RTRS I BNTV: SVE JE STALO, SAMO REFERENDUM RASTE

IZDVAJAMO

Zbog predizborne kampanje na čijem je izvještavanju u većini medijskih kuća, pa tako i BNTV, angažovan gro novinara, ostaje malo prostora za bavljenje drugim pitanjima. No, korupcija koja se veže za čelne ljude u RS-u nije prestala. U Dnevniku 2 od 18. septembra gledaocima je prezentiran dio emisije Radio most Radija Slobodna Evropa, u kojem su o (ne)istragama od strane Tužilaštva BiH protiv Milorada Dodika, ali i o aferama u bankarskom sektoru RS-a, govorili ekonomistica Svetlana Cenić i njen kolega Slobodan Lukić.

RTRS I BNTV: SVE JE STALO, SAMO REFERENDUM RASTE

Na RTRS-u život je doslovno stao. Postoji samo referendum. BNTV znatno profesionalnije prati aktuelna dešavanja iako je teško do kraja izignorirati bukteću kampanju

 

RTRS: Džinglovi, ankete, svečana otvaranja…

12. – 18. septembar 2016.

SVE ZA REFERENDUM: Život je stao i svi interesi i potrebe građana podredili su se predstojećem referendumu o Danu RS.

Ova konstatacija najslikovitiji je opis sadržaja centralne informativne emisije Javnog RTV servisa Republike Srpske emitovanih u nedjelji iza nas. Gledaoci se smaraju recikliranim izjavama kojima se brani “pravo RS-a na demokratsko izjašnjavanje naroda”, anketama među tim istim građanima koji su svi, ama baš svi, listom za očuvanje 9. januara kao Dana RS, te prigodnim propagandnim džinglovima koji pozivaju građane na referendum i emituju se u više navrata tokom dnevnika.

SVE ZA KAMPANJU: Korist, i to onu povezanu s predizbornim rejtingom, od toga prije svega ima lider SNSD-a Milorad Dodik. Iako su sva njegova pojavljivanja u javnosti tokom septembra isključivo u funkciji vođenja kampanje za stranku čiji je lider, RTRS ga potpisuje samo kao predsjednika RS-a. Tako Dodik klasično zloupotrebljava funkciju predsjednika RS-a i sva sredstva koja mu po funkciji pripadaju. Problem jeste činjenica da RTRS to ne želi prepoznati, već širom u svom informativnom programu otvara vrata takvom ponašanju.

Kao primjer izdvajamo Dnevnik 2 od 12. septembra (urednik Jasenko Todorović):  posjeta “predsjednika RS-a opštini Brod”. Iako je vidljivo da je Dodik bio na predizbornom skupu SNSD-a u toj lokalnoj zajednici, novinarski izvještaj fokusiran je na “zasluge vlasti RS-a za razvoj Broda”.

PRIGODNE POSJETE GRADILIŠTIMA: Na istom fonu su i izvještaji o prigodnim posjetama ministara u Vladi RS brojnim gradilištima, poput obilaska mosta na Drini kod Ljubovije ministra saobraćaja RS Neđe Trninića i ministrice urbanizma Srebrenke Golić. Ili pak po ko zna koji put ovog mjeseca emitovanog izvještaja u dnevnicima o selima na Manjači koja su “konačno” priključena na vodovodnu mrežu (Dnevnik 2, 17. septembar).

A EVO KONAČNO I OPOZICIJE: Iako na dnevnom nivou svjedočimo da kako entitetski tako i lokalni funkcioneri javna sredstva koriste u svrhu kampanje, odnosno pridobivanja naklonosti birača, RTRS takve primjere izdvaja samo kada su njihovi akteri predstavnici stranaka opozicionog bloka u RS-u. Tokom nedjelje iza nas, gledaoci su pomno izvještavani putem teme “novčane pomoći dobojskim penzionerima iz gradske kase na skupovima SDS-a” (dnevnici 15. i 17. septembar).

