BHT1 I FTV: SEDMICA DOBRIH DNEVNIKA

PLUS SEDMICE

BHT1
Nedjeljni dnevnik. Sadržajan i bogat izbor vijesti.
FTV
Intervju Jelene Blagojević s Denisom Zvizdićem jer je bio iznad očekivanja na koje nas je navikla FTV. Na momente oštro i uzbudljivo.

MINUS SEDMICE

BHT1
Hapšenje bivšeg ministra unutrašnjih poslova Alije Delimustafića moralo je biti praćeno dužim prilogom kojim se gledateljstvo podsjeća na ne tako davnu kriminalnu historiju nekadašnjeg prvog policajca.
FTV
Istovremeno, isti taj intervju s predsjedavajućim Savjetom ministara mogao je biti obogaćen s više podataka, tj. morao je konkretnim sadržajnim pitanjima biti više fokusiran na aktuelne politike.

BHT1 I FTV: SEDMICA DOBRIH DNEVNIKA

Obje televizije imale su iznadprosječne sedmice bez većih propusta. Obrađivane teme bile su raznovrsne, a političke vijesti praćene su s pozicije neutralnog i zainteresovanog posmatrača

 

BHT1: Sadržajno i raznovrsno

7. ‒ 14. novembar 2016.

REGIOSKOP: Nedjeljni dnevnik Adele Topalović bio je ispunjen vijestima iz dijelova zemlje koji su rjeđe prisutni u centralnoj informativnoj emisiji. Protesti građana u Gradišci zbog smrti porodilje, borbe na Univerzitetu u Bihaću i nevolje žrtava poplava i klizišta u okolini Maglaja bili su u središtu pažnje. Svi prilozi su korektno pripremljeni uz prikaz više strana, a gledatelji nacionalnog javnog servisa u nedjelju su bili informisaniji o problemima svojih sunarodnjaka iz marginalizovanijih krajeva.

PROZIVANJE BEZ PROZVANIH: Izvještaj Valentina Inzka pred Savjetom bezbjednosti UN-a bio je povod da se u utorak, osmog novembra, u uredničkoj pripremi Adele Topalović postavi pitanje o svrsishodnosti ovih izvještaja koji se iz godine u godinu ponavljaju sa sličnim zaključcima i bez značajnijih odjeka. Priča je uključila mišljenja novinara i analitičara, a kako je apostrofirano da su posebno prozvani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Narodna skupština manjeg entiteta, nejasno je zašto u prilog nisu uvrštena i njihova razmišljanja. Ili zašto oni nisu direktno upitani za stav.

BEZ STAVA IZ KABINETA PREDSJEDNIKA: Urednica Blažica Krišto otvorila je Dnevnik 2 u ponedjeljak (14. novembra) reakcijom opozicije u manjem entitetu koja se sjetila reagovati na izjavu predsjednika Dodika da neće biti pomoći opštinama i gradovima koji nisu izabrali njegove favorite na lokalnim izborima. Naglašeno je kako je traženo i mišljenje čelnika SNSD-a i ostalih funkcionera, ali da nisu bili raspoloženi za razgovor, osim gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, čija je izjava uvrštena u prilog. Kad god druga strana odbija dati izjavu povodom prozivanja, to treba i navesti, baš kako je ovom prilikom i učinjeno.

OCJENA: 8

 

FTV: Na visini zadatka

7. – 14. novembar 2016.

POLITIČKI SUKOBI KAO VIJEST: Federalni dnevnik je i ranije znao prepoznati i izdvojiti politički sukob u redovima vladajuće koalicije kao zasebnu vijest. Najava prodaje Vladinog udjela u Fabrici duhana Sarajevo različito je posmatrana u SDA-u i SBB-u (nedjelja, urednica Jadranka Milošević), a njihovim suprotstavljenim stavovima dodano je i slaganje SDP-a sa SBB-ovcima. Iliti udvaranje između dvije stranke koje su zvanično na suprotstavljenim polovima. FTV se ne libi praviti političke priče o nepredvidivim odnosima između opozicije i vladajućih stranaka i u tome su sve slobodniji.

NA VISINI ZADATKA: Urednik Darjan Babić ispratio je u petak hapšenje Alije Delimustafića podsjećanjima javnosti na sve afere u kojima je učestvovao bivši ministar unutrašnjih poslova. Napravljen je svojevrsni portret uhapšenog kroz pregled njegovih ranijih suđenja i optužnica i korišćenjem arhivskih snimaka. FTV je u petak objavio i jednu ekskluzivu jer su istakli kako saznaju da bi Delimustafić mogao biti svjedok pokajnik, a, uopšteno uzevši, njihovo izvještavanje je bilo dinamično i informativno.

DA LI TAPKAMO U MJESTU, GOSPON PREMIJER? Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić bio je gost federalnog Dnevnika 2 u srijedu, devetog novembra (urednica Edina Šečerović). Povod je bio najnoviji izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovni, a voditeljica Jelena Blagojević odvažila se iskomentarisati samouvjerenom i beskrajno samodopadnom gostu da uprkos evrooptimizmu, ona “nekako ima utisak da tapkamo u mjestu”. Novinarka je iznijela pitanje kroz svoju konstataciju da građani naše zemlje ne osjete reforme i s pravom je očekivala reakciju. Ali gospodin premijer je neumoljiv. Uslijedio je rafalni odgovor prema kojem su “svi vitalni ekonomski parametri u porastu”. Blagojević se nije obazirala na Zvizdićevu unaprijed naučenu besjedu, pa ga je priupitala šta ćemo sa stvarima koje nisu dobro urađene a tiču se borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Iako smo gledali oštriji razgovor nego što smo navikli, tj. napokon smo mogli čuti pravo pitanje, odgovori prvog čovjeka izvršne vlasti i dalje su bili besprijekorno sigurni. Novinarkina pitanja ni najmanje ga se nisu ticala, a jedini način da se protrese naučeni nastup ovdašnjih političara jeste da se još upornije vježba vještina ponavljanja pitanja i vođenje oštrih i beskompromisnih razgovora. Najbolji recept za to je pripremljen i podacima naoružan novinar. Blagojević je, ako ništa drugo, progovorila jezikom koji veći dio javnosti razumije i koji želi čuti od svojih TV lica. Stvar je do te mjere ili do tog pitanja jednostavna: kako je bolje kad živimo isto ili gore?

OCJENA: 8

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Obje televizije su imale iznadprosječne sedmice bez većih propusta. Obrađivane teme bile su raznovrsne, a političke vijesti praćene su s pozicije neutralnog i zainteresovanog posmatrača. Ipak, zanimljivo je primijetiti da je sastanak tzv. nezavisnih načelnika i gradonačelnika, koji su na netom završenim izborima izabrani bez direktne stranačke podrške, na BHT1 bio među udarnim i prvim vijestima, dok je FTV izmjestio autentičnu političku novost posljednjih izbora iza priloga o zasjedanju Glavnog odbora SBB-a i Predsjednišva DF-a.

About The Author