FAKE & SPIN: Kako od žrtve napraviti kriminalca i narkomana, po receptu MUP-a RS

IZDVAJAMO

Jedna od kontroverzi koje prate slučaj jeste i poruka koju je David poslao prije smrti, u kojoj kaže da ukoliko mu se nešto loše desi, za to je kriv Filip Ćulum. Isto ime lično je rekao i svom stricu, nekoliko puta je istakao Davor Dragičević na Trgu Krajine. Filip se nakon toga obratio medijima, rekavši da nema veze s ovom smrću, te da ne zna zašto je njegovo ime spomenuto.

FAKE & SPIN: Kako od žrtve napraviti kriminalca i narkomana, po receptu MUP-a RS

Ubistvo Davida Dragičevića daleko je od epiloga. Javnost je zasuta spinovima, a pritisci na rodbinu i prijatelje ne prestaju

 

Kada s vremenske razdaljine od mjesec dana pogledamo na slučaj ubistva Davida Dragičevića (21) iz Banjaluke, teško je razabrati tačne informacije od onih lažnih i gomile različitih spinova koji su se kao korov uvukli među njih.

Prvi bunt Banjalučana u posljednjih šest godina (borba za Picin park je bila 2012.), kao i suprotstavljanje scenariju koji im se servira, zaintrigirali su domaću, ali i regionalnu javnost. U tome im, nažalost, mediji ne pomažu mnogo, jer ih je najviše bilo prvog dana okupljanja na Trgu, a svakog narednog novinari su se mogli prebrojati na prste.

Već po nestanku nesrećnog mladića, 18. marta, Banjaluka se podigla na noge. Molilo se za informacije, pretraživali su se tereni, nudila se nagrada. Naredne sedmice, od Davidovog oca Davora Dragičevića javnost saznaje da je potragu obilježilo i mnoštvo lažnih vijesti, kao i skretanja na druge tokove. S različitih strana je dobijao informacije da je David živ i da se šeta gradom. Te osobe su se klele da su ga lično vidjele.

Igre sa žrtvom

Šest dana nakon nestanka, iz rijeke Vrbas izvučeno je Davidovo tijelo.

Prvom narednom prilikom, na konferenciji za novinare, MUP RS pokušao je od žrtve napraviti kriminalca i time odvratiti javnost od ovog slučaja. Međutim, u njihova neuvjerljiva izlaganja, kao i gomilu nelogičnih zaključaka, građani nisu povjerovali. Scenario je zvučao nadrealno. Načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS Darko Ilić (prvo se valja zapitati otkad su ubistva pod nadležnošću ovog sektora) rekonstruisao je Davidovo kretanje u noći nestanka do najsitnijih detalja, pa je javnost tako imala priliku čuti koje lokale je posjetio i u koliko sati, koje piće je gdje popio, gdje se potukao. Pa čak i koji burek je pojeo. Njihova verzija je otišla toliko daleko da je ovaj mladić optužen za pljačku kuće udaljene oko jedan kilometar od kluba u centru grada, gdje je posljednji put viđen.

Prema snimcima s kamera, koje je MUP iskoristio da pokuša potkrijepiti svoje tvrdnje, David je oko 50 minuta pljačkao kuću, iz koje je navodno uzeo 200 KM, USB, laptop i čakiju. Čudan ulov za kradljivca, posebno ako uzmemo u obzir i činjenicu da su u kući u to doba bile još najmanje dvije osobe, koje su ušle nakon osobe za koju istraga tvrdi da je David.

Natovaren tim plijenom, David je navodno pao u rječicu Crkvenu, mada se nije isključila ni mogućnost njegovog namjernog skakanja. Ona ga je u sebi držala šest dana, polako ga spuštajući do Kastela, udaljenog oko jednog kilometra, gdje je pronađen 24. marta.

