RTV USK I NAŠA TV: DALEKO OD STVARNIH PROBLEMA

IZDVAJAMO

Kompletan tok izvještavanja o izborima u Hrvatskoj u dnevnicima 12. i 13. septembra pratile su čestitke Dragana Čovića i izjave o željama da se vlast što prije uspostavi kako bi se pomoglo Hrvatima Bosne i Hercegovine. Predsjednik HDZ-a BiH i član predsjedništva se sa svojim komentarima pojavljuje i u nastavku monitoringa.

RTV USK I NAŠA TV: DALEKO OD STVARNIH PROBLEMA

RTV USK informativni je program protekle sedmice pretvorila u religijski, a Naša TV više se bavila Hrvatskom nego Bosnom i Hercegovinom. Realni životni problemi građana i gledatelja ovih medija ostali su po strani

RTV* USK: Obilje Bajrama i deficit stvarnih problema

12. – 16. septembar 2016.

ATMOSFERA JE BILA BAJRAMSKA: “Svim muslimanima koji nas gledaju, Bajram Šerif Mubarek Olsun”. Ovom je rečenicom urednica Anela Halilagić* najavila centralni dnevnik 12. septembra. Naravno, u najavi ne bi bilo ništa sporno da se nakon završetka emitovanja  nismo zapitali  živimo li u sekularnoj državi. Razlog je veoma jednostavan: kompletan dnevnik, punih 27 minuta efektivnog programa, bio je podređen isključivo obilježavanju Kurban-bajrama u Unsko-sanskom kantonu. Vidjeli smo niz priloga koji u potpunosti obrađuju temu  proslave i značaja ovog najvećeg islamskog praznika. Emitovane su nam snimke  obilježavanja i klanjanja Bajram-namaza iz Bihaća, Velike Kladuše, Bužima, Cazina, Bosanskog Petrovca, Ključa, kao i drugih gradova. Slušali smo izjave i poruke vjerskih poglavara, gledali smo isječke sa svečanosti  upriličenih povodom ovog dana, reportažu iz džemata Biljani, a kao posebno interesantan prilog možemo izdvojiti priču novinara Muhameda Gverića o porodici Dedić iz bihaćkog naselja Ribić, koja već generacijama praktikuje klanje kurbana.

SAMO MALO POLITIČKOG MARKETINGA: Šta je izvještaj s obilježavanja vjerskih praznika ukoliko ne vidimo i ne čujemo vladajuću političku garnituru? Džematlijama i potencijalnom biračkom tijelu na predstojećim lokalnim izborima praznik su čestitali  Jasmin Šahinović, šef kabineta Edina Behrića, načelnika opštine Velika Kladuša, Zlatko Hujić, načelnik opštine Bosanski Petrovac, Agan Bunić, načelnik opštine Bužim, i Nermin Ogrešević, načelnik Cazina. Za razliku od drugih kantonalnih televizija, čiji su dnevnici dosad analizirani, na ovoj televiziji politizacija u svrhu predstojećih izbora nije u tolikoj mjeri transparentna. Međutim, praksa ignoriranja lokalnih problema, hronični izostanak kritike, apsolutni nedostatak izjava predstavnika opozicije te izvještavanje o počecima radova na kapitalnim projektima, dominiraju i njihovim vijestima. Kao primjer možemo izdvojiti prilog o izgradnji sistema otpadnih voda u Bihaću, emitovan 13. septembra. U njemu smo imali priliku čuti izjave jednog od građana koji je istakao da je problem izlijevanja kanalizacije i otpadnih voda već godinama prisutan. Novinar Mirza Sadiković, iako je intervjuisao gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića, koji nam je objasnio kako će se finansirati ovaj projekt, propustio je priliku da mu uputi pitanje zbog čega ovaj problem nije riješen prije. Također, veoma indikativno je da se niko od anketiranih građana nije žalio na činjenicu da je zbog početka radova grad Bihać u saobraćajnom kolapsu.

Identičan pristup bilježimo 15. septembra u prilogu o potpisivanju ugovora načelnika opštine Bužim Agana Bunića s izvođačima radova na rekonstrukciji i adaptaciji objekta za smještaj djece bez roditeljskog staranja.

