VEČERNJI LIST I HMS: PROTOČNI BOJLERI IZMEĐU STRANKE I JAVNOSTI

IZDVAJAMO

Hrvatski medijski servis objavio je u četvrtak, 15. rujna 2016., vijest o tome da bi lideri stranaka na vlasti u FBiH danas TREBALI razgovarati o izgradnji putne infrastrukture u BiH. Nije se moglo pričekati da lideri prvo razgovaraju pa da se objavi vijest o čemu su to razgovarali? Toliko je važna i uzbudljiva vijest da bi lideri danas trebali razgovarati. Vijest je obični politički marketing stranaka na vlasti, objavljena isključivo s ciljem da u ovo predizborno vrijeme kod čitatelja ostavi dojam da vlast gradi autoputeve.

VEČERNJI LIST I HMS: PROTOČNI BOJLERI IZMEĐU STRANKE I JAVNOSTI

Dok se bave odgovornim poslom informiranja javnosti, Hrvatski medijski servis i Večernji list prednost daju stranačkom viđenju aktuelnih zbivanja. Čak i kada se izvještava o tužnoj godišnjici zločina nad Hrvatima Uzdola, prioritet ima priopćenje sastavljeno u HDZ-u BiH

 

PRERUŠENA KAMPANJA: U vrijeme predizborne kampanje neki mediji pokušavaju političku propagandu i izborni marketing prerušiti u informiranje javnosti. Večernji list i Hrvatski medijski servis su takvi mediji. Oni sastavljaju vijesti u skladu sa željama i potrebama HDZ-a BiH, a lokalni portali u Hercegovini preuzimaju vijesti od njih. Na taj način obesmišljava se uloga medija i oni postaju poput “protočnog bojlera” kroz koji prolaze obavijesti (propaganda) od stranke kojoj služe do javnosti koju obmanjuju.

GODIŠNJICA ZLOČINA U SLUŽBI POLITIČKE PROMOCIJE: U srijedu, 14. rujna 2016., na godišnjicu pokolja nad Hrvatima Uzdola od strane pripadnika Armije RBiH, Večernji list objavio je vijest pod naslovom: “Ni nakon 23 godine izvršitelji zločina nad Hrvatima u Uzdolu nisu procesuirani”. U vijesti se nabrajaju imenom, prezimenom, državnom funkcijom i stranačkom iskaznicom visoki gosti koji su prisustvovali misi zadušnici. Nabrajanje završava s “priopćeno je iz HDZ-a BiH”. Objavljene su četiri fotografije s događaja, a na svim su zvaničnici HDZ-a BiH za koje su postavljene stolice u prvim redovima. U pozadini vidimo mnoštvo svijeta koji stoji.

Večernji dalje prenosi: “Na početku mise zadušnice služene u dvorištu župne crkve na Uzdolu okupljene je najprije pozdravio uzdolski župnik vlč. Ivo Tomić naglasivši kako je ovo uistinu tužan dan za župu, posebice obitelji ubijenih koje i 23 godine poslije nose golemu tugu u svojim srcima tražeći utjehu u vjeri i nadi u vječni život.” 

OBITELJ UBIJENIH NIKOG NE ZANIMA: Za obitelji ubijenih nije bilo mjesta ni u ovoj vijesti, a nema ih ni na slikama. Večernji je samo objavio priopćenje za javnost HDZ-a BiH koji je iskoristio ovaj događaj za svoj politički marketing. Novinar Večernjeg lista vjerojatno nije niti bio na obilježavanju ove obljetnice, pa onda nije imao ni tko razgovarati sa članovima obitelji stradalih. Umjesto prenošenja HDZ-ovog političkog marketinga na račun tužne godišnjice, javnost bi sigurno više zanimalo pročitati kako se obitelji stradalih nose s ovom tragedijom i kako se oni osjećaju na današnji dan nego što ih zanimaju visoke zvanice koje se slikaju dok polažu vijence i pale svijeće.

Iz stranačkog priopćenja saznajemo da je mons. Tomo Vukšić “pozvao okupljene da osim za duše ubijenih mole i za svoje živote, odnosno snagu nositi vlastite životne križeve”. Bilo bi dobro da smo mogli pročitati što ima reći jedna od tih osoba koje nose vlastite životne križeve, ali nismo.

KOALICIJA JE STABILNA I GRADI AUTOPUT: Hrvatski medijski servis objavio je u četvrtak, 15. rujna 2016., vijest o tome da bi lideri stranaka na vlasti u FBiH danas TREBALI razgovarati o izgradnji putne infrastrukture u BiH. Nije se moglo pričekati da lideri prvo razgovaraju pa da se objavi vijest o čemu su to razgovarali? Toliko je važna i uzbudljiva vijest da bi lideri danas trebali razgovarati. Vijest je obični politički marketing stranaka na vlasti, objavljena isključivo s ciljem da u ovo predizborno vrijeme kod čitatelja ostavi dojam da vlast gradi autoputeve. U informaciji se pojavljuje i za ovu vlast prepoznatljiva sintagma “koalicija je stabilna”, što očito potvrđuje da nije, odnosno da među partnerima u vlasti ima trzavica (Zakon o igrama na sreću), pa javnost (biračko tijelo) treba ubijediti da je Vlada stabilna. Druga sintagma prepoznatljiva za SDA-SBB-HDZ koaliciju, a koja se pojavljuje u ovoj vijesti je, “ubrzani europski put Bosne i Hercegovine”. Vlast želi ostaviti dojam da BiH vodi kao EU, i to ubrzano. HMS je tu da nas u to ubijedi.