Prema riječima građana koji žive pored Crkvene, zapravo se radi o potoku, jer je vodostaj izuzetno nizak. Pošto protiče kroz naselje, nemoguće je da tijelo šest dana niko ne bi uočio, ali istražitelji nisu računali na još jednu okolnost – pacove.

“Crkvena vrvi od pacova i on tu ne bi mogao biti šest dana. Pojeli bi ga tokom tog perioda”, isticali su građani na Trgu Krajine, koji se okupljaju svako veče u 18 časova, još od 26. marta.

Kada su vidjeli da njihov prvobitni scenario nije urodio plodom i da se javnost zainteresovala za slučaj, pribjegli su drugoj metodi i od Davida pokušali napraviti narkomana. Ne saopštavajući rezultate obdukcije, krijući vrijeme smrti i ne govoreći porodici Dragičević nikakve informacije, MUP saopštava da su u Davidovom tijelu pronađeni tragovi marihuane i droge LSD. Još jedan pokušaj da se žrtva diskredituje u javnosti tako što će joj se prilijepiti etiketa problematične, nepoželjne osobe. Nakon ovog saopštenja bilo je dovoljno zapitati se dvije stvari. Kada bismo sklonili sve osobe koje puše travu, koliko bi ih ostalo? Za one koji ne znaju, trava “spušta” čovjeka. Pod njenim uticajem niste agresivni, a neki je čak koriste da bi lakše zaspali. Druga stvar, koliko dugo LSD ostaje u tijelu ako su ga mogli pronaći na obdukciji skoro sedam dana nakon nestanka? Ova droga se u urinu može otkriti najkasnije pet dana nakon konzumiranja, a uzorak urina uzet je 25. marta.

Novi stručnjak

Vidjevši da javnost ne vjeruje pričama koje im se serviraju i da ne odustaju od okupljanja na Trgu Krajine, porodicu Dragičević posjetio je ni manje ni više nego predsjednik RS-a Milorad Dodik. Naravno da je posjeta iskorištena i u promotivne svrhe, a prema riječima Davora Dragičevića, predsjednik je ponudio svoju pomoć.

Iako još nisu bili objavljeni rezultati prve obdukcije, koju je radio specijalista sudske medicine Željko Karan, inače čovjek kompromitujuće prošlosti, ekspresno se dovodi novi stručnjak – Ivica Milosavljević iz Beograda. Prva obdukcija rađena je 25., a druga 28. marta. Rezultati su objavljeni tek 11. aprila, dok se na fotodokumentaciju prve obdukcije još uvijek čeka. Davor Dragičević ističe da mu je Tužilaštvo ne dostavlja, čak ni pored zahtjeva njegovog pravnog tima.

Zanimljivo je da se predsjednik Dodik tokom iščekivanja rezultata obdukcije ponovo pojavio u javnosti, kada je objavljen snimak koji ga prikazuje tokom boravka u bašti jednog od banjalučkih lokala kako opušteno komentariše ovaj slučaj.

Rezultati dvije obdukcije se razlikuju u jednoj bitnoj stvari – vremenu smrti. Željko Karan ide iz krajnosti u krajnost, pa na potvrdi o smrti hirurški precizno navodi da je David umro 18. marta u 4 sata ujutru, dok na nalazu s obdukcije kaže da je smrt nastupila “u intervalu do maksimalno sedam dana prije momenta obdukcije”. S druge strane, Ivica Milosavljević kaže da je njegovo tijelo bilo u vodi “od dva do maksimalno četiri dana, što znači i da smrtni ishod nije mogao nastupiti prije navedenog vremena”. To znači da je David Dragičević bio živ najmanje dva dana nakon nestanka. Oba nalaza potvrđuju da je smrt nasilna i da je njen uzrok utapanje, ali ni Karan ni Milosavljević nisu uzeli uzorak vode iz pluća kako bi utvrdili da li je mladić zaista utopljen u Crkvenoj ili na drugom mjestu. Obje obdukcije pokazale su da je David zadobio brojne povrede prije smrti, koje se pripisuju tuči u kojoj je učestvovao. Takođe, ni jedan ni drugi ne nude mogućnost da je David ubijen na jednom mjestu, a zatim bačen u Crkvenu.