ELEMENTARNA PRAVILA STRUKE: U sklopu ovog monitoringa bilježimo i kontinuitet profesionalnog izvještavanja novinarke Melite Mujadžić. Od 12. do 15. septembra, svi prilozi potpisani od ove novinarke zadovoljavali su elementarna pravila struke, a kao posebno zanimljive i kvalitetno urađene možemo izdvojiti one o dodjeli kurbana socijalno ugroženim građanima Bihaća te prilog o izgradnji Obrtničkog centra. U ovim prilozima smo jasno i detaljno informisani o datim problemima, omogućen nam je dovoljan broj adekvatnih sugovornika, a Melita Mujadžić nije propustila priliku da postavi pitanje političke odgovornosti. Kako zbog činjenice da se ogroman broj građana Bihaća hrani u javnim kuhinjama, tako i zbog nedovoljnog zalaganja aktuelne politike da se obrtnicima u ovom kantonu kreira bolji poslovni ambijent.

IMAMO TUŽILAŠTVO: Centralni dnevnik televizije USK 14. septembra započeo je prilogom novinarke Ajše Pehlić o aferi “Vozačka dozvola”, odnosno podizanju optužnica protiv Nermina i Refika Ćoralića te Senada Novkinića, koji se terete da su počinili krivična djela primanja dara ili drugih koristi. Tužilaštvo USK istog dana podiglo je i optužnicu protiv Darija Jurića, nekadašnjeg ministra obrazovanja, na čiji teret se stavlja da je kao ministar zloupotrijebio službeni položaj i posredovao u zapošljavanju supruge.

 

NAŠA TV: HDZ, VINO I HRVATSKA

12. – 16. septembar 2016.

IZBORI SU ZAVRŠENI: Izvještavanje o izborima na Našoj TV je gotovo. Pobjednik je HDZ. Sad nam predstoji gledanje priloga o mogućem uspostavljanju koalicija. Teško se ne oteti dojmu da se program ove televizije ne emituje iz susjedne Hrvatske. Većina priloga emitovanih u ovom monitoringu direktno se odnose na političku situaciju u Hrvatskoj te moguće reperkusije na Hrvate u Bosni i Hercegovini. Tako smo u dnevnicima emitovanim 12. i 13. septembra mogli čuti niz izjava političkih predstavnika iz Hrvatske kao i intervjue sa Željkom Glasnovićem, čovjekom koji je po prvi put u istoriji uzeo mandat HDZ-u u dijaspori. Naravno, detaljno izvještavanje o političkoj situaciji u susjednoj nam državi za svaku je pohvalu, međutim, nevjerovatno je da prilog o lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini nismo zapazili. Možda razloge ovakvog propusta treba tražiti i u podatku da u Mostaru ni ove godine neće biti održani izbori.

DEŽURNI, DRAGAN ČOVIĆ: Kompletan tok izvještavanja o izborima u Hrvatskoj u dnevnicima 12. i 13. septembra pratile su čestitke Dragana Čovića i izjave o željama da se vlast što prije uspostavi kako bi se pomoglo Hrvatima Bosne i Hercegovine. Predsjednik HDZ-a BiH i član predsjedništva se sa svojim komentarima pojavljuje i u nastavku monitoringa. Na osnovu ove analize možemo zaključiti da je fokus uređivačke politike Naše televizije na izvještavanju o lokalnim problemima i to iz dva kantona, HNK i Zapadnohercegovačkog. Sporadično, zabilježili smo i nekoliko vijesti iz ostatka zemlje, poput priprema za referendum u RS-u te informacije sa prekida sjednice Doma naroda F BiH, na kojoj se raspravljalo o Zakonu o igrama na sreću. Napominjemo da u sklopu ovakvog pristupa dnevnici Naše TV obiluju korektno urađenim prilozima o kvaliteti grožđa i predstojećoj berbi, sprječavanju nelegalne proizvodnje meda u Bijakovićima te brucelozi u Ljubuškom.

MI ISTRAŽUJEMO: Evidentan nedostatak istraživačkog novinarstva vidljiv je u prilogu Marlene Trlin o umiranju beba u mostarskoj bolnici, emitovanom 14. septembra. Kako sama navodi, novinarka se uputila u mostarsku sveučilišnu bolnicu kako bi istražila uzroke smrtnosti novorođenčadi. Prema navodima, u toku ove godine tri bebe su preminule,  dok je 2015. u istoj bolnici umrlo čak 13 novorođenčadi. Nažalost, u prilogu nismo vidjeli nijedan element istraživanja, jer smo imali priliku čuti samo izjavu glasnogovornice ove bolnice. Izjave roditelja umrle djece, koji su zbog sumnji da je uzrok smrti bakterija klebsiella pneumonia zatražili autopsiju, nismo čuli. Također, nismo čuli ni izjave službi koje kontrolišu rad bolnice niti nadležnog ministarstva.

U monitoringu dnevnika Naše TV nismo zabilježili priloge o korupciji.

*Tekst je izmijenjen dana 19. septembra 2016. nakon reakcije urednice RTV USK Anele Halilagić. 

About The Author