RTRS I BNTV: DODIKOVA OSVETA

Plus nedjelje

RTRS
Nijedan izvještaj ne izdvajamo u ovu rubriku.
BNTV
Izvještaj posvećen dugogodišnjem čekanju stanovnika Semberije na izgradnju nasipa na lijevoj obali Drine. Kako je i ovaj novembar počeo kišama i rastom vodostaja, u stanovništvo se uvukao strah od poplava. Dobro podsjećanje na štete koje su za sobom ostavile poplave iz 2010. i 2014. godine i na prazna obećanja vlasti, koja iz godine u godinu odgađa izgradnju nasipa.

Minus nedjelje

RTRS
Prilozi koje je u ovoj nedjelji potpisala Branka Kusmuk, koja nastavlja s neprofesionalnim izvještavanjem. U prilogu posvećenom hapšenju nekadašnjeg ministra policije Republike BiH Alije Delimustafića, Kusmuk navodi i vezu koju je on imao s prvim predsjednikom BiH Alijom Izetbegovićem i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem. No, ni jedan od njih dvojice nema ni ime ni naznačenu poziciju, nego su tek Izetbegović stariji i Izetbegović mlađi (Dnevnik 2, 11. novembar).
Primjer neprofesionalizma i jezika nedoličnog novinarstvu nalazimo i u Dnevniku 2 osmog novembra. U pitanju je ponovo predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Koji se, navodi Kusmuk, “u evropski put BiH zaklinje, ali ratni put oca Alije nastavlja”.
BNTV
 Nijedan izvještaj ne izdvajamo u ovu rubriku.

RTRS I BNTV: DODIKOVA OSVETA

Predsjednik RS-a najavio je specijalni odnos prema “neposlušnim opštinama”. Izvrstan materijal za novinare, koji je bio inspirativan samo urednicima BNTV-a

RTRS: Dodik i Čubrilović čestitali Trumpu

7. – 13. novembar 2016.

IZOSTALE ANALIZE: Izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a događaj je koji je još jednom potvrdio koliko su RTRS i njegov informativni program provincijalni medij. Naravno, niko nije očekivao da će RTRS imati svog izvještača iz SAD-a, ali na raspolaganju im je bio dovoljno širok spektar agencijskih vijesti na osnovu kojih se dao napraviti daleko sadržajniji izvještaj.

No, umjesto analiza značenja Trumpovog dolaska na čelo svjetske velesile, Marijani Đurđević, urednici Dnevnika 2 devetog novembra, bilo je daleko važnije da javnosti predoči sadržaj čestitki koje su novom predsjedniku SAD-a uputili predsjednik RS-a Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine ovog bh. entiteta Nedeljko Čubrilović.

CRVEN KAČKET U DRAGOG: Daleko su tragikomičniji bili izdvojeni komentari na Trumpovu pobjedu poput onog ministra industrije RS-a i lidera Socijalističke partije Petra Đokića. Koji kaže da “činjenica da je Trump nosio u kampanji crvenu kravatu i crveni kačket jasno ukazuje na novi politički kurs koji će zauzeti Amerika”. Da urednica Dnevnika zna da je tradicionalna boja koja se veže za republikance u SAD-u crvena, sigurno ne bi dozvolila da takva izjava bude emitovana. Ili je željela pak da ismije Đokića? U što sumnjamo, ima li se u vidu da je i on dio vladajućih struktura u RS-u.

NOVI UDARI IZ SARAJEVA: Nakon što smo tokom prošle i dijelom ove nedjelje na dnevnoj osnovi svjedočili opsežnim izvještajima o “uspješnom boravku” Dodika u Kini i o tome kako investitori samo što nisu s milionima dolara došli u RS, entitetski predsjednik vratio se u Banjaluku.

I odmah ga je bilo neophodno odbraniti od, kako je najavljeno na početku Dnevnika 10. novembra, “novih udara iz Sarajeva”. Povod je bila izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je, parafraziramo, ocijenio da će se Dodik, ne promijeni li svoje ponašanje, naći na udaru pravosuđa, ili pak međunarodnih dužnosnika. Osim Dodikovog komentara, gledaocima je novinarka Ljubica Kovačev predočila i reakcije već uobičajenih, dežurnih branitelja lika i djela Milorada Dodika. Od Dušanke Majkić, zastupnice SNSD-a u Parlamentu BiH, do predstavnika udruženja proisteklih iz minulog rata.

