Međunarodna zajednica u BiH ponovo pozvala na hitne mjere zbog RTV sistema

Politički pritisci ugrozili uređivačku nezavisnost javnog RTV sistema

Međunarodna zajednica u BiH ponovo pozvala na hitne mjere zbog RTV sistema

Vlasti u Bosni i Hercegovini trebaju bez odlaganja preduzeti sve mjere kako bi spriječili kolaps javnog RTV sistema, naveli su u zajedničkoj izjavi Delegacija Evropske unije u BiH, Ured visokog predstavnika (OHR), OSCE i ambasade Velike Britanije i Sjedinjene Američkih Država.

– Javni RTV sistem bi trebao da ima ključnu ulogu u očuvanju demokratskih principa, informiranju građana i promoviranju slobode informacija. Međutim, zbog višegodišnjeg političkog uplitanja i lošeg upravljanja, javni RTV sistem je doveden na rub nelikvidnosti, što ugrožava realizaciju njegove funkcije u službi javnog interesa i predstavlja ozbiljnu prijetnju medijskom pluralizmu i demokratskom dijalogu – istaknuli su.

Naglašavaju da je neprovođenje Zakona o javnom RTV sistemu BiH omogućilo političkim pritiscima te stranačkim i etnonacionalističkim agendama da ugroze uređivačku nezavisnost javnog RTV sistema i naruše povjerenje u njegovu sposobnost da pruža nepristrasne i objektivne informacije.

– Pronalaženje održivog modela finansiranja javnog RTV sistema predstavlja ključan prioritet na evropskom putu, dio je relevantnih obaveza koje je BiH preuzela kao država članica OSCE-a, ali je i jedan od preduvjeta za integraciju i funkcioniranje sistema kao cjeline i kao takav zahtijeva hitno rješavanje – dodaje se u zajedničkoj izjavi.

Na kraju zaključuju da, paralelno s tim, vlasti u BiH treba da podrže napore za osposobljavanje javnog RTV sistema da odgovori potrebama modernog digitalnog okruženja.

– Pravilno funkcioniranje javnog RTV sistema nije samo stvar slobode medija, već i pokazatelj posvećenosti Bosne i Hercegovine demokratskim vrijednostima i vladavini prava – zaključili su.

Izvor: Klix

About The Author