BHT1 I FTV: Slučaj „Sergej Lavrov“ ili zašto novinari moraju ostati sumnjičavi?

FTV je više pažnje posvetio posjeti Sergeja Lavrova od BHT1, ali su drugi zadržali neutralni ton, dok je FTV demonstrirao političko svrstavanje. Građani pretplatom ne plaćaju agitatore, već novinare od kojih očekuju propitivački angažman

BHT1 I FTV: Slučaj „Sergej Lavrov“ ili zašto novinari moraju ostati sumnjičavi?

BHT1: Solidno o posjeti Lavrova

  1. – 21. decembar 2020.

SOLIDNO I NEPRISTRASNO: Dolazak Sergeja Lavrova, ruskog šefa diplomatije, izazvao je pometnju na domaćoj političkoj sceni. A i neki mediji su poželjeli da se uguraju na političku scenu (vidjeti ispod FTV). Uveliko se govori o tome da je BiH rekla istorijsko ne Rusiji. Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su susresti se sa ruskim ministrom jer se on dan prije sastao sa Miloradom Dodikom bez da je ispoštovao protokol koji podrazumijeva poštovanje državnih simbola i institucija. Azira Hrustemović je vijest ispratila u maniru neutralnog izvjestioca, dajući prostor svim akterima. Svako je dobio po jednu izjavu, a naznačeno je da je stvar dospjela i u svjetske medije. Čuli smo i različita mišljenja analitičara koja su varirala od toga da se radi o izbalansiranom odgovoru dva člana Predsjedništva do stava da je posrijedi ishitrena reakcija. Solidan izvještaj, ali opet izostaje mrvica pikanterije.

PUBLIKA VOLI ATRAKTIVNE NASLOVE: BHT1 tek u srijedu (Anel Nurković) naziva odbijanje susreta sa Lavrovom diplomatskim incidentom. Državna televizija kao da bježi od težih izraza i riječi, iako baš oni daju draž dnevnom novinarstvu. To što su dva zvaničnika odbila susresti se sa ruskim kolegom jeste diplomatski incident ili skandal, kakvo god mišljenje imali o pozadini njihovog čina. Ili o njihovim razlozima. Takve stvari treba naglasiti jer publiku uvijek i svuda zanimaju pikanterije i atraktivni naslovi. Na primjer, FTV je blamažu Milorada Dodika u aferi „Ikona“ ispratio naslovom u kojem podsjećaju da je odjednom bez komentara čovjek koji komentira i vremensku prognozu.

IZBORI U MOSTARU: Mostarci su napokon izašli na izbore. Blažica Krišto ovom zaista istorijskom događaju daje punu pažnju u nedjeljnom izdanju, ali brojna javljanja iz stranačkih štabova bila su praćena tehničkim smetnjama. Sve je zato izgledalo zamorno i promašeno. U ponedjeljak urednik Dejan Petrović u prvi plan stavlja sumnje na nepravilnosti i ponovno brojanje. Istina, to jeste vijest, ali vijest su i rezultati izbora. Pa i kada su preliminarni. BHT1 jedva da se dotakao neslužbenih rezultata u danu poslije. FTV (Maida Muhović), s druge strane, daje jasan pregled ko, gdje i koliko vodi.

OCJENA: 5

FTV: Ponovo politička agitacija

  1. – 21. decembar 2020.

SVRSTAVANJE: Dok je BHT1 posjetu Lavrova ispratio u neutralnom maniru, FTV se ponovo upustio u prizemnu političku agitaciju. Oni su susret do kojeg nije došlo odmah nazvali diplomatskim skandalom (u tome nisu pogriješili, FTV je uvijek i s pravom oštriji na jeziku), ali je u nastavku urednica Maida Muhović uradila sve ono što urednici ne smiju raditi. Pompezno je u špici čin Komšića i Džaferovića nazvala primjerom kako se štite interesi i poštuje država. To je više puta intonirano i u prilogu. Ako je odluka dva člana Predsjedništva polarizovala javnost, pa ako postoje i kritike poznatih političkih analitičara poput Tanje Topić, koja smatra da su se trebali sastati sa ruskim prvim diplomatom, onda nije na urednicima da drže stranu ikome. To onda već liči na političko svrstavanje.

