proboji traju, najkradeniji automobil u Bosni i Hercegovini i dalje je Golf 2.

Vjerujte nam na riječ, nije do kradljivaca. Ili bar nije do ovih neposrednih izvođača radova, ovih koji obiju bravu i otuđe automobil. Dakle, nije do lopova na nižoj razini, nego do ovih s vrha, kojima su termini „tender“, „tal“, „gdje sam tu ja“ i „pusti državu, daj da prvo namirimo sebe“, važniji od bilo čega. Kakva crna 6G i kakvi crni električni auti, Golf 2 je naša sudbina, naše prokletstvo i naš put u budućnost.

About The Author