 

BNTV: Nešto profesionalniji odgovor na referendumski izazov

12. – 18. septembar 2016.

KAKO DO BALANSA: Referendumskom “izazovu” teško je odolijevala i BNTV. Ipak, uz sva iskušenja koje ovakve teme nose sa sobom, a tiču se iznalaženja balansa tako da javnost dobije informaciju a da ista ne bude zloupotrijebljena od nosilaca vlasti, uredništvo Dnevnika 2 bolje se s ovim nosilo nego RTRS.

A kada se već o referendumu govoriti mora, BNTV je, osim predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, prostor ustupila i liderima opozicije. Koji takođe tokom kampanje nastoje prikupiti koji glas više kod potencijalnih birača.

PREDSJEDNIK ENTITETA ILI STRANKE: Ipak, ni uredništvo dnevnika BNTV-a nije do kraja uspjelo da odvoji istupe Milorada Dodika kao predsjednika RS-a od njegovog stranačko-predizbornog angažmana, iako je u svim situacijama bilo jasno zašto se Dodik upravo tog dana i na tom mjestu pojavio i istupao.

Na takvom fonu je i izvještaj o obilasku ministara u Vladi RS gradilišta mosta na Drini (Dnevnik 2, 16. septembar) iako je isti bio isključivo u funkciji promocije “postignuća” aktuelne vlasti.

Kada smo kod najavljenog referenduma, bilježimo zanimljive najave ključnih tema koje su novinari obrađivali. Recimo, nakon uvoda u stilu “dok se čeka referendum”, slijede izvještaji o sumornoj ekonomsko-socijalnoj svakodnevnici u RS-u.

MMF U ZADNJI ČAS: U Dnevniku 2 od 14. septembra, novinarka Danina Milaković ukazala je, da je što se vlasti RS-a tiče, “novac MMF-a stigao u pravi čas”. Navela je potom kome je od budžetskih korisnika Vlada u jeku kampanje od tog novca isplatila zaostala potraživanja.

Milan Kovač u istom dnevniku (urednik Slobodan Durmanović) ukazuje na slučajeve u kojima rukovodioci javnih preduzeća koriste svoj položaj kako bi uticali na zaposlene da glasaju za stranku čiji su članovi na izborima. Podvukao je primjer javnog preduzeća Elektrokrajina Banja Luka, čija je direktorica, članica SNSD-a, omogućila da se javno dijele leci i poziva radnike da glasaju za Igora Radojičića, kandidata, naravno SNSD-a, za gradonačelnika Banje Luke. Kovač je prezentirao i stav predstavnika Saveza sindikata RS, koji su ukazali na činjenicu da se u istoj situaciji nalaze i radnici zaposleni u privatnim firmama čiji su vlasnici ili direktori na kandidatskim izbornim listama.

ZLOUPOTREBA JAVNIH SREDSTAVA: Zloupotreba javnih sredstava predstavnika vlasti  u kampanji i svečarska događanja sastavljena od presijecanja vrpci i puštanja u rad raznih objekata, saobraćajnica, vodovoda… teme su koje su se gotovo redovno pojavljivale u dnevnicima. Novinarka Tijana Simović pokazala je to na primjeru učestalih obilazaka ministra prosvjete novog paviljona studentskog doma. Koji će biti svečano otvoren 19. septembra, ali se studenti u njega do daljnjeg neće useliti.

ISTRAGE I AFERE: Zbog predizborne kampanje na čijem je izvještavanju u većini medijskih kuća, pa tako i BNTV, angažovan gro novinara, ostaje malo prostora za bavljenje drugim pitanjima. No, korupcija koja se veže za čelne ljude u RS-u nije prestala. U Dnevniku 2 od 18. septembra gledaocima je prezentiran dio emisije Radio most Radija Slobodna Evropa, u kojem su o (ne)istragama od strane Tužilaštva BiH protiv Milorada Dodika, ali i o aferama u bankarskom sektoru RS-a, govorili ekonomistica Svetlana Cenić i njen kolega Slobodan Lukić.

About The Author