UGODNO ĆASKANJE: Isti dan Šefik Džaferović bio je gost Dnevnika 2, a razgovor je vodila (ako se to uopšte može tako nazvati) novo lice Tamara Trgovčević. Voditeljica niti jednom nije napala stav gosta, a sve vrijeme njegova su mišljenja aminovana. Intervju je bio personalizovan do te mjere da smo slušali Džaferovića kako nam u više navrata opisuje da se cijelu noć kolebao kako da postupi. Sagovornik je u takvom razgovoru na dobitku jer je romantizovan kao veliki državnik koji o svojim potezima naporno i dugo misli. Nastavlja se praksa da se političarima kao gostima u intervjuima ne predočavaju kritike, ili stavovi njihovih neistomišljenika. Ugodno ćaskanje sa članom Predsjedništva trajalo je cijelih petnaest minuta.

KAKO ZNATI KO JE KRIV AKO BJEŽE OD VAS? Federalne vlasti nisu uplatile iznos za vakcinu koju cijeli svijet iščekuje, a veoma je vjerovatno da će naša zemlja zbog toga ostati uskraćena za prve pošiljke. Lopticu odgovornosti prebacuju federalna ministarstva zdravlja i finansija, a na časak se loptica nađe i kod državnog Ministarstva civilnih poslova. Ono što je oduševilo u prilogu FTV-a jeste pristup novinarke Đenite Huseinbegović koja je prozvala ministra zdravlja Vjekoslava Mandića i ministricu finansija Jelku Milićević što su stalno nedostupni javnosti. Istražujući ko je odgovoran, novinarka nije mogla doći do suvislih odgovora, a ministri su je izbjegavali. Zamjerila im je i komunikaciju koja se svodi na rat besmislenim saopštenjima. Na kraju, novinarka završava uz podsjećanje da je ministrica finansija, da izbjegne novinare, umjesto na glavni ulaz ušla u Vladu preko garaže. Sve pohvale za prozivanje ministara i predočavanje gledateljima kako u nas izgleda kultura javnosti. Ovdje u prvom redu zamjeramo novinarima profesionalne propuste, ali na ovom primjeru najbolje vidimo koliko je teško raditi u ambijentu u kojem odgovorni od vas bježe. Urednici i novinari uvijek trebaju naglasiti koji to političari bježe od medija, kao što je to uradila Huseinbegović, koja nas je podsjetila da smo u jeku epidemije svega nekoliko puta vidjeli i čuli ministra zdravlja.

OCJENA: 3

KOMPARATIVNA ANALIZA: FTV je posvetio mnogo više pažnje posjeti Sergeja Lavrova od BHT1, ali su drugi zadržali neutralni ton izvjestioca, ne upuštajući se u političke agitacije, dok su prvi ušli u političku arenu. FTV je ponovo sebi dopustio političko svrstavanje, hvaleći na sva zvona čin dva člana Predsjedništva koji su odbili susret sa ruskim šefom diplomatije. Ako je to i pozdravljen čin od dijela javnosti, novinari i urednici moraju ostati suzdržani i poslovično sumnjičavi. Građani RTV pretplatom ne plaćaju političke agitatore, već novinare od kojih se očekuje da uvijek budu propitivački nastrojeni. Obje televizije su propustile pokloniti veću pažnju vijesti o novom soju koronavirusa. Dok je to bila vijest koja ispisuje evropske i svjetske naslovnice, kod nas je tek bila agencijska crtica.

About The Author

Plus sedmice


BHT1
Izvještaj o posjeti Lavrovu. Izvjestilački ton i pristup Azire Hrustemović bili su objektivni i profesionalni.

FTV
Prilog Đenite Huseinbegović, koja je pokušala da utvrdi ko je kriv za propust pri uplati vakcina.

Minus sedmice


BHT1
Epidemija je u našim medijima već neko vrijeme u drugom planu, ali kako je moguće da smo do te mjere udaljeni od evropskih zbivanja da vijest o novom soju virusa saznajemo tek u 25. minuti Dnevnika 2 (ponedjeljak). Istovremeno, evropske zemlje se zatvaraju i zabranjuju letove iz Velike Britanije gdje je registrovan novi soj.

FTV
Slično kao i BHT1, i FTV nije posvetio pažnju novom soju koronavirusa.