Izdvojeno

I još jedna najava koja može samo nasmijati gledaoce. U Dnevniku 11. novembra, poslije izvještaja s konferencije za novinare Milorada Dodika, održane nakon što se njegovom pozivu na sastanak nije odazvao predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, prezenterka kaže: “Zato je predsjednik RS-a jutros imao sagovornika.” Pa slijedi izvještaj o sastanku s novim gradonačelnikom Banjaluke i jednim od čelnih ljudi SNSD-a, Igorom Radojičićem.

 Ocjena 1

 

BNTV: BiH, prioritet Amerike

7.- 13. novembar 2016.

ZBIRKA KOMENTARA: Iako je i u Dnevniku ove medijske kuće pobjeda Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima bila udarna vijest devetog novembra, cijeli blok tome posvećen ostao je u maniru zbira komentara prikupljenih iz agencijskih vijesti i čestitki novom američkom predsjedniku.

Gledaoci pri tom nisu imali priliku čuti nijednog ozbiljnog analitičara iz SAD-a ili Evrope o tome šta se na globalnom planu može dešavati nakon ovakvog ishoda izbora. Umjesto toga, jednako kao i u Dnevniku RTRS-a, gledaoci su bili zatrpani nizom komentara iz BiH, koja iz te perspektive izgleda kao prvi prioritet američke spoljne politike.

SRBIJA SE NIJE HTJELA MIJEŠATI: To što sebi političari, pogotovo ovi naši, balkanski, daju značaj koji im ne pripada u svijetu svjetske politike, nekako i možemo prihvatiti. Ali kada to čine i mediji, prenoseći njihove izjave bez imalo distance, stvari znaju biti dovedene do karikature. Poput izjave srpskog premijera Aleksandra Vučića i njegove poruke da se “Srbija nije htjela miješati u izborni proces u Americi”.

SRAMOTNE PRIJETNJE MILORADA DODIKA: U javnost je u subotu, 12. novembra, dospio snimak sjednice Glavnog odbora SNSD-a, održane 30. oktobra. U Dnevniku je BNTV objavio i upozorio na uznemirujuće izjave lidera te stranke i predsjednika RS-a Milorada Dodika, u kojima najavljuje odmazdu prema svima koji su “bilo kada i na bilo koji način naštetili SNSD-u”. I saopštava da će u narednom periodu Vlada RS sarađivati samo s onim lokalnim zajednicama u kojima je na posljednjim lokalnim izborima pobijedila koalicija SNSD – DNS – SP.

Novinar Vladimir Kovačević zabilježio je reakcije opozicije. Važna vijest koja još jednom podcrtava političku zbilju bh. entiteta Republika Srpska.

Iako izvještaj Slađane Jašarević o hapšenju Alije Delimustafića, nekadašnjeg ministra policije RBiH, nećemo izdvojiti kao minus nedjelje, konstatujemo nepotrebnu anketu koja je njegov sastavni dio. Pitanje novinarke stanarima stambenog bloka u Istočnom Sarajevu glasilo je: “Da li znate da vam je Delimustafić bio komšija?” Kakve veze to ima s njegovim hapšenjem i krivičnim djelima koja mu se stavljaju na teret? Da li bi, da su znali, to nešto promijenilo, pitanja su na koja ne možemo dokučiti odgovor.

Izdvojeno

BNTV na vlastitom primjeru može najbolje svjedočiti o stepenu novinarskih sloboda u RS-u kroz odnos koji predsjednik RS-a Milorad Dodik ima prema njima. Riječ je o zabrani ulaska u njegovo sjedište novinarima te medijske kuće. U cilju profesionalnog i potpunog izvještavanja, BNTV je do sada koristila ustupljene snimke drugih TV kuća. Čini se da su odlučili da s tom praksom prekinu, što je u petak, 11. novembra, novinarka Tijana Simović i naznačila u svom izvještaju o propalom sastanku Dodika s liderom SDS-a. Umjesto Dodikovih komentara na Govedaricino neodazivanje na sastanak, samo je rečeno da je BNTV-u ponovo bio onemogućen ulazak u sjedište predsjednika RS-a.

Ocjena 7

Komparativna analiza

Zar je važno šta je sadržaj izvještaja Evropske komisije za BiH? RTRS-u evidentno nije. Jer kako drugačije tumačiti da je cijeli stao u tek dvije rečenice koje je iščitala prezenterka? Ili je problem u dijelu izvještaja koji se odnosi na slobodu medija i kritiku rada javnih servisa. Odnosno, koliko se uredništvo RTRS-a prepoznalo u istom?

BN Televizija je istom izvještaju posvetila pažnju koju zaslužuje. S posebnim osvrtom na pitanje vladavine prava, odnosno pravosudne reforme. I slobodu medija. Uz tek natruhu likovanja zbog kritika koje su upućene radu javnih emitera.

About The Author