Loše reakcije

Sahranjen je tek sedmog marta na banjalučkom Novom groblju, a sahrani je prisustvovao i Milorad Dodik. Zanimljivo je da se to dešava nakon izuzetno loših reakcija na pomenuti snimak. Njegov pokušaj približavanja porodici i vraćanja ugleda na ovom slučaju je propao po samom pojavljivanju na groblju, kada su mu prisutni okrenuli leđa. U njegove ruke je čak dospio natpis “Zašto ćutite?”, koji je sklonjen čim je predsjednik shvatio šta piše na njemu.

Jedna od kontroverzi koje prate slučaj jeste i poruka koju je David poslao prije smrti, u kojoj kaže da ukoliko mu se nešto loše desi, za to je kriv Filip Ćulum. Isto ime lično je rekao i svom stricu, nekoliko puta je istakao Davor Dragičević na Trgu Krajine. Filip se nakon toga obratio medijima, rekavši da nema veze s ovom smrću, te da ne zna zašto je njegovo ime spomenuto.

Građani okupljeni oko porodice Dragičević, posebno oni koji im pomažu u organizaciji okupljanja, svakodnevno dobijaju prijetnje i upozorenja. Njihove profile na društvenim mrežama pokušavaju hakovati, pripisuju im se epiteti stranih plaćenika kako bi se diskreditovali u javnosti, čak im se fizički onesposobljavaju vozila.

Slučaj Davida Dragičevića postao je i predmet svojatanja političara. Tako smo već prve večeri imali priliku da vidimo fotografiju Vukote Govedarice i Branislava Borenovića kako poziraju iznad svijeća na Trgu Krajine, nakon što su se građani uveliko razišli. NDP, SDS i SNDS su u svojim saopštenjima podržali porodicu Dragičević, dok je Ujedinjena Srpska otišla predaleko i čak tvrdila da učestvuje u aktivnostima grupe građana koja traži pravdu za Davida. To je naišlo na oštro osuđivanje i javni demanti članova grupe.

Odavno je postalo jasno da se istraga o Davidovom ubistvu opstruiše i da se ubice kriju, samo se još ne zna ko su toliko važni ljudi da ih mora zaštititi sam vrh države? Dodik, Lukač i Ilić se ne čine kao da imaju neki konkretan plan djelovanja, više izgledaju kao da se snalaze od situacije do situacije. Ovaj slučaj im je stigao u najgorem mogućem trenutku, te znatno ugrozio Lukačev ugled pred izbore. Istraga je konačno prebačena na Upravu kriminalističke policije tek 19. aprila, te je oformljen novi tim zajedno s Davorom Dragičevićem, kome je Milorad Dodik na sastanku obećao da će se lično pojaviti na okupljanju građana ispred Tužilaštva, 23. aprila u 15 časova.

Čini se da se igranka nastavlja.

NOVI DETALJI

Najnoviji pokušaj blaćenja inicijative “Pravda za Davida” jeste i jučerašnji tekst, koji je objavio beogradski Alo, a prenijeli između ostalih RTRS i Srna, a koji sadrži čitav niz paranoja i kleveta, dovodeći traženje pravde u vezu sa destabilizacijom Republike Srpske i rušenjem vlasti. Zanimljivo je da se on objavljuje dan pred veliko okupljanje u Banjaluci, na koje organizovanim prevozom dolaze i građani iz drugih krajeva države. Još zanimljivije je to što su tekst prenijeli javni servisi, koji se većinu vremena ponašaju kao da se u Banjaluci posljednjih mjesec dana ne dešava ništa neuobičajno.

About The Author