JOŠ JEDNO POLAGANJE KAMENA TEMELJCA U VRIJEME IZBORNE KAMPANJE: U srijedu, 14. rujna 2016., položen je kamen temeljac za početak izgradnje mosta na rijeci Savi kod Svilaja. Interesantno da je podnaslov ove Večernjakove vijesti: “Ministar Jusko”. Primjer kako izgleda vijest napisana za koaliciju na vlasti – nađe se mjesta i za ministra Juska u HDZ-ovom medijskom “protočnom bojleru”. Interesantna je i ta podudarnost datumâ polaganja kamena temeljaca za kapitalne projekte i izborne kampanje, kao što je interesantno da to svatko primijeti osim portala koji prenosi te vijesti pa se ne osvrne na to i ne upita da li je ova šarada od polaganja kamena temeljca predizborna aktivnost financirana javnim novcem?
Večernji prenosi: “Načelnik Općine Odžak Hajrudin Hadžidedić pozdravio je sve prisutne naglašavajući da je ovo najvažniji infrastrukturni projekt u novijoj povijesti općine.” Ključne riječi: infrastrukturni projekt, novija povijest. Načelnikov izbor riječi nam govori da je on itekako svjestan da se ne radi tek o pukom polaganju kamena temeljca, već da je riječ o izbornoj kampanji.
I ministar Ismir Jusko svjestan je “povijesnog značaja” ovog projekta: “Ministar Jusko izrazio je veliku čast i zadovoljstvo ne samo zbog otvaranja radova na jednom od važnijih infrastrukturnih projekata u Bosni Hercegovini već i zato što će ovaj most neraskidivo povezivati naše prostore i generacije iza nas.” Na kraju svog obraćanja, ministar Jusko je izrazio nadu da će za dvije godine most svečano biti otvoren i pušten u promet. Možemo pretpostaviti da će taj svečani trenutak koincidirati s izbornom kampanjom za Opće izbore 2018.

STRANKA PA DRŽAVA! Protočni bojler opet prenosi vijest onako kako mu je stigla iz Središnjice HDZ-a BiH: “Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović s izaslanstvom je boravio danas u Bosanskom Grahovu.” Stranačka funkcija stavljena je ispred državne. U predizborno vrijeme važnija je činjenica da je Bosansko Grahovo posjetio predsjednik stranke nego predsjednik države. Nakon toga se navodi da je posjeti nazočila Borjana Krišto, pa opet prvo njena stranačka funkcija, pa onda državna. Na isti način vijest je prenio i Hrvatski medijski servis.

VIJEST: NAČELNIK RADI SVOJ POSAO: U predizborno vrijeme vijest postaje i ono što spada u svakodnevne dužnosti načelnika. Tako je vijest i da je načelnik Općine Posušje potpisao ugovor s direktoricom jedne privatne tvrtke vezan za izvođenje radova na vertikalnoj i horizontalnoj signalizaciji u jednoj ulici u Posušju. Kako se prenosi, radovi će se finalizirati za 20 dana. Izbori su dva dana ranije.

RAZOTKRIVANJE KORUPCIJE NA LOKALNOM NIVOU: Za razliku od mnogih drugih lokalnih portala, portal Ljubuški.net je poprilično opozicijski “nastrojen”. Točnije, okrenut je protiv lokalnog načelnika Nevenka Barbarića i stranke kojoj on pripada, HDZ BiH. Ovaj portal podržava drugu struju, pa je tako i u ponovljenim Općim izborima u Hrvatskoj podržavao generala Željka Glasnovića, oko čije se neovisne liste okupila gotovo sva opozicija s hrvatskim predznakom u BiH. U tom ratu političkih struja i medija koji ih podržavaju, nama je interesantan ovaj portal jer uporno piše o optužbama za korupciju koje na račun aktualnog načelnika Nevenka Barbarića iznose njegovi protivnici, a kojima Večernji list ili Hrvatski medijski servis ne daju medijski prostor. Ovaj portal iznosi tvrdnje o načelnikovom pogodovanju privatnoj tvrtki novcem iz općinskog proračuna, kao i o uništavanju općinske dokumentacije o načelnikovim kompromitirajućim aktivnostima.

NOVCA IMA I VIŠKA: Večernji ne zna ništa o ovome što piše Ljubuški.net, ali zato zna da u Općini Ljubuški ima viška novca! Navodi se da višak novca dolazi iz sredstava koja je Općina dobila prilivom s razine FBiH (u kojoj HDZ BiH učestvuje u vlasti), povećanjem komunalnih naknada (što je vjerojatno bilo važno istaknuti jer načelnika njegovi protivnici optužuju da je privatnoj tvrtki ALBA pomogao ostvariti dobit novcima iz općinskog proračuna), kao i prihodima od izgradnje poslovnih i stambenih objekata u samom središtu grada, te povećanjem sredstava od izgradnje cestovne infrastrukture.

Pored priče o višku novca u općinskom proračunu, Večernji list nam donosi i pozitivnu priču o stanogradnji u Ljubuškom. Osoba koja priča o stanogradnji je anonimna, predstavljena je kao “privatni ulagač u gradnju stanova u Ljubuškom, koji nas je zamolio da mu ne objavljujemo ime”. U tekstu se hvali općinska vlast: “Općinska vlast Ljubuškoga ima pozitivan stav prema stanogradnji i svojim odlukama i pristupom ide na ruku investitorima…” Vijest u kojoj je izvor informacija neimenovan i “poznat redakciji”, a u kojoj se hvali vlast, školski je primjer propagandnog novinarstva.

About The Author