HULK I MESSI: Bez staraca nema udaraca

OTISCI DANA: Kakvo nas vrijeme čeka narednih mjeseci i kako strateške odnose u svijetu i okolini objašnjava Staša Košarac

HULK I MESSI: Bez staraca nema udaraca

Snijeg u augustu

Možete vi negirati klimatske promjene koliko god hoćete, to vam niko ne brani, ali takav stav vas ne lišava zakonske obaveze da u pojedinim dijelovima Evrope ovih dana – dakle, usred augusta – stavite lance na točkove. Jer je pao snijeg. Ako tome dodamo činjenično zabilježenu pojavu možda još nevjerovatniju od ove – da se usred istog tog augusta Mostarci žale na hladne noći, e onda bi fakat svima trebalo biti jasno da je đavo odnio šalu.

Ovako stvari stoje: pandemija i rat u Ukrajini izazvat će manje globalnih promjena i problema od onoga što nam spremaju klima i povodanj zvani AI. Svijet nikada nije bio statičan, život na Zemlji oduvijek je borba za opstanak u uzavrelom kotlu, ali ono što dolazi, takav intenzitet i takva brzina promjena, to još nije zabilježeno. Historijsko i biološko iskustvo kazuju da uvijek prežive najadaptabilniji, ali kako se adaptirati na sve ovo kroz šta prolazimo – na to još niko nema odgovor.

 

Genijalni argumenti Staše Košarca

Jedna od tajni Dodikove političke dugovječnosti leži i u promućurnoj odluci da se, onako prodoran, okruži nepatvorenom serijom ograničenih likova. Željka Cvijanović, Radovan Kovačević, Tegeltije… Ko ne vjeruje, nek s užitkom pročita kako je entitetski premijer Radovan Višković elaborirao video grešku tokom obilježavanja godišnjice Oluje. Šta god da se desi na lokalnom ili globalnom nivou, oni imaju zagarantiranog krivca – političko Sarajevo. Ipak, čini se da je šampion minule sedmice ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, koji na originalan način komentira američke sankcije dužnosnicima Republike Srpske. Evo dva najjača detalja njegove izjave:

– Sankcije najvišim zvaničnicima RS-a odraz su američke bahatosti, bezobrazluka, ali i krajnje nemoći takozvane velike svjetske sile, koja isključivo razumije argument sile, potpuno ignorišući silinu argumenata.

– Očigledno je da je američki ambasador poprimio isuviše sarajevskih mirisa i groznih podvala.

Da zaključimo: pod jedan,  Amerika je takozvana velika svjetska sila (naspram Republike Srpske koja ima realnu političku moć) i, pod dva, Sarajevo ima neki misteriozni miris koji omađija sve strane čimbenike, osim mađarskih i povremeno hrvatskih, i oni onda, tako omađijani, šire grozne podvale i neistine širom svijeta.

Golemo da ne može golemije.

Kada je nogometaš star?

U fudbalu izgleda važi zakon mlađeg. Kad dođu osamnaestogodišnjaci s količinom testosterona koja im ne da mirovati, doslovno pometu zvijezde i zvjezdice u poznim dvadesetim. Ali uvijek ima izuzetaka. I sve ih je više. Medicinska dostignuća, savremena prehrana, kontroliran život i usavršeni načini vježbanja produžili su ljudsku mladost, samim tim i vijek trajanja fudbalera. Proteklog vikenda dva su sjajna nogometaša to potvrdila na najbolji način: s 37 godina na leđima nekadašnji brazilski reprezentativac Hulk ponovo je napravio bravuru o kojoj svi pričaju. Iz slobodnog udarca s 40 metara savladao je golmana Sao Paula i još jednom potvrdio da mu godine ne mogu ništa. Da ćemo ovakvim situacijama sve češće svjedočiti potvrdio je i Lionel Messi, samo godinu dana mlađi od Hulka, koji je postigao dva fantastična gola za Inter Miami.

Toni Kukoč, slavni splitski košarkaš pred kraj karijere se žalio da ga ujutro bude strahoviti bolovi u zglobovima i kostima. Profesionalni sport sve više zahtijeva od igrača i to ostavlja trajne posljedice na istrošeni organizam. Za mnoge od njih trideseta je godina istovremeno i kraj karijere. Zlatan Ibrahimović, Gianluigi Buffon, Cristiano Ronaldo, Mike Tyson u boksu, samo  su neka od imena koja pomjeraju ili su pomjerali zadate granice. Nemojmo se iznenaditi ako u dogledno vrijeme neki opaučeni pedesetogodišnjak uđe u ravnopravan duel  s klincima od dvadeset i nešto.

About The Author