Švedska protjerala kinesku novinarku zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost

Švedske sigurnosne službe rekle su u februaru da Kina, Rusija i Iran predstavljaju najveće sigurnosne prijetnje za zemlju

Švedska protjerala kinesku novinarku zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost

Švedske vlasti naredile su protjerivanje kineske novinarke, rekavši da bi mogla predstavljati ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti, potvrdio je advokat koji je zastupa.

57-godišnja Kineskinja živjela je u zemlji gotovo 20 godina i odbacila je sve optužbe, rekao je advokat Leutrim Kadriu za Reuters.

Kadriu nije imenovao ženu niti rekao je li već napustila Švedsku. Rekao je da ne može ulaziti u detalje o optužbama jer se tiču nacionalne sigurnosti i službeno su povjerljive.

– Policija je tvrdila da se može pretpostaviti da bi moja klijentica mogla predstavljati ozbiljnu sigurnosnu prijetnju. Ovu su procjenu podržali i Agencija za migracije, Sud za migracije i vlada – rekao je advokat.

Javni servis SVT nije iznio detalje optužbi, ali je rekao, ne navodeći svoje izvore, da je žena objavila članke na web stranici i primila uplate povezane s izvještajima kineske ambasade u Stockholmu.

Također je ugostila kineske vlasti i poslovne delegacije u posjeti Švedskoj i nastojala dogovoriti sastanke sa švedskim dužnosnicima, tvrdi SVT.

SVT je rekao da je žena pritvorena u oktobru i da ju je švedska agencija za migracije ubrzo nakon toga odlučila protjerati, a presudu je kasnije potvrdio sud za migracije. Vlada je potvrdila odluku suda prošle sedmice, dodao je SVT.

– Vlada je 4. aprila odlučila odbiti žalbu na odluku o deportaciji prema zakonu o posebnoj kontroli određenih stranaca. Izvan toga ne mogu komentirati pojedinačni slučaj – rekao je Reutersu ministar pravosuđa Gunnar Strommer.

Glasnogovornik švedske sigurnosne službe također je odbio komentirati slučaj, ali je dodao da “misija sigurnosnih službi da zaštite Švedsku i demokratiju uključuje sprječavanje ljudi koji nisu švedski građani – i za koje se smatra da predstavljaju prijetnju sigurnosti – da borave ili se nastane u Švedskoj”.

Švedske sigurnosne službe rekle su u februaru da Kina, Rusija i Iran predstavljaju najveće sigurnosne rizike za zemlju.

Izvor: Reuters